Την 1η Ιουνίου του 1934 εκοιμήθη ο πρώτος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Γερβάσιος Σαρασίτης και φέτος συμπληρώνονται 84 χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουνίου,  τέλεσε την  επιμνημόσυνη δέηση, στον τάφο του Μακαριστού Αρχιερέως, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ελευθερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Βιογραφικό Μητροπολίτου Γερβασίου

Ο κυρός Γερβάσιος Σαρασίτης άσκησε τα πνευματικά του καθήκοντα  ως  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως από το 1922 έως το 1934.

Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη της Χαλδίας το 1867 και ήταν ο μοναδικός απόγονος ευγενούς οικογένειας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και από το 1893 μέχρι το 1896 χρημάτισε σχολάρχης του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως και επί πενταετία διεύθυνε την ιερατική σχολή Ζινδζίγερε Καισαρείας.

Στις 28 Ιουλίου 1901, εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ναζιανζού, βοηθός του Μητροπολίτου Καισαρείας Ιωάννου.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1902, μετετέθη στην ανασυσταθείσα Μητρόπολη Ροδοπόλεως.

Περίπου 4 χρόνια αργότερα, στις 10 Οκτωβρίου 1906, μετετέθη στην Μητρόπολη Κορυτσάς, ενώ την 1η Απριλίου του 1910, μετετέθη στην Μητρόπολη Αγκύρας.

Επέδειξε μεγάλη εθνωφελή δράση και υπέστη, συνεπεία αυτής της δραστηριότητάς του, πολλούς κινδύνους από το καθεστώς του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στη νεοσύστατη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μετατέθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1922. Υπήρξε ο πρώτος διοργανωτής της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και εργάσθηκε σκληρά κάτω  από αντίξοες περιστάσεις. Επέδειξε μεγάλο ζήλο για την  υποδοχή, περίθαλψη και αποκατάσταση των προσφύγων.

«Του εν τη Δυτική Θράκη τμήματος της Επαρχίας Αίνου δια τους εν τοις Πρακτικοίς της Ιεράς Συνόδου αναφερομένους λόγους αποχωρισθέντος της Επαρχίας ταύτης και ιδίαν αποτελέσαντος Μητρόπολιν μετά έδρας της πόλεως Αλεξανδρουπόλεως, υπό την επωνυμίαν «Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως», τούτου δε ένεκα αναγκαίου αποβάντος όπως η πνευματική διοίκησις της νέας ταύτης Μητροπόλεως ανατεθή εις κατάλληλον πρόσωπον…»

(Απόσπασμα Πρακτικών εκλογής  Γερβασίου Σαρασίτη)

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Λελιάτσος: “Ζητούν πλέον να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη για τους πλειστηριασμούς των σπιτιών”
Επόμενο άρθροΗ Σχολή Ευελπίδων στο Διδυμότειχο