Δυσάρεστα είναι τα νέα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα παρά τις μειώσεις που φέρνει σε πρόστιμα και εκπτώσεις γιααρκετές κατηγορίες κατόχων αυθαιρέτων. Και αυτό γιατί εκεί κρύβεται ένα νέο χαράτσι για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η «ταυτότητα κτιρίου» επιβαρύνει το πορτοφόλι μας

Η «Ταυτότητα Κτιρίου» είναι ένας νέος θεσμός χάρη στον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η «ταυτότητα κτιρίου», οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν ανάλογα με την κατηγορία του κτιρίου, μέσα σε πέντε, επτά ή οκτώ χρόνια να υποβάλλουν μετά από έλεγχο επιβλέποντος μηχανικού τα απαραίτητα από τον νόμο δικαιολογητικά (σχέδια και πιστοποιητικά) σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται η σφραγίδα μηχανικού, δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βγάλει από το πορτοφόλι του τουλάχιστον 400 ευρώ, που είναι και η ελάχιστη αμοιβή του μηχανικού. Ο… λογαριασμός, ωστόσο, θα ανέβει κι άλλο δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι κάθε επτά χρόνια να πληρώνουν και πάλι έναν μηχανικό ο οποίος θα επανελέγχει τα στοιχεία ταυτότητας του κτηρίου, έτσι ώστε να ανανεώνεται και ο σχετικός φάκελος-ταυτότητα του κτιρίου.

Τσουχτερά πρόστιμα

Στις περιπτώσεις που προκύπτουν ψευδή στοιχεία ή παραβάσεις προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα από 2.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ, ενώ και ο μηχανικός κινδυνεύει με αναστολή της άδειας λειτουργίας του. Η συμπλήρωση του φακέλου του ακινήτου είναι για όλους υποχρεωτική καθώς χωρίς αυτό το ακίνητο δεν θα μπορεί να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί.

Στόχος του νομοσχεδίου τα αυθαίρετα

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην καταγραφή εκατομμυρίων αυθαίρετων οικοδομών θεσπίζοντας αλλαγές σε ό,τι ισχύει μέχρι τώρα στα παράβολα και τα πρόστιμα, τη δήλωση αλλά και τον έλεγχο των παραβάσεων.

«Δεν ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα δόμησης, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μόνο ανεπίσημες εκτιμήσεις. Υπολογίζουμε πως το 1,5 εκατ. αυθαίρετες οικοδομές που έχουν δηλωθεί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του συνόλου των αυθαιρέτων», τόνισε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

alphafreepress.gr

Προηγούμενο άρθροΠήρε Θάνο και Σουλακάκη ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΘεάματα χωρίς άρτο… Άρθρο του Αναστάσιου Λαυρέντζου