Αποστασιοποιημένη σε σχέση με το σχέδιο αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI για τη μεταφορά ρωσικού αερίου εμφανίζεται η κυβέρνηση, μετά τις επιφυλάξεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά της Κομισιόν και τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Ενα μόλις μήνα μετά την υπογραφή MOU μεταξύ ΔΕΠΑ, Εdison και Gazprom για την αναβίωση του ITGI ως νέου νοτίου διαδρόμου για τη διέλευση ρωσικού αερίου, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε σιωπηρή άρση της στήριξής της.

Αυτό έγινε ξεκάθαρο σε όσους παρακολούθησαν τις εργασίες ενεργειακού συνεδρίου που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη το ΤΕΕ και το ελληνικό ινστιτούτο ενεργειακής οικονομίας.

Τόσο ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, που εκπροσώπησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο συνέδριο, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, που χαιρέτισε μέσω μηνύματος, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο έργο.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει πολυδιάστατη πολιτική χτίζοντας γέφυρες εκεί όπου οι άλλοι χτίζουν τείχη», είπε ο κ. Σκουρλέτης και συμπλήρωσε «Τέτοιες γέφυρες είναι ο αγωγός Tap που κατασκευάζεται τον Μάιο, ο αγωγός IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, η συμφωνία με το Ιράν, αλλά και η διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γ.γ. Ενέργειας κ. Βερροιόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η «κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη γεωγραφική απομόνωση και να ενισχύσει την ασφάλεια προμήθειας με έργα όπως ο Tap, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, ο Eurasia Interconnector και η συμφωνία με το Ιράν».

Η εκ των υστέρων αυτή σιωπηλή ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την πολιτική διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων του φυσικού αερίου από τη Ρωσία είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από πλευράς τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ. Οι πρώτες αντιδράσεις είχαν εκδηλωθεί από το Μπακού, μία μόλις εβδομάδα μετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ, Edison, Gazprom διά στόματος του αντιπροέδρου της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς και του ειδικού απεσταλμένου του State Department Αμος Χόκστιν.

Η αντίδραση των ΗΠΑ εκφράστηκε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα δημοσίως, αυτή τη φορά από την Αθήνα και από τον διευθυντή του γραφείου του State Department Ουίλιαμ Σίλκγουορθ. Στο ενεργειακό συνέδριο του ΤΕΕ, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την πρόοδο του αγωγού Tap και του IGB, έργα που, όπως είπε, μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και να συμβάλουν στην ανεξαρτησία περισσότερων χωρών από τη μονομερή τροφοδότηση. Προχώρησε παράλληλα σε έμμεση κριτική στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο σχέδιο αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού. «Υπάρχουν και project που μας αποσπούν την προσοχή σε σχέση με τη διαφοροποίηση των πηγών, που επαναπροωθούν με διαφορετικό τρόπο το υπάρχον φυσικό αέριο και υπονομεύουν τη διαφοροποίηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης», είπε ο Ουίλιαμ Σίλκγουορθ. «Η Ρωσία θέλει να είναι ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να επηρεάζει διάφορες οικονομικές καταστάσεις», επεσήμανε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να εξαλείψουμε το ρωσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά να εξασφαλίσουμε τον ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στις αγορές προς όφελος των καταναλωτών».

Χαμηλότερους τόνους κράτησε για το θέμα η πλευρά της Κομισιόν, η οποία εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη. «Ολοι στις Βρυξέλλες θέλουν να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα», είπε ο κ. Καρβούνης κάνοντας αναφορά μόνο στους αγωγούς Tap και ΙGB.

Προχωράει ο αγωγός Tap

Ο αγωγός Tap, πάντως, προχωράει με τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Μέσα στον Μάιο, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί, θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα εγκαίνια της έναρξης κατασκευής του έργου. Οπως επεσήμανε ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας του Tap για την Ελλάδα, ήδη 150 ελληνικές επιχειρήσεις είναι προμηθευτές του αγωγού, ενώ ελληνικές εταιρείες κέρδισαν σημαντικά συμβόλαια, όπως συνέβη με τους σωλήνες. O Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑP) θα ξεκινήσει από τους Κήπους, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑP, o oποίος θα μεταφέρει το αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία. Από εκεί το χερσαίο τμήμα του Tap θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα –πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού– και, κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας, θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής.

ΠΗΓΗ www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΠάνω από 1.600 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε Καβάλα και Δράμα
Επόμενο άρθροΤί σημαίνει για την Ελλάδα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό; Του Αναστάσιου Λαυρέντζου