«Κάντε στροφή στην ηλεκτροκίνηση χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες» ανέφερε η κα Γκαρά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντίστοιχο νομοσχέδιο

Την θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι  υπέρμαχος μιας ουσιαστικής συζήτησης για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Θράκη, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση νέας διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη.

Παρόλα αυτά η κα Γκαρά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επιφυλάξεις που διατηρεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τον σκοπό σύστασης της επιτροπής από μεριάς ΝΔ, που αξιοποιείται μόνο για επικοινωνιακούς και όχι ουσιαστικούς λόγους.

Ταυτόχρονα η κα Γκαρά αναρωτήθηκε σε ποια ακριβώς «ανάπτυξη της Θράκης» αναφέρεται το κόμμα της ΝΔ όταν επιλέγει να ξεπουλήσει και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το εθνικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όταν επιλέγει να αποκόψει πλήρως τη Θράκη από το τουριστικό ρεύμα κλείνοντας τα σύνορα με την Βουλγαρία ή όταν έχει εγκαταλείψει η Κυβέρνηση τη Θράκη χωρίς καν τρένο. Ενώ την ίδια στιγμή Υπουργοί της Κυβέρνησης επιλέγουν να χαριεντίζονται με τους «χρυσοθήρες» που το μόνο που κάνουν είναι να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Μάλιστα, η κα Γκαρά υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που μείωσε κατά 10 μονάδες την ανεργία, κατά την θητεία της, ενώ αναφέρθηκε και στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, τονίζοντας πως η όποια συζήτηση για το μέλλον της Θράκης δεν μπορεί να γίνει σε κλειστές αίθουσες και χωρίς τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση η κα Γκαρά εξέφρασε κατά την ομιλία της την αγωνία της Κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη να παρουσιάσουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό, «πράσινο» προφίλ, μετά και τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψήφισαν πριν λίγο καιρό.

Ανέφερε μία προς μία τις καταστροφικές για την προστασία του περιβάλλοντος διατάξεις που έχει φέρει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μέχρι σήμερα, ενώ στάθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Επανασυνδέσεων ώστε να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση στο ρεύμα πληττόμενα νοικοκυριά και συμπολίτες μας.

Παράλληλα, η κα Γκαρά τόνισε ότι το παρόν νομοσχέδιο ενισχύει τα «μεγάλα πορτοφόλια», δεν έχει καμία πρόβλεψη για τα χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, δεν μειώνει το ρυπογόνο αποτύπωμα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ως στόχο το ακριβώς αντίθετο.

Κλείνοντας, η κα Γκαρά, κάλεσε την Κυβέρνηση να κάνει μία πραγματική στροφή προς τη χρήση της ηλεκτροκίνησης, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες αλλά για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.


Κύριε Πρόεδρε

Δεν μπορώ από αυτό εδώ το βήμα να κρύψω την ανησυχία μου, όπως και των συμπολιτών μου για τις κινήσεις και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Ας ευχηθούμε ψυχραιμία και καλή δύναμη σε όσους καλούνται να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναμένουμε επίσημα ενημέρωση και στην Ολομέλεια της Βουλής από την Κυβέρνηση και από τους αρμόδιους.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, καθώς σε αυτή τη συνεδρίαση, σήμερα, ανακοινώθηκε επίσημα η σύστασή της. Μία πρόταση την οποία εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ ακούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά διατηρούμε και τις επιφυλάξεις μας για τον σκοπό τον οποίο έχει προάγει η ΝΔ μέσω αυτής της επιτροπής.

Εκτιμούμε ότι η σύσταση της επιτροπής αποτελεί άλλη μία επικοινωνιακή φιέστα της ΝΔ με ψευδεπίγραφο και υποκριτικό ενδιαφέρον για τη Θράκη.

Στην πρόταση του Πρωθυπουργού, για παράδειγμα,  αναφέρεται ότι θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Αν αυτό είναι ειλικρινές, γιατί δεν συστήνουμε επιτροπή για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης; Για την Περιφέρεια που είναι ο φορέας που διεκδικεί, υλοποιεί και διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα

 

Αναρωτιέμαι επίσης για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε, κύριοι της ΝΔ

– όταν ιδιωτικοποιείτε το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, λιμάνι εθνικής και γεωστρατηγικής σημασίας και μάλιστα αυτήν την κρίσιμη περίοδο;

– όταν έχετε σταματήσει όλα τα μεγάλα δρομολογημένα έργα;

– όταν έχετε εξαφανίσει ακόμη και τα τρένα από τη Θράκη;

– όταν χαριεντίζεστε, κύριοι Υπουργοί,  με τους χρυσοθήρες για να καταστρέψετε το περιβάλλον και τον πλούτο της Θράκης;

– όταν αποκλείσατε όλη την Περιφέρεια  από το τουριστικό ρεύμα;

Κι αυτά και άλλα πολλά, μέσα σε έναν χρόνο,  διότι στο παρελθόν οι πολιτικές σας υπήρξαν καταστροφικές. Αφήνοντας στο πέρασμά σας εκατοντάδες κουφάρια, υψηλή ανεργία, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε κατά 10 μονάδες. Αφήσατε ερήμωση, μετανάστευση, υπανάπτυξη, συντρίμμια.

Εμείς, σαν ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είμαστε υπέρμαχοι μιας ουσιαστικής συζήτησης για την ανάπτυξη, την ασφάλεια, αλλά και την δημοκρατία στην περιοχή μας.

Ωστόσο, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να είναι σε κλειστές αίθουσες έξω από την κοινωνία, έξω από τους πολίτες και τους φορείς, τους πρωταγωνιστές  της παραγωγής, της ζωής, της ανάπτυξης.

Για αυτό και εμείς πραγματοποιήσαμε το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο με πλούσιο και παραγωγικό διάλογο με τους Θρακιώτες και τις Θρακιώτισσες να είναι παρόντες και παρούσες.

Αναπτύξαμε σχέδιο περιφερειακής ανασυγκρότησης ενώ ενισχύσαμε τη γεωπολιτική θέση της χώρας σε σχέση με τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τη Θράκη και τη μετατροπή της σε ενεργειακό , εμπορικό, διαμετακομιστικό κέντρο.

Η Θράκη έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Ένα σχέδιο  και πολιτικές που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, την εξωστρέφεια, τη διασυνοριακότητα, τις παραγωγικές δυνατότητες, τον πολυπολιτισμικό πλούτο, τα Μνημεία και την Ιστορία μας.

 

Κυρίες και Κύριοι

 

Οι συμπολίτες μας χόρτασαν από μεγάλα κούφια λόγια κι επικοινωνιακές φιέστες. Έχουν ανάγκη από πραγματικές λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα. Έχουν ανάγκη από αναπτυξιακές και δημοκρατικές παρεμβάσεις. Διεκδικούν η περιοχή μας, να πάρει τη θέση που της αξίζει. Είναι μία ευκαιρία η συζήτηση στην επιτροπή.

Και σε αυτήν την επιτροπή θα παρουσιάσουμε όλοι  και τα πεπραγμένα μας, των προηγούμενων χρόνων, και τις προτάσεις μας, αλλά και τις διαφορετικές μας  προσεγγίσεις για μία καλύτερη ζωή και την ανάπτυξη στη Θράκη.

 

Τώρα, διαβάζοντας το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, με τίτλο «Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης», συνάντησα ωραίες, μεγάλες, «πράσινες» εκφράσεις.

Παράλληλα όμως συνάντησα και την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης και του κ. Χατζηδάκη, να παρουσιάσει ένα ψευδεπίγραφο φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ.

Το οποίο, όμως, δε συνοδεύεται από φιλοπεριβαλλοντική πολιτική.

– Πριν λίγο καιρό ψηφίσατε, εσείς, κύριοι και κυριές της ΝΔ, τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο, με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις να είναι κάθετα αντίθετες.

– Καταργήσατε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κρατώντας σε ομηρία  επιστήμονες εργαζόμενους.

– Απαλλάξατε από την υποχρέωση αδειοδότησης εταιρείες που αναπτύσσουν βαριές, μεταλλευτικές δραστηριότητες

– Καταργήσατε τις Ενεργειακές Κοινότητες

– Αδειοδοτείτε μεγάλα πάρκα ανεμογεννητριών

– Διευκολύνετε  την αδειοδότηση των  χρυσορυχείων

– Καταργήσατε τους δασικούς χάρτες

– Καταργήσατε όλες τις ενεργητικές πολιτικές προστασίας και διαχείρισης της φύσης.

Τα επιτεύγματά σας, βέβαια, δε σταματούν εδώ:

– Αυξήσατε τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές

– Δημιουργείτε golden boys με παχυλούς μισθούς

– Διώξατε χιλιάδες πελάτες μέσης τάσης από τη ΔΕΗ

– Παρακάμψατε τον ΑΣΕΠ σε προσλήψεις στελεχών

– Καταργήσατε ακόμη και τις συλλογικές συμβάσεις

 

Παράλληλα, όμως, η κοινωνία στενάζει κ. Χατζηδάκη.

Συμπολίτες μας ζουν στα όρια της φτώχειας. Οι διακοπές ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά επανήλθαν μετά από χρόνια.

Αφήνετε τους πολίτες απροστάτευτους . Δεν λάβατε μέτρα ούτε μέσα στην καραντίνα. Απέναντι στην αδιαφορία και την αναλγησία σας, καταθέτουμε σήμερα τροπολογία που αφορά στο Ταμείο Επανασυνδέσεων για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα πληττόμενα νοικοκυριά.

Σας ζητάμε να το ενεργοποιήσετε άμεσα, καθώς δεν έχετε εκδώσει ούτε την σχετική ΚΥΑ. Η αδιαφορία και η πολιτική σας είναι εγκληματική.

Σε αυτό το ζοφερό, λοιπόν, πλαίσιο φέρνετε ένα αποσπασματικό κι επιφανειακό, επικοινωνιακό νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση, μπας και θολώσετε τα νερά της αντιπεριβαλλοντικής σας πολιτικής.

Ένα νομοσχέδιο που απευθύνεται και αφορά στους λίγους προνομιούχους με «μεγάλο πορτοφόλι». Δεν αφορά τον μέσο πολίτη, την μεγάλη πλειονότητα των χρηστών, καθώς δεν αντέχουν το υψηλό κόστος.

Παράλληλα, με το Άρθρο 5 εισάγετε διατάξεις αθέμιτου ανταγωνισμού, τροποποιώντας την αγορά αυτοκινήτου, οδηγώντας  σε αυξήσεις τιμών μεταχειρισμένων νέας τεχνολογίας. Το σημείωσαν, το ανέφεραν και είναι αντίθετοι και Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν δίνετε κανένα κίνητρο για την απόσυρση και ανανέωση του στόλου των ΙΧ και φυσικά δεν προβλέπετε τίποτα για την ανανέωση  του στόλου των αστικών συγκοινωνιών.

Στο μεταξύ, έχετε παγώσει τη διαδικασία προμήθειας  ηλεκτρικών και οικολογικών λεωφορείων που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό επίσης να επισημάνω ότι προβλέπετε τα δίκτυα φόρτισης αν υλοποιηθούν από ιδιώτες επενδυτές, αφού οι μελέτες προκηρυχθούν από τους Δήμους.

Και αν η επένδυση δεν είναι κερδοφόρα για τον ιδιώτη; Απομακρυσμένες περιοχές όπως ο Έβρος, ακριτικές περιφέρειες, θα αποκλείονται από τα δίκτυα φόρτισης και ηλεκτροκίνησης. Σας έχουμε επισημάνει ότι τα ενεργειακά δίκτυα και οι μεγάλες υποδομές στη χώρα πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, λοιπόν, η επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο αποκλεισμός πολιτών και περιοχών, η ενίσχυση των ανισοτήτων.

Επιμένετε να ονομάζετε το νομοσχέδιο αυτό φιλοπεριβαλλοντικό και μη ταξικό; Όταν η Κυβέρνηση μεροληπτικά νομοθετεί και πριμοδοτεί τις εγχώριες ελίτ; Που ενισχύει συγκεκριμένους παίχτες της αγοράς; Όταν νομοθετείτε για τους λίγους, τη στιγμή που η πραγματική οικονομία, η παραγωγή και ο κόσμος της εργασίας χειμάζονται;

Κύριοι Υπουργοί, κάντε στροφή, κάντε στροφή σε μία ηλεκτροκίνηση, χωρίς αποκλεισμούς για όλους τους πολίτες.

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαραμανλής: 25.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030
Επόμενο άρθροΌλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός στον Έβρο