Η Ελλάδα υποτιμάει το μετάξι του Σουφλίου –

Μειώνονται οι παραγωγοί, ενώ κωφεύουν οι υπουργοί

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι -λιγοστοί πλέον- παραγωγοί μεταξιού στο ακριτικό Σουφλί, ο αριθμός των οποίων έχει υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Προσπαθώντας να επιβιώσουν σε μια αγορά που κυριαρχείται από τη γιγαντιαία κινεζική παραγωγή και ούσα η μοναδική περιοχή σε ολόκληρη την Ευρώπη που παράγει μετάξι -γνωστό και ως «εβρίτικος χρυσός»-, οι αγρότες από το Σουφλί ζητούν την προστασία της Πολιτείας, προκειμένου να μπουν δυναμικά στον ανταγωνισμό και να αντισταθούν στην επέλαση του Κινέζου αυτοκράτορα.

«Πρόκειται για μια υψηλή δουλειά, που χρειάζεται λεπτομέρειες, και πλέον δεν υπάρχουν χέρια. Αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το Σουφλί να αναδειχθεί, αλλά δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν ασχολούνται.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι, όπως λέει, ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει γι’ αυτούς και πως οι ελληνικοί οίκοι μόδας επιλέγουν να αγοράσουν τα υφάσματά τους από το εξωτερικό, παρά από το Σουφλί».

Επειδή, το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη τεχνογνωσίας, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί στη μείωση των παραγωγών, αφού η παραγωγή μεταξιού είναι δύσκολη υπόθεση και δυστυχώς δεν γίνονται ειδικά σεμινάρια για τους νέους αγρότες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν τη σηροτροφία, αλλά στη συνέχεια να τα παρατάνε, επειδή δεν γνωρίζουν τη διαδικασία. Πριν από πέντε χρόνια ήσαν περισσότεροι από 100 σηροτρόφοι στην περιοχή και πλέον έμειναν 52.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε:

  • Γιατί υπάρχει αυτή η αδιαφορία των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι στην σηροτροφία;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Προηγούμενο άρθροΜε λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Γεωργίου στην Κίρκη
Επόμενο άρθροΔΙΧΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ 1967… ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ… ΚΑΠΗΛΕΙΑ, ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ (του Παναγιώτη Μάνδαλου)