Μιχαηλίδης-Μυτιληνός: Προτάσεις και μέτρα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Η Διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της καθημερινότητας που αφορά όλους τους συμπολίτες του Δήμου μας, καθώς και όσους επισκέπτονται την περιοχή μας. Τόσο ο Δήμος, ως βασικός πυλώνας υλοποίησης του Νόμου περί προστασίας των ζώων, όσο και οι φιλόζωοι συμπολίτες μας (οργανωμένοι και μη) καθώς και άλλες αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, οφείλουν να συνεργαστούν από κοινού για τον έλεγχο αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Είναι γεγονός ότι τα όσα βήματα έχουν γίνει από πλευράς της δημοτικής αρχής είναι αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα όσο και στους οικισμούς του Δήμου μας. 

Θα πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να παρθούν επί πλέον τα εξής μέτρα: 

Α. Αλλαγή της τακτικής των τρίμηνων συμβάσεων με τους Κτηνιάτρους της πόλης, τόσο στην χρονική τους διάρκεια (σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερη του έτους), όσο και στους όρους αυτής. 

Β. Πλήρη αναδιοργάνωση των τμημάτων του Δήμου που διαχειρίζονται το θέμα των αδέσποτων. Για π.χ.το αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις απαραίτητες  προδιαγραφές και ο οδηγός του να διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση, με σκοπό την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων για κτηνιατρικό έλεγχο, σήμανση και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Καθοριστικής σημασίας το θέμα των οργανωμένων στειρώσεων, καθώς και η εφαρμογή του Προγράμματος «ΑΡΓΟΣ», με ειδική μέριμνα σε ποιμνιοστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες. Συνεχείς έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας από επίσης εκπαιδευμένο προσωπικό, καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας, επιβολή διοικητικών προστίμων και καταγραφή των αδέσποτων στην ειδική ηλεκτρονική βάση του Δήμου.

Γ. Ουσιαστική και οργανωμένη καμπάνια σε σταθερή βάση για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, με ειδικά κίνητρα και με συνεχή ενημέρωση-ανανέωση της σχετικής ιστοσελίδας του Δήμου.

Δ. Οργανωμένη δράση ενημέρωσης στα σχολεία με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική κουλτούρα της νέας γενιάς, με παράλληλες επισκέψεις στο Δημοτικό Καταφύγιο. 

Ε. Έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας σχετικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ,αλλά και για την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιων αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

Στ. Συνεργασία του Δήμου με τοπικά φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές που έχουν αποδεδειγμένα εμπειρία και αγάπη για τα ζώα, ιδιαίτερα δε με την πενταμελή επιτροπή. Συμμετοχή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή της Φιλοζωίας.

Ζ. Διαδημοτική υποστηρικτική συνεργασία με τον Δήμο της Σαμοθράκης.

Μόνο με στοχευμένα μέτρα και ουσιαστικές δράσεις, θα μπορέσει να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρο τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης και φτάνει ενίοτε σε κρούσματα επιθετικών αδέσποτων ζώων, ενώ όχι σπάνια εμφανίζονται και αντικοινωνικές συμπεριφορές από ασυνείδητους, όπως η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φολών), που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή όχι μόνο ζώων συντροφιάς, αλλά και ανθρώπων. Αν θέλουμε λοιπόν να διατηρήσουμε τον τίτλο «η πόλη της ευζωίας» και να ενισχύσουμε την τουριστική εικόνα της περιοχή μας θα πρέπει όλοι μαζί να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα το οποίο αποτελεί δείγμα πολιτισμού και παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής μας. 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Ευάγγελος Μυτιληνός

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Μέλλος: “Αίθριος με λίγες νεφώσεις ο καιρός”
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της εταιρίας ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΚΡΗΣ ΑΕ σχετικά με το θανατηφόρο δυστύχημα στο χώρο του λατομείου