Η ΝΔ προηγείται με σχεδόν 18%, ο ισχυρότερος πολιτικός χώρος είναι αυτός του κέντρου, ο δικομματισμός αν και πιο μικρός είναι ισχυρός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφώς ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει από το πολιτικό βαρόμετρο της Egnatia Point of View σε Μακεδονία, Θράκη και Ήπειρο, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το γενικό κλίμα, οι ερωτηθέντες στις περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίνουν αρνητικά το κυβερνητικό έργο σε σχέση με την περιοχή τους (64,9%), ένα 19,6% το κρίνει θετικά και ένα 15% ούτε θετικά ούτε αρνητικά.

Η ανάλυση ανά περιφέρεια δείχνει ότι τη χειρότερη εικόνα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχουμε στην Κεντρική Μακεδονία (68,4%), ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος (63,7%) και πιο ήπιοι κριτές είναι οι κάτοικοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστό 55,6%. Και στις τέσσερις περιφέρειες οι αρνητικές γνώμες βρίσκονταν στο υψηλότερο σημείο με 76,5% τον Ιούνιο του 2017 και τον περσινό Ιούλιο, ενώ το 64,9% του περασμένου Ιανουαρίου ήταν από τα πιο μετριοπαθή ποσοστά.

Κατά τ’ άλλα, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιφερειών θεωρούν ότι χειρότερους χειρισμούς έκανε η κυβέρνηση στους τομείς της οικονομίας, της καταπολέμησης της ανεργίας, της ασφάλειας του πολίτη και της διαχείρισης των εθνικών θεμάτων.

varometro2.jpg

Πολιτική ζωή και εξωτερική πολιτική

Επιπλέον, οι Μακεδόνες, οι Θράκες και οι Ηπειρώτες εκτιμούν πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Το 74,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη «συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την κυβέρνηση των Σκοπίων», όπως ακριβώς διατυπώνεται το ερώτημα στην έρευνα. Ικανοποιημένο είναι μόνο το 19,1% των ερωτηθέντων και αδιάφορο δηλώνει το 4,1% των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αδιάφορο δήλωνε τον περασμένο Ιούλιο το 21% των πολιτών.

Και εδώ πιο αυστηροί κριτές αναδεικνύονται οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας (77%), ακολουθούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου (71,2%) και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (70,8%). Αξιοσημείωτο είναι ότι η δυσαρέσκεια σχετικά με τη Συμφωνία ενισχύθηκε σε ποσοστό 12,2% τον Ιανουάριο του 2019 σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το 59,8% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ούτε η πολιτική της ΝΔ κινείται στη σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τη συμφωνία με τα Σκόπια. Θετικά απαντά στο ερώτημα μόλις το 32,6%, ενώ ένα 7,6% μένει στο Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ.

Πρώτα η δικαιοσύνη ψηλά και το ευρώ

Η πίστη στη δικαιοσύνη -παρά τα όσα λέγονται ή ακούγονται- «κρατάει γερά» μεταξύ των πολιτών, συγκεντρώνοντας ποσοστό θετικής άποψης που αγγίζει το 52,8% στο ερώτημα «ποιος θεσμός πιστεύετε πως συμβάλλει περισσότερο στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής;» Ακολουθεί η κυβέρνηση με μόλις 14,8%, το κοινοβούλιο με 11,5%, τα ΜΜΕ με 6,8% και η αντιπολίτευση με 5,6%.

Στο ευρώ -που περνάει μια από τις καλύτερες περιόδους του- επιμένει το 78,9% των πολιτών των τεσσάρων περιφερειών της έρευνας, ποσοστό πιο ενισχυμένο από ποτέ, με χαμηλότερο ποσοστό τον Ιούνιο του 2017, που οι πιστοί του ευρώ άγγιζαν το 70,9%.

Πρόθεση ψήφου και δικομματισμός

Από την αρνητική ως επί το πλείστον αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου ανεξαρτήτως τομέα γίνεται εύκολα κατανοητό το αποτέλεσμα που προκύπτει στις τέσσερις περιφέρειες όσον αφορά την πρόθεση ψήφου.

Το 37% των συμμετεχόντων θα ψήφιζαν ΝΔ αν είχαμε εκλογές την άλλη Κυριακή, μόλις το 19,1% θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, και ακολουθούν τα υπόλοιπα κόμματα ως εξής: ΧΑ 6,7%, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ από 4,9%, Ένωση Κεντρώων 2,3%, ΑΝΕΛ και Ποτάμι από 1,1%, άλλο κόμμα το 1,7%.

Το 16,4% δηλώνει αναποφάσιστο, το 3,3% επιλέγει άκυρο ή λευκό και το 1,7% δεν απαντά.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό 56,1% από το 44,6% που συγκέντρωναν τον Δεκέμβριο του 2016, ενισχύοντας την άποψη ότι ο δικομματισμός –που δεν αγγίζει βέβαια ποσοστά της δεκαετίας του 1980- μπορεί να χαρακτηριστεί μικρός μεν, δικομματισμός δε. Το υψηλότερο ποσοστό της η ΝΔ το συγκεντρώνει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (41,4%), ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (36,4%) και η Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος (34,6%). Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το υψηλότερο ποσοστό (24,2%) το συγκεντρώνει στη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που του δίνει 21,1%, και τελευταία η Κεντρική Μακεδονία με το πενιχρό 16,4% (20 μονάδες μπροστά η ΝΔ).

Ανάλογα είναι τα ευρήματα και όσον αφορά τα πρόσωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέχει λίγες μονάδες από το να κάνει… double score σε σχέση με τις επιδόσεις του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, καταλληλότερο πρωθυπουργό στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 36,5% και τον Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 19,1%. Ο «κανένας» συγκεντρώνει 33,2%, το «άλλος» 9,7% και το 1,6% δεν απαντά. Μαζί οι δύο μονομάχοι συγκεντρώνουν ποσοστό 55,6%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του ’17 που ήταν μόλις 39,5%.

varometro3.jpg

Το ισχυρό κέντρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη έρευνα το ερώτημα που αφορά τον αυτοπροσδιορισμό των συμμετεχόντων στο πολιτικό φάσμα που ξεκινά από τη δεξιά (1) έως την αριστερά (9). Στο 5, ακριβώς στη μέση δηλαδή, τοποθετούν τον εαυτό τους ποσοστό 26,8% από όσους απάντησαν. Λίγο πιο δεξιά από το κέντρο βρίσκεται το 12,6% των κατοίκων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, και λίγο πιο αριστερά το 8,9%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 2.403 ατόμων (άνδρες και γυναίκες), άνω των 17 ετών, με δικαίωμα ψήφου στις τέσσερις περιφέρειες που προαναφέραμε. Πρόκειται για ποσοτική τηλεφωνική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29 Ιανουαρίου και από τη 1 έως τις 6 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την κατάταξη των συμμετεχόντων στην έρευνα ανάλογα με την απασχόλησή τους, σε ποσοστό 70% είναι μισθωτοί -του ιδιωτικού τομέα 26,2%, του δημόσιου τομέα 21,4% και συνταξιούχοι το 22,1%.

Η πόλωση που οδήγησε στο μικρό δικομματισμό

katsantonis.jpg

Του Δημήτρη Κατσαντώνη*

Το πολιτικό Βαρόμετρο για τη Β. Ελλάδα, με τον τίτλο «Egnatia Point of View», καλύπτει και τις τέσσερις περιφέρειες, τις οποίες διασχίζει η Εγνατία οδός. Το παρόν «κύμα» της έρευνας, το έκτο κατά σειρά, τυχαίνει να συμπίπτει με την επέτειο δέκα χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας.

Βασικό, κατά τη γνώμη μας, εύρημα του Βαρομέτρου είναι η αύξηση του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων: το 56% που συγκεντρώνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει παρατηρηθεί από τότε που ξεκινήσαμε το «Egnatia Point of View», 13 μονάδες περίπου υψηλότερο από αυτό που είχε παρατηρηθεί κατά το πρώτο «κύμα» αυτής της έρευνας. Η εκτίμησή μας είναι ότι, αν δε μεσολαβήσουν άλλα συνταρακτικά γεγονότα, η αθροιστική δύναμη των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις κάλπες θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον επτά με οκτώ μονάδες. Άρα, ο «μικρός δικομματισμός» δεν πρόκειται να θυμίζει το «μεγάλο δικομματισμό» των εποχών της σύγκρουσης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά θα αποτελεί τον άξονα αναφοράς των πολιτικών μας πραγμάτων και την επομένη των εκλογών.

Προφανώς η έντονη πολιτική πόλωση του τελευταίου έτους, με αιχμή το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει οδηγήσει σε ενίσχυση των «δύο μονομάχων», περιορίζοντας το ζωτικό χώρο για τα μικρότερα κόμματα. Το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνεται και από την αθροιστική άνοδο του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας», όπου πάλι περίπου το 56% επιλέγει έναν από τους δύο -18 μονάδες περισσότερες από τον Ιούνιο του ’17.

Κομβικό πολιτικό γεγονός είναι ασφαλώς η Συμφωνία των Πρεσπών. Η διαφωνία των πολιτών της Β. Ελλάδας με τη συμφωνία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή (74,5%), ενώ το ποσοστό ικανοποίησης για τη συμφωνία είναι 19% (αύξηση 8 μονάδων). Θεωρούμε όμως ότι η ματιά μας πρέπει να εστιάσει στην εντυπωσιακή μείωση όσων δήλωναν «αδιαφορία» για τη Συμφωνία των Πρεσπών: από 21% πριν από έξι μήνες, σήμερα καταλήγει στο 4%…

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε την ενίσχυση της άποψης πως το ευρώ εγγυάται καλύτερη προοπτική για τη χώρα έναντι της επιστροφής στη δραχμή: στο παρόν ερευνητικό «κύμα» καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό (79%). Δείγμα μίας ψυχολογίας κανονικότητας, θα μπορούσε να πει κάποιος που διακρίνεται για την αισιοδοξία του…

*Ο Δημήτρης Κατσαντώνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ερευνών και επικοινωνίας to the point

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ” στις 17 Φεβρουαρίου 2019

Προηγούμενο άρθροΗ Λίτσα Λασκαρίδου στην παράταξη “Δήμος για Όλους – Πρώτα Εσύ!”
Επόμενο άρθροΜε απόφαση Μέτιου ανακαλούνται όλες οι αρμοδιότητες του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου – Ανατίθενται όλες στον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Κώστα Αντωνιάδη