«Η διαδικασία έχει αρχίσει και θα έχουμε τις πρώτες επιστροφές μέσα στον επόμενο μήνα. Θα ξεκινήσουμε με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας (απέναντι στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη). Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν όχι μια τραγωδία».

Ο κ. Μουζάλας ωστόσο τόνισε ότι δεν έχει ιδέα για το που θα εγκατασταθούν οι πρόσφυγες που θα επιστραφούν ή για το τόσο καιρό θα μείνουν.

«Δεν ξέρω που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα και θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. ‘Οπου και να βρεθούν πάντως θα έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης, καθώς τις έχουμε βελτιώσει πολύ ώστε να εναρμονίζονται με τα κριτήρια της της ΕΕ».

«Άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί και πάλι οι μεταναστευτικές ροές και συνολικά εκτιμάται ότι μόνο στα νησιά βρίσκονται 14.335 μετανάστες.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το ρεπορτάζ αναφερόμενο στις συνθήκες στους καταυλισμούς τις χαρακτηρίζει άθλιες.

«Άδικο να τους γυρίζουν στην Ελλάδα»

Από τη μεριά της, η Επικεφαλής της ΜΚΟ Υποστήριξη των Προσφύγων του Αιγαίου Salinia Strou, δήλωσε ότι είναι απίστευτο και μεγάλη αδικία να απαιτείται να γυρίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, από τη στιγμή που στην Γερμανία υπάρχουν πολλά άδεια κέντρα φιλοξενίας.

«Δεν υφίσταται η δικαιολογία ότι έχουν πάρα πολλούς ή ότι δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν άλλους. Υπάρχουν χώροι που είναι εκεί, έτοιμοι και περιμένουν, να φιλοξενήσουν ανθρώπους των οποίων το ενοίκιο έχει ήδη καλυφθεί και καταβληθεί από το γερμανικό κράτος».

www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΔείτε τις ειδικότητες εγκρίθηκαν για το Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΚατασχέσεις οστράκων ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση και μέρους αυτών υπολειπομένων διαστάσεων στην Αλεξανδρούπολη και συλλήψεις ημεδαπών