Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να επιτείνει την αβεβαιότητα των 5.066 ωφελούμενων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την πυροπροστασία, που λήγει τις επόμενες ημέρες. Ενός προγράμματος, που πέρα από το αυταπόδεικτο γεγονός, ότι επανασυνδέει τους ανθρώπους αυτούς με την εργασία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόσο για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών όσο και για την μέριμνα προστασίας των περιοχών που έχουν ήδη πληγεί. 

Ειδικότερα στον Έβρο, όπου οι πυρκαγιές κάνουν αρκετά συχνά την εμφάνισή τους, εργάζονται 131 άτομα στα Δασαρχεία Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε ξεκινήσει και ανανεώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ είχε αυξήσει και τις απολαβές, λόγω και της παράλληλης αύξησης του κατώτατου μισθού. 

Τα οφέλη από την διατήρηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πολλαπλά και ανταποδοτικά, όχι μόνο για τους ίδιους τους συμβασιούχους, αλλά συνολικά για τις τοπικές κοινωνίες: υπάρχει πλέον μία κρίσιμη μάζα πολιτών σε όλη τη χώρα, που έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία πάνω στην πυροπροστασία και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Εμπειρία που μπορεί  με τη χορήγηση κατάλληλων βεβαιώσεων να οδηγήσει στην άνθηση επαγγελμάτων συναφών με την εύρυθμη λειτουργία του δάσους (πχ δασεργάτες, μανιταροσυλλέκτες, καλλιεργητές βότανων ή αρωματικών φυτών, υλοτόμοι, οικοτέχνες κτλ). Εμπειρία που, επίσης, στο πλαίσιο μιας λελογισμένης μοριοδότησης, μπορεί να προσμετρηθεί κατά την πραγματοποίηση μόνιμων προσλήψεων προσωπικού για την πυροπροστασία στο εγγύς μέλλον.

Δυστυχώς όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αρχή μιας αντίληψης ότι η αντιπυρική προστασία αφορά πρωταρχικά στην πρόληψη και η οποία μπορεί να πραγματοποιείται από συμβασιούχους, αλλά και από εργαζόμενους με μόνιμες θέσεις, καθώς αφορά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών. 

Η σημερινή Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της εργασίας, καθώς και η μέριμνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι στις άμεσες προτεραιότητές της. Η συνέχιση του προγράμματος αυτού, λοιπόν, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει.

Προηγούμενο άρθροΤο ΑΚΚΕΛ καταγγέλει: Κατάπτυστη απάντηση της ΑΑΔΕ σε ερώτηση για το «ακατάσχετο»
Επόμενο άρθροΚΚΕ: Να μην γίνει η εγκατάσταση της Βάσης στο λιμάνι!