Ν. Γκαρά: «Οι Εβρίτες περιμένουν ακόμη απάντηση για τις ενισχύσεις σε βαμβάκια και σιτηρά κ. Βορίδη»

– Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου, Ν. Γκαρά, στις Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη νέα ΚΑΠ 2021-2027

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Βορίδη, σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών στον Έβρο από το πράσινο σκουλήκι, την ανομβρία και τις πλημμύρες, απηύθυνε σήμερα η Βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά στη Βουλή.

Η κα. Γκαρά υπενθύμισε στον Υπουργό ότι οι καλλιέργειες βαμβακιού και σιτηρών υπέστησαν το 2018 βαρύ πλήγμα στον Έβρο και τη Ροδόπη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Η Βουλευτής τόνισε πως υπάρχει μεγάλη σύγχυση κι ανησυχία στους αγρότες του Έβρου, σχετικά με τις ενισχύσεις, αναμένοντας ανακοινώσεις από το Υπουργείο.

«Είναι μία καλή ευκαιρία να δώσετε μία απάντηση για το τι έχετε σχεδιάσει για τους παραγωγούς στον Έβρο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Γκαρά προς τον κ. Βορίδη.

Από μεριάς του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσε καμία απάντηση για το πώς, πότε και πόσο, πρόκειται να αποζημιωθούν οι αγρότες από τον Έβρο.

Νωρίτερα, η κα Γκαρά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027, έθεσε σειρά ερωτημάτων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως:

⦁ Ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για τα ιστορικά δικαιώματα και κυρίως για τα δικαιώματα που έχουν καλλιεργητές οι οποίοι αφήνουν ανενεργές τις γαίες τους (λόγω συνταξιοδότησης ή απομάκρυνσης), γεγονός που κατευθύνει τις ενισχύσεις εκτός πραγματικής παραγωγής

⦁ Τι θα κάνει η κυβέρνηση με το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης, δεδομένου ότι με την υπάρχουσα πρόταση στην περίπτωση της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης, αναμένεται να χαθούν 5,5 με 6 δις ευρώ από τον αγροτικό χώρο, ενώ σε περίπτωση σταδιακής σύγκλισης τουλάχιστον 550 εκατομμύρια ευρώ;

⦁ Ποια είναι η πρόταση της Ελλάδας στη συζήτηση για την απόδοση των ενισχύσεων, καθώς είναι υπό συζήτηση η αλλαγή της επιδότησης επί στρεμμάτων, που ισχύει μέχρι σήμερα;

⦁ Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την απόδοση επιδοτήσεων μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως προτείνεται από άλλες χώρες, και αν γνωρίζει η κυβέρνηση πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα ιδιαίτερα για τους μικροκαλλιεργητές και αγρότες των ορεινών ή νησιωτικών περιοχών.

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω η κα Γκαρά κατά την ομιλία της ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του Περιβάλλοντος πρέπει να είναι πλέον ο παρανομαστής, ο οριζόντιος παράγοντας σε όλες τις πολιτικές μας.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε ότι με τη σωστή επιστημονική επεξεργασία και με την ανάδειξη των κατάλληλων αγροτοπεριβαλλοντικών μέτρων, μπορεί η προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα να αποτελέσει μία πρόκληση για την ελληνική γεωργία, που θα ενισχύσει τη θέση της χώρας μας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγουμε, μέσω και της επιστροφής στην προστασία παραδοσιακών καλλιεργειών και σε ποιοτικά ευπαθή προϊόντα, όπου διαθέτουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες.

 

Προηγούμενο άρθροΠ.Α.ΜΕ. Έβρου: «Η Ασφάλισή μας δεν είναι για παζάρια, τα δικαιώματά μας δεν παίζουμε στα ζάρια»
Επόμενο άρθροΚάθε Πέμπτη η ημέρα του Δημότη στον Δήμο Αλεξανδρούπολης – “Τα παράπονα στον Δήμαρχο”