Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

 Για αισθήματα οργής και απόγνωσης που ξεχειλίζουν στον αγροτικό κόσμο από την αδιαφορία, τις παραλείψεις και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, έκανε λόγο η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά τη συζήτηση στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

«Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη για παραγωγούς, κτηνοτρόφους και αγρότες, τα χρέη γιγαντώνονται, η ακρίβεια σε πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές σαρώνει και η κυβέρνηση παραμένει απλός θεατής», σημείωσε.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη μειωμένη βασική ενίσχυση κατά 63 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στο ψήφισμα των κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ που κατέθεσε ως Αναφορά στη Βουλή, με το οποίο ζητούν ενίσχυση για την αγορά των ζωοτρόφων, μειωμένη τιμολόγηση στο ρεύμα για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εκπροσώπηση  στους εποπτευόμενους φορείς και στη διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, και θεσμικές παρεμβάσεις για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Η κα Γκαρά κατηγόρησε την κυβέρνηση πως φέρνει ένα νομοσχέδιο που δεν αλλάζει το παραμικρό σχετικά με το καθεστώς των αδειοδοτήσεων, σχεδόν για το σύνολο των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων, ενώ σχετικά με την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων σε χορτολιβαδικές εκτάσεις σημείωσε πως η ΝΔ φέρνει μία ρύθμιση κενή περιεχομένου, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει «παγώσει» και δεν προχωρά τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας η Βουλευτής Έβρου τόνισε: «έχουμε στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, με πολλές παραλείψεις, που δεν δίνει πραγματικές λύσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι από την κυβέρνηση απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού του κλάδου της κτηνοτροφίας, στήριξης του αγροτικού κόσμου, ενίσχυσης των παραγωγών».

Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σήμερα για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια, σε μια συγκυρία όμως με τεράστια προβλήματα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο.

Η αδιαφορία, οι παραλείψεις, η κακή διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση εντείνουν τα προβλήματα των παραγωγών, οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση. Μου κάνει εντύπωση ότι δεν το αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τους αγρότες να αναρωτιούνται αν συμφέρει τελικά οικονομικά να συνεχίσουν να βρίσκονται στην παραγωγή ή αν θα την εγκαταλείψουν, όπως πολλοί έχουν κάνει τα τελευταία δύο χρόνια. Τα χρέη γιγαντώνονται γι’ αυτούς, η ακρίβεια στο πετρέλαιο, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα εφόδια σαρώνει και η Κυβέρνηση δυστυχώς παραμένει απλώς θεατής, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο στήριξης ή ενίσχυσης αυτών των ανθρώπων.

Παράλληλα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μείωσε την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης κατά 63 εκατομμύρια ευρώ, προκάλεσε παράλληλα μεγάλο πλήγμα στους παραγωγούς με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, καταργώντας επί της ουσίας τη συμμετοχή τους σε αυτές, ενώ χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης είναι η παντελής αδιαφορία της για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Η απόγνωση και η οργή ξεχειλίζει, κύριοι Υπουργοί, στον αγροτικό κόσμο. Την εικόνα περιγράφουν καλύτερα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ψήφισμά τους που καταθέσαμε στη Βουλή με συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ της περιφέρειάς μας, με το οποίο κατηγορείται η σημερινή πολιτική ηγεσία ότι – προσέξτε, κύριοι Υπουργοί – ότι παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη εικόνα που ουδεμία σχέση έχει με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι. Σε αυτό δεν έχετε απαντήσει ποτέ.

Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι ζητάνε μεταξύ άλλων στο ψήφισμά τους ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, μειωμένη τιμολόγηση του ρεύματος για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στους εποπτευόμενους φορείς και στις διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ, θεσμική παρέμβαση για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις -τεράστιο πρόβλημα- και πάρα πολλά άλλα.

Μας κατηγορήσατε ότι δεν έχουμε επαφή και δεν ξέρουμε τι γίνεται στην κτηνοτροφία, κύριε Υφυπουργέ, στην αρχική σας τοποθέτηση. Αλήθεια, αναρωτιέμαι πότε η Κυβέρνηση και εσείς, κύριοι αρμόδιοι Υπουργοί, θα βγείτε από την πλασματική αυτή εικόνα που έχουν φτιάξει τόσο τα ΜΜΕ όσο και οι επικοινωνιολόγοι σας. Διότι όλα αυτά που παρουσιάζετε δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα και τα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των παραγωγών, τουλάχιστον στη δική μας περιοχή.

Γι’ αυτό σας καλούμε να επισκεφθείτε τις περιοχές και να μιλήσετε όχι σε στημένες συσκέψεις, αλλά με τους πραγματικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους, να αφουγκραστείτε τα προβλήματα και να δώσετε πραγματικές λύσεις.

Η Κυβέρνηση λοιπόν είναι απούσα από τα πραγματικά προβλήματα. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο σήμερα, που θεωρητικά επιχειρεί να διορθώσει στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, αλλά στην πραγματικότητα κάνει ελάχιστες παρεμβάσεις στην πραγματική καθημερινότητα των κτηνοτρόφων. Τον Ιούλιο του 2020 φέρατε ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των σχολικών εγκαταστάσεων. Δεκαπέντε μήνες μετά φέρνετε διορθωτικές διατάξεις επί του πρώτου νομοσχεδίου, χωρίς και πάλι να δίνετε πραγματικές λύσεις. Όλα αποσπασματικά, όλα επιφανειακά. Και κάπου εδώ, για άλλη μία φορά, ψάχνουμε την αριστεία του επιτελικού κράτους. Το παρακολουθήσαμε και με τις νομοτεχνικές που φέρνετε ακόμη και στις τροπολογίες. Διότι δεν μπορεί να αποσύρετε τις τροπολογίες, να τις διορθώσετε, να τις επανακαταθέσετε με έναν σωστό τρόπο.

Και μάλιστα κύριοι υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί εν κενώ. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία, τουλάχιστον μέσα στο Κοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μετά από μακρά διαβούλευση στις αρμόδιες υπηρεσίες και με τους αντίστοιχους φορείς, είχε ετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση για την απλοποίηση των διαδικασιών και των δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα, που αφορούσε τη λειτουργία τόσο των πρόχειρων καταλυμάτων που υφίστανται σήμερα και λειτουργούν ως σταβλικές εγκαταστάσεις όσο και στις νεότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, πιο σύγχρονες, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω των σχεδίων βελτίωσης.

Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία επέλεξε αυτό το τεκμηριωμένο πόρισμα, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει, να πάρει προτάσεις και να το φέρει ως νομοθετήματα, και προτίμησε εδώ και δύο χρόνια να το πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως στο παρόν νομοσχέδιο δεν λαμβάνονται υπόψη πολύ βασικές παράμετροι, με αποτέλεσμα τα νομοθετήματα τα οποία φέρνετε να είναι τελικά δώρο άδωρο για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, αυτούς που έχουν μικρό κύκλο εργασιών και αποτελούν σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 60%, δεν αλλάζει σχεδόν το παραμικρό σχετικά με το καθεστώς των αδειοδοτήσεων, καθώς συνεχίζουν να υποχρεούνται να καταθέτουν τα έγγραφα στην αρμόδια ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε και πριν, κατ’ εφαρμογή του νόμου του 2012.

Αντίστοιχα, με τη ρύθμιση του άρθρου 10 για την έγκριση επέμβασης σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, υποτίθεται πως ελαχιστοποιείται ο χρόνος που απαιτείται για την εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε πώς θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη, όταν με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουμε αυτήν τη στιγμή κυρωμένους δασικούς χάρτες και έχουν παγώσει οι αντιρρήσεις, όταν η Νέα Δημοκρατία δύο χρόνια τώρα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να υπονομεύσει τη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών που ξεκίνησε ουσιαστικά για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σαράντα χρόνια απουσίας δασικής πολιτικής. Συνεπώς φέρνετε μια κενή περιεχομένου ρύθμιση, η οποία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην πράξη, όσο θετική κι αν παρουσιάζεται ως νομοθέτημα.

Επίσης φέρνετε ένα νομοσχέδιο που προωθεί, υποτίθεται, την απλοποίηση της ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δεν προβλέπετε καν τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο Υπουργείο για να προχωρήσουν αυτοί οι έλεγχοι.

Σημαντική παράλειψη επιπλέον είναι πως στην προβλεπόμενη «καθετοποίηση» της παραγωγής μέσω της μεταποίησης μένουν εκτός κάθε πρόβλεψης οι οικοτεχνίες, οι συνεταιρισμοί, οι ομάδες παραγωγών, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Και μετά αναρωτιόμαστε για ποιους άραγε νομοθετείτε και ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετείτε.

Προβληματικό είναι και το άρθρο 9, που προβλέπει την κατάργηση υποχρέωσης να τηρείται ελάχιστη απόσταση από τα σφαγεία. Πολύ σημαντικό, διότι ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία για την υγεία και ευζωία των ζώων και για το περιβάλλον, καθώς συγκεντρώνονται μεγάλα φορτία αποβλήτων και λυμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Πολύ αρνητικό επίσης ότι δεν προσδιορίζονται ελάχιστες αποστάσεις από πηγές υδροφόρου ορίζοντα, από ταμιευτήρες πόσιμου νερού και τα λοιπά.

Κυρίες και κύριοι – και κλείνω και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε – έχουμε στα χέρια μας ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, με πολλές παραλείψεις, που δεν δίνει πραγματικές λύσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απουσιάζει οποιοδήποτε σχέδιο στήριξης, ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού της κτηνοτροφίας. Κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής, καμία πολιτική παρέμβασης, ενίσχυση στήριξης των παραγωγών που πλήττονται. Δυστυχώς έχουμε μια Κυβέρνηση που απουσιάζει από τις ανάγκες της κοινωνίας, αδιαφορεί για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, κωφεύει μπροστά στα αιτήματα και τις προτάσεις τους. Είναι μια Κυβέρνηση που νομοθετεί για λίγους και εκλεκτούς και ενδιαφέρεται μόνο για την αναπαραγωγή της εξουσίας της ίδιας Κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και απαιτούνται διαφορετικές, σύγχρονες, ριζοσπαστικές, προοδευτικές, φιλολαϊκές πολιτικές, που θα έχουν σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες της κοινωνίας και θα σχεδιάσουν πολιτικές ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, που ουσιαστικά απασχολούν και εξασφαλίζουν το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών, κυρίως στη μεγάλη περιφέρεια της χώρας μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΗλίας Δαστερίδης: “Έρχονται οι κόκκινοι κάδοι για τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων”
Επόμενο άρθροΤα μέλη της ΔΕΕΠ Έβρου ενημερώθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης