Από την Εφημερίδα “Το παρόν της Κυριακής” 

 

Αν δεν δεσμευθεί για το τι θα πει και πού θα πάει

Σύννεφα στις σχέσεις με την Τουρκία

Προς ματαίωση οδηγείται η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερ­ντογάν στην Αθήνα, που είχε προγραμματισθεί για τις 7 και 8 Δεκεμβρίου αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα, που προφανώς μετέφερε κάποιο μήνυμα.

 

Όλες οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές έρχονται να επιβεβαιώσουν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Π» της περασμένης Κυριακής, που ανέφερε ότι η Αθήνα έχει θέσει όρους, από την αποδοχή ή μη των οποίων θα εξαρτηθεί αν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Και οι όροι έχουν να κάνουν με τις θέσεις που θα εκφράσει ο τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος επανειλημμένα έχει προβάλει δημόσια ότι:


-Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο είναι 6 ν.μ. και η Ελλάδα δεν δικαιούται να τα επεκτείνει έως τα 12 ν.μ., όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο (casus belli).

-Ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 6 μίλια και όχι 10.

-Τα νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο εντός των χωρικών υδάτων, δηλαδή στη ζώνη των 6 ν.μ. γύρω από το νησί, ενώ η ελληνική θέση είναι ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα επί της υφαλοκρηπίδας.

-Υπάρχει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.

-Επιδιώκεται η επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου με όριο τον 25ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει κάθετα στο μέσο το Αιγαίο.

-Τίθεται θέμα ύπαρξης «γκρίζων ζωνών», με τον ισχυρισμό ότι όσα νησιά και νησίδες δεν αναφέρονται ρητά και ονομαστικά στις Συνθήκες δεν ανήκουν στην Ελλάδα, εγείροντας έτσι παράλογες αξιώσεις για περισσότερα από 100 ελληνικά νησιά, ακόμη και κατοικημένα.

-Επίσης, η Άγκυρα επιμένει να αποκαλεί τη μουσουλμανική μειονότητα «τουρκική», όπως έκανε πριν από δύο εβδομάδες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, που επισκέφθηκε τη Θράκη.


Τα όσα είπε ο τούρκος αντιπρόεδρος θεωρήθηκαν από το Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο… προπομπός – προάγγελος όσων πρόκειται να πει ο Ερντογάν, κάτι που θα είναι σαν να ρίχνει εσκεμμένα λάδι στη φωτιά.

Και αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τις εξελίξεις από κει και πέρα…
Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, από την πλευρά του Προεδρικού Μεγάρου έχουν ζητηθεί από την Άγκυρα δεσμεύσεις – εγγυήσεις ότι δεν θα τεθούν θέματα που θα υπονομεύουν τη συνάντηση και κάθε διάθεση από ελληνικής πλευράς για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση των Συνθηκών. Μόνο που τέτοια διάθεση δεν διαφαίνεται από την τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και από την προκλητική… περαντζάδα στη Θράκη του τούρκου αντιπροέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αλλά και το Προεδρικό Μέγαρο δεν είναι υπέρ της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη, στην περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο από την Ά­γκυρα.

Όλα αυτά τα –άλυτα– προβλήματα ενισχύουν τις πληροφορίες από εγκυρότατες πηγές ότι η επίσκεψη πάει για ακύρωση.
Και μόνο το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αποσταλεί από το Προεδρικό Μέγαρο προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας η επίσημη πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ελλάδα λέει πάρα πολλά…

Προηγούμενο άρθροΓ. Δελής: Η περιοχή είναι στο επίκεντρο και στρατιωτικών σχεδιασμών με τη βάση στην Αλεξανδρούπολη (VIDEO)
Επόμενο άρθροΤο ειδικό βραβείο «Νίκος Αναλυτής» απονεμήθηκε στο 12ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης (τάξη υποδοχής παιδιών προσφύγων)