Το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 2007, στην Ενότητα «Η Ελλάδα στη μεταψυχροπολεμική εποχή 1989-2001», μεταξύ άλλων έγραφε :

«…Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996) …»

  Μετά από έντονες διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα για τα γραφόμενα αυτά, όπου σε τρεις μόνο σειρές υπήρχαν τρία λάθη, το Υπουργείο Παιδείας, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε την 25-7-2010 ανέφερε  :

 /// Σχετικά με δημοσιεύματα στον τύπο  για το βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία», διευκρινίζουμε:

Η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, με υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 19/10/2009, κατόπιν εισήγησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ενέκρινε την ανατύπωση με βελτιώσεις από τον ΟΕΔΒ για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών – μεταξύ άλλων – και του βιβλίου της Ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου, «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία»,του οποίου η πρώτη έκδοση έγινε το 2007. Οι διορθώσεις αυτές περιλαμβάνουν και το επίμαχο σημείο. Συγκεκριμένα, στη σελ. 163 στιχ. 19-20: “με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ίμια”  αλλάζει στο ορθό με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ίμια”. Οι διορθώσεις αυτές θα συμπεριληφθούν, σε κάθε περίπτωση, στην επανέκδοση του βιβλίου τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το Υπουργείο Παιδείας, θα αποστείλει συμπληρωματική εγκύκλιο για την ενημέρωση των καθηγητών, ώστε αυτές να περιλαμβάνονται στην προφορική διδασκαλία των μαθητών. ///

  Στο βιβλίο της Γ’ Γυμνασίου «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία» (ISBN  960-06-2O13-X), που έχουν σήμερα οι μαθητές στα χέρια τους, σε σχεση με το προηγούμενε έχουν προστεθεί μόνο τρείς λέξεις (από την Τουρκία) και  γράφει :

«…Την ίδια εποχή, με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Iμια, στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις (1996) …»

  Εδώ, και με αυτή την προσθήκη, κυριολεκτικά σε τρεις γραμμές,  εξακολουθούν να υπάρχουν τρία τεράστια λάθη :  Ηθικό, Ιστορικό και Γεωγραφικό  :

Πρώτο  λάθος    (Ηθικό)

     Δεν γίνεται καμία αναφορά στην ιερή μνήμη των τριών παλικαριών του Πολεμικού Ναυτικού, πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ 21 της Φρεγάτας   «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» – Χριστόδουλου  ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ κυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ, Παναγιώτη  ΒΛΑΧΑΚΟΥ συγκυβερνήτη, Υποπλοιάρχου ΠΝ,  και Έκτορα  ΓΙΑΛΟΨΟΥ  χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή ΠΝ   –   που θυσιάστηκαν στη θάλασσα των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Δεύτερο   λάθος  (Ιστορικό)

    Δεν γίνεται καμία αναφορά στην Τουρκική πολεμική επιχείρηση κατάληψης των Ελληνικών νησίδων Ίμια, από 28 μέχρι 31  Ιανουαρίου 1996. Η Ελλάδα, μέσα από επίσημο βιβλίο, αποδέχεται ότι δεν έχει την πλήρη κυριαρχία των νησίδων Ίμια, αφού : (ι)… διεκδικεί η Τουρκία, καθώς η λέξη διεκδικώ σημαίνει «προσπαθώ να αποκτήσω κάτι που το επιδιώκουν και άλλοι» και (ιι) …έγιναν και «αμοιβαίες υποχωρήσεις» που σημαίνει ότι, και εμείς και οι Τούρκοι, περιορίσαμε τις αξιώσεις μας (άραγε σε ποια ακριβώς θέματα ;).

Τρίτο  λάθος  (Γεωγραφικό)

     Δεν υπάρχει μια βραχονησίδα Ίμια αλλά υπάρχουν δυο νησίδες Ίμια, τα ανατολικά Ίμια, με βάθη από 5 μέχρι 35 μέτρα και τα δυτικά Ίμια, με βάθη από 7 μέχρι 35 μέτρα. Στους επίσημους ναυτικούς χάρτες της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζονται νησίδες, με τη συντομογραφία «Νες Ίμια». Είναι νησίδες που ανήκουν στην αλυσίδα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων με την ονομασία «Δωδεκάνησα», τα οποία με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) προσαρτήθηκαν στην Ελλάδα, από τους Ιταλούς. Έχουν συνολική έκταση 10 στρέμματα με βλάστηση.

  Πότε επιτέλους, η ‘Ελληνική Ιστορία’ θα γράφεται όπως πραγματικά είναι και όχι όπως την θέλει ο καθένας ;

                                                Αλεξανδρούπολη   Ιανουάριος  2017

                                               ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

                                                          Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΑναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο του “Τρύφωνα” στα Δίκαια Έβρου
Επόμενο άρθροΑνεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (Α.Σ.Φ.Α.) Αλεξανδρούπολης