Ερώτηση για την κατάργηση ή την σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά στην ερώτησή της υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ στα νησιά μέχρι 1.000 κατοίκων, πρόταση που εσχάτως αποφάσισε να υιοθετήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με πολύ μεγάλη όμως καθυστέρηση. Καθυστέρηση που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τη θέση των νησιωτών μας.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής επεξεργαζόταν τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των μικρών νησιών, όπως για παράδειγμα την επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.000 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ταυτόχρονα σημείωσε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ από τη στιγμή που ανέλαβε, ενδιαφέρθηκε μόνο για να μειώσει και μάλιστα κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τον ΕΝΦΙΑ  στους μεγαλοϊδιοκτήτες επαύλεων  αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, θέλοντας να «χαϊδέψει» συγκεκριμένα συμφέροντα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής αναφέρει ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει ιδιαίτερα στα νησιά, είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα στηρίξει στην πράξη με  ένα νέο πλέγμα  οικονομικών προτάσεων, ενισχύσεων ή φοροαπαλλαγών.

«Ειδικά όταν μιλάμε για νησιά σαν τη Σαμοθράκη, το οποίο όπως και συνολικά ο νομός Έβρου, σηκώνουν διαχρονικά μεγάλο βάρος τόσο κατά την φύλαξη των συνόρων της χώρας, όσο και κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής από τον Έβρο.

Κλείνοντας η κα Γκαρά, ρώτα τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην σημαντική μείωση ή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για να στηρίξει τα ακριτικά νησιά της χώρας όπως η Σαμοθράκη.


ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Οικονομικών

Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

 

Θέμα: «Κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά συμπεριλαμβανομένης και της Σαμοθράκης»

 Ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019 είχε ανακοινώσει την άμεση πρόθεσή του για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά μέχρι 1.000 κατοίκων, έχοντας μάλιστα ήδη κοστολογήσει και προβλέψει το ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Είχε μάλιστα καταθέσει και σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, την οποία η σημερινή Κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει δεκτή.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της νησιωτικής πολιτικής η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργαζόταν τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους μικρών νησιών, όπως για παράδειγμα την επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για τους μόνιμους κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3000 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οι εκλογές που μεσολάβησαν το καλοκαίρι του 2019 και η ανάδειξη της ΝΔ στην Κυβέρνηση ακύρωσαν την υλοποίηση των συγκεκριμένων δεσμεύσεων από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ενδιαφέρθηκε να προχωρήσει στην μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο για όσους κατέχουν μεγάλες ή πολύ μεγάλες περιουσίες ύψους 1.000.000 ευρώ και άνω, θέλοντας να «χαϊδέψει» συγκεκριμένα συμφέροντα.

Έτσι η ΝΔ όχι μόνο δεν υλοποίησε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα πολύ μικρά νησιά με μικρό πληθυσμό (μέχρι 1.000 κατοίκους). Απέρριψε, επίσης,  χωρίς καν να την εξετάσει, την τεκμηριωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή των μικρών νησιών της χώρας από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση της ΝΔ χαρίζει ΕΝΦΙΑ ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους ιδιοκτήτες πολυτελών επαύλεων και την ίδια στιγμή καταδικάζει τους καθημερινά δοκιμαζόμενους νησιώτες της χώρας, απορρίπτοντας λόγω ιδεοληψιών, τις τεκμηριωμένες προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις σημερινές, όμως, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τη χώρα μεταξύ μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης και μιας επελαύνουσας οικονομικής κρίσης, η πρόταση που τελικά φέρνει η Κυβέρνηση με την συμπερίληψη μόλις 26 μικρών νησιών που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, μοιάζει με ημίμετρο, με «στάχτη στα μάτια» των νησιωτών μας.

Με το τουριστικό ρεύμα να έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά, με την οικονομία των νησιών να έχει καταβαραθρωθεί, η πρόταση για απαλλαγή μόλις λίγων, ελάχιστων νησιών από τον ΕΝΦΙΑ δεν αρκεί.

Σήμερα η Κυβέρνηση οφείλει να καταλήξει σε ένα πλέγμα προτάσεων που θα στηρίζει όλα τα νησιά, μεταξύ αυτών και ακριτικά νησιά όπως η Σαμοθράκη η οποία, όπως συνολικά και ο νομός Έβρου σηκώνουν διαχρονικά μεγάλο βάρος κατά τη φύλαξη των συνόρων της χώρας, όσο και κατά την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Παράμετρο που δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει σήμερα να αγνοεί.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 – Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην σημαντική μείωση ή την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για να στηρίξει τα ακριτικά νησιά της χώρας, όπως είναι η Σαμοθράκη, για τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία πρωτοβουλία για φορολογικές ελαφρύνσεις ή κάποια άλλου είδους ενίσχυση;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Γκαρά Αναστασία

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζονται οι επαφές Κελέτση με φορείς ενόψει των συνεδριάσεων της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη
Επόμενο άρθροΜε την “Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο” ολοκληρώνεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στην Αλεξανδρούπολη