Κριτική στην Κυβέρνηση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, άσκησε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά,  κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, παρουσία του κ. Μηταράκη, Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, και του κ. Σχοινά, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κα Γκαρά τόνισε πως το Νέο Σύμφωνο προκαλεί ανησυχία, δημιουργεί ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά και εντός Ελλάδας: «Θα μετατρέψετε τις ακριτικές περιοχές σε αποθήκες ψυχών, με κακές συνθήκες διαβίωσης και μακροχρόνιας κράτησης. Θέλετε να τις μετατρέψετε στο ανάχωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηκώνοντας όλο το βάρος. Δημιουργώντας κλειστές δομές – φυλακές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε πως με το Νέο Σύμφωνο προτείνονται διαδικασίες διαλογής στα σύνορα, με τη διενέργεια ενός υποχρεωτικού προ-εισόδου ελέγχου, γεγονός που αναμένεται να επιβάλλει δημιουργία νέων δομών, να ενισχύσει την πίεση, την παράνομη διακίνηση τις μαζικές κρατήσεις και τα προβλήματα στις συνοριακές τοπικές κοινωνίες. «Το παρόν Σύμφωνο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός σταθερού υποχρεωτικού μηχανισμού μετεγκαταστάσεων ή τη δημιουργία ασφαλών μεταναστευτικών διαδρομών από τρίτες χώρες. Δεν προβλέπει ρήτρες και κυρώσεις», ανέφερε.

Επίσης, η κα Γκαρά σημείωσε τον εμπαιγμό των Εβριτών από την κυβέρνηση αλλά και τα επικοινωνιακά τερτίπια: «Επιχειρήσατε τη δημιουργία μόνιμης δομής διαμονής μεταναστών χωρητικότητας τουλάχιστον 1.500 θέσεων. Μετά τις κινητοποιήσεις και την αντίδραση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, ανακοινώσατε ότι παίρνετε πίσω την απόφαση επέκτασης του ΚΥΤ, αλλά δεν τους είπατε ότι διπλασιάζετε τη χωρητικότητα του ΠΡΟΚΕΚΑ. Επιστρέφετε, δηλαδή, στον αρχικό σας σχεδιασμό. Τη δημιουργία μίας μεγάλης δομής, μίας αποθήκης ψυχών με μακροχρόνια κράτηση. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε τέτοιες πολυπληθείς δομές πολύ συχνά σημειώνονται συγκρούσεις, εξεγέρσεις και προβλήματα και για τους κρατούμενους και για τους εργαζόμενους», τόνισε.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως «αντί η Κυβέρνηση να σεβαστεί τους Εβρίτες, τις ανησυχίες και τα αιτήματά τους, επέλεξε τον εμπαιγμό τους». Παράλληλα απαίτησε πλήρη ενημέρωση για το τι πρόκειται να γίνει στον Έβρο.

Κλείνοντας η κα Γκαρά, ζήτησε από τον κ. Μηταράκη να διευκρινίσει αν θα ισχύσει και στον Έβρο ο «γεωγραφικός περιορισμός», γεγονός που σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο της διαλογής στα σύνορα, θα μετατρέψει τον ακριτικό Νομό σε τόπο εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων.

Προηγούμενο άρθροΜε την Αλεξανδρουπολίτισσα που είναι στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τη νόσο Covid_19 Γεωργία Γκιούλα συνομίλησε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης , με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Επόμενο άρθροΕπιχείρηση ΚΑΦΑΟ στις Φέρες και καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου!