Ν. Γκαρά: «Υπονομεύουν την ανάπτυξη της Θράκης και των λιμανιών»

– Τοποθέτηση της Βουλευτή Έβρου Νατάσας Γκαρά στην Ολομέλεια της Βουλής για τα 10 Περιφερειακά Λιμάνια

Στην τροπολογία με την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση να διαφοροποιήσει πλήρως τους όρους ανάδειξης και αξιοποίησης των 10 Περιφερειακών Λιμανιών της χώρας, αναφέρθηκε η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά επισήμανε στην ομιλία της ότι οι όροι που επιλέγει να αλλάξει η Κυβέρνηση της ΝΔ και ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα και να οδηγήσουν στο ξεπούλημα του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στους κάθε λογής καιροσκόπους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά τις αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

⦁ Επεκτείνει τον χρόνο παραχώρησης των Οργανισμών Λιμένων κατά 10 έτη, προφανώς κατ’ απαίτηση συγκεκριμένων συμφερόντων

⦁ Δίνει τη δυνατότητα σε έναν μόνο ιδιώτη να πάρει το σύνολο των δραστηριοτήτων του Λιμένα καταργώντας τα όσα προέβλεπε ο νόμος 4597 του ΣΥΡΙΖΑ για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, φέρνοντας την ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο

⦁ Θέτει ως ανώτατο όριο του αντισταθμιστικού τέλους προς τους Οργανισμούς Λιμένων το 5% επί των ετήσιων εσόδων του παραχωρησιούχου, γεγονός που αναμένεται να πλήξει άμεσα τη βιωσιμότητα των Οργανισμών, και να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ανεργία

⦁ Αφαιρεί από τους Οργανισμούς Λιμένων τη δυνατότητα να προσλάβουν οι ίδιοι χρηματοοικονομικό σύμβουλο ώστε να μπορούν να αποδείξουν οι ίδιοι τη βιωσιμότητά τους, παραχωρώντας αυτήν την δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η κα Γκαρά τόνισε ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων για την αξιοποίηση των λιμανιών που εισήγαγε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μοντέλο που ισχύει στο 85% της παγκόσμιας λιμενικής βιομηχανίας και διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Περιφερειακών Λιμανιών σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενός λιμανιού με εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, προέβλεπε μεταξύ άλλων στη Μελέτης Βιωσιμότητας που είχε συνταχθεί – που η σημερινή Κυβέρνηση πετάει στα σκουπίδια – την αξιοποίηση της προβλήτας ΣΕΜΠΟ, παράλληλα με την ανατολική ανεκμετάλλευτη Χερσαία Ζώνη, γεγονός που θα επέτρεπε και την ολοκλήρωση των δικτύων και του λιμανιού της πόλης μας με οδικούς άξονες και την Εγνατία Οδό.

Επιπλέον, τόνισε πως η πρόταση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, προέβλεπε την ανάπτυξη του λιμένα και μέσω του θαλάσσιου τουρισμού και αθλητισμού, της παράκτιας αλιείας, καθώς και τη διασύνδεση του λιμένα και με τις θεματικές του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, πάντα σε σύμπραξη και συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς και με γνώμονα την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Κλείνοντας η κα Γκαρά επισήμανε πως οι αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να έχουν οδυνηρές συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τα περιφερειακά λιμάνια και φυσικά για τους ίδιους τους εργαζόμενους των Οργανισμών.

Επιπρόσθετα, κινδυνεύουν κοινωνικές, αθλητικές, πολιτιστικές και μη κερδοφόρες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα λιμάνια.

Προηγούμενο άρθροΔυναμική και εποικοδομητική η παρουσία της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Διεθνή έκθεση «FRUIT LOGISTICA 2020» στη Γερμανία
Επόμενο άρθροΑποκλειστικό του enikos.gr: Απόβαση αμερικανικής μεραρχίας στην Αλεξανδρούπολη – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ