Μιχαηλίδης-Μυτιληνός: Πρόταση αναβίωσης του θεσμού των Ανθεστηρίων (Φεστιβάλ Άνοιξης) στην Αλεξανδρούπολη.

Ως γνωστόν σε πολλές πόλεις της χώρας διοργανώνονται θεματικές εκδηλώσεις είτε την περίοδο των Χριστούγεννων, είτε τις Απόκριες με σκοπό την προσέλκυση πλήθους Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών.

Στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης αντί να προβούμε στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του πετυχημένου θεσμού της Γιορτής Κρασιού, η δημοτική αρχή αποφάσισε την κατάργηση του γεγονός που αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η πόλη μας έχει όμως να θυμάται και έναν ακόμη θεσμό ο οποίος έχει τις ρίζες του στην μυθολογία και στην αρχαιότητα και ξεκίνησε να διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Πρόκειται για τα «ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ γνωστά στους παλιούς Αλεξανδρουπολίτες, αγαπημένη εκδήλωση η οποία ανταποκρίνονταν στην τότε φυσιογνωμία της πόλης. Η Αλεξανδρούπολη εκείνη την εποχή ήταν γεμάτη με μονοκατοικίες, περιτριγυρισμένες με αυλές, κήπους και λουλούδια. Αρκετά πριν από το Πάσχα, άρχιζαν οι προετοιμασίες κατασκευής των αρμάτων, της «παρασκευής» λουλουδιών, το ράψιμο των στολών και οι πρόβες παρέλασης των ομάδων. Για ένα μήνα περίπου εκατοντάδες νέοι και νέες και όχι μόνο ξενυχτούσαν, σε αυλές σχολείων ή σε άλλους χώρους για να κατασκευάσουν τα άρματα με την ελπίδα να εντυπωσιάσουν την ημέρα της παρουσίασής τους στην παρέλαση. Με δεδομένο ότι η γιορτή ήταν πάντα το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου και ο καιρός ήταν ηλιόλουστος, χιλιάδες άνθρωποι από την Αλεξανδρούπολη και τους γύρων Δήμους, από την Ορεστιάδα μέχρι την Ξάνθη, συνέρρεαν οικογενειακά για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των αρμάτων και να περάσουν μια ευχάριστη ημέρα στη πόλη μας. Στα Ανθεστήρια έπαιρναν μέρος σύλλογοι, οργανώσεις, υπηρεσίες του Δήμου, νηπιαγωγεία, σχολεία και παιδικοί σταθμοί, γυμνάσια και λύκεια, πρόσκοποι και οδηγοί και διάφοροι άλλοι φορείς.. Το βράδυ οι φιλαρμονικές του Δήμου και του Στρατού προσέφεραν ψυχαγωγία στο κοινό, σε ειδικά στημένες εξέδρες στην παραλία με τραγούδια και χορούς που εξελίσσονται σε γενικότερο λαϊκό πανηγύρι.

Οι γιορτές αυτές συνεχίστηκαν, χωρίς να εμπλουτιστούν όμως και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, ούτε και να επιμηκυνθούν οι ημέρες που πραγματοποιούντο. Όλες οι εκδηλώσεις αφορούσαν την μία και μοναδική ημέρα. Ούτε έγινε οποιαδήποτε σύνδεσή τους με την γιορτή των «Ανθεστηρίων» της αρχαιότητας. Μοιραία διήρκησαν για μια περίπου πενταετία, αφήνοντας όμως ανεξίτηλα όμορφες μνήμες και αποτελώντας θέμα πολλών συζητήσεων μέχρι και σήμερα.

Είναι πλέον κατάλληλες οι συνθήκες να εξεταστεί το ενδεχόμενο για την αναβίωση τους, ως μια γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης που να συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης και την καρποφορία της γης. Ένα τριήμερο Φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας που θα περιλαμβάνει ψυχαγωγία, πολιτιστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές δράσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά και φυσικά την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Μια σύγχρονη εκδήλωση ικανή να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Ευάγγελος Μυτιληνός

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

Προηγούμενο άρθροΠρόταση πρατηριούχων: Φθηνό καύσιμο στις ακριτικές περιοχές στης Ελλάδας
Επόμενο άρθροΝέες προσλήψεις στην Κομοτηνή, Καβάλα, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη