«Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, που κάποτε αποκαλούσαμε χριστιανική Δύση. Όπως, όμως, επιβεβαίωσε και η απογραφή είναι έντονο σε όλη τη Ελλάδα. Βεβαίως, το δημογραφικό αποκτά άλλη διάσταση όταν μιλάμε για την Θράκη και τις ακριτικές περιοχές. Η επίλυση του προβλήματος, επειδή εργάστηκα στην Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό που κατέληξε σε ένα πόρισμα, χρειάζεται πάνω από όλα επιμονή σε βάθος χρόνου. Για τις ακριτικές, όμως, περιοχές πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της παραμονής των κατοίκων με στόχο τη δημογραφική ανάκαμψη. Ας διδαχθούμε από το Βυζάντιο που έδινε στους Ακρίτες γη και προνόμια για να παραμένουν φύλακες στα σύνορα της αυτοκρατορίας. Και εδώ, κάθε πολίτης είναι ουσιαστικά εθνοφύλακας, όπως και εμπράκτως το απέδειξαν οι κάτοικοι, συνδράμοντας τις επίσημες αρχές στην απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών, υπό την καθοδήγηση των Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και την αναφορά του τελευταίου στο θέμα του δημογραφικού και την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, πέραν αυτού της εκκλησίας για το τρίτο παιδί.


Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο Διδυμότειχο επ’ ευκαιρία της παρουσίασης του Τόμου της ΔΣΟ για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, αναφέρθηκε επίσης στον κομβικό ρόλο των Μητροπόλεων της Θράκης στην προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των Θρακιωτών, ανεξαρτήτου θρησκεύματος.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε συνάντηση, επίσης, με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου, τον οποίο ευχαρίστησε για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης για την παρουσίαση του Τόμου, και εξέφρασε την ελπίδα «η πρόσφατη Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης με τα κίνητρα που προτείνει να υιοθετηθεί από την πολιτεία και να υλοποιηθεί με συνέπεια».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν ο ταμίας της ΔΣΟ, βουλευτής Έβρου, κ. Σταύρος Κελέτσης και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο καθολικό της βυζαντινής Μονής Παναγίας Κοσμοσώτειρας -που ανήγειρε ο Ισαάκιος Κομνηνός- στις Φέρεςκ και ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης από την φιλόλογο κ. Κωνσταντίνα Καρακύργιου,
αλλά και ξενάγηση στο εξαιρετικό Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου από την αρχαιολόγο κ. Λίλα Σαμπανοπούλου.

Προηγούμενο άρθροΗ Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Νομού Έβρου απότησε φόρο τιμής στους πεσόντες κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Επόμενο άρθροΠαραπέμπονται σε δίκη οι κατηγορούμενοι για τον θάνατο της άτυχης Δέσποινας και του αγέννητου μωρού της