Μετά από επανειλημμένες κλήσεις επιζήσαντων από καρκίνο στο κέντρο επικοινωνίας μας, αλλά και δημοσιογραφικών ερωτήσεων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία δηλώνει πως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών, αφού ήδη ολοκληρώθηκε ο εμβολιασμός της ομάδας πρώτης προτεραιότητας (πολύ μεγάλης ηλικίας ατόμων, υγειονομικών κ.α).

Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να κληθούν για εμβολιασμό σ’ αυτή την φάση, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. Η Ε.Α.Ε. έχει προτείνει σ’ όλους τους ογκολογικούς ασθενείς να εμβολιαστούν, εκτός των περιπτώσεων εκείνων που λόγω της φάσης της νόσου ή των θεραπειών τους, δεν το επιτρέπουν οι γιατροί τους για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ως γνωστόν τόσο ο καρκίνος, όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 και  μεγαλύτερη θνησιμότητα από την COVID-19. Για παράδειγμα, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου που διάγει μία φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανα του ( π.χ. του καρδιαγγειακό, πνεύμονες)  η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν.

Για την πιστοποίηση της πάθησης και της προτεραιότητας αρκεί η βεβαίωση του θεράποντα ιατρού, αποφεύγοντας, βεβαίως, γραφειοκρατικών εμπόδια, όπως π.χ. η βεβαίωση να χορηγείται μόνο από δημόσιο νοσοκομείο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Προηγούμενο άρθροΈκκληση για αιμοδοσία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθιμο
Επόμενο άρθρο15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ (πανελλαδικά: Κορονοϊός: 755 νέα κρούσματα – 13 νεκροί – 313 διασωληνωμένοι)