Η είδηση για το σχέδιο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης ( σε Φυλάκιο σχεδιάζεται επέκταση του Κέντρου Υποδοχής), από ανάρτηση στη Διαύγεια για αγορά έκτασης που συνδέεται με επέκταση των εγκαταστάσεων της δομής, ξεσήκωσε ολόκληρη την περιοχή. Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι τμήμα του Φυλακίου, το υπόλοιπο είναι Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ουσιαστικά είναι κέντρο κράτησης.  Και οι φορείς αναστατώθηκαν, όταν πληροφορήθηκαν τις προθέσεις του υπουργείου, ενώ είχε διαβεβαιωθεί και επαναλήφθηκε ειδικά μετά την κρίση των Καστανιών τον Μάρτιο, ότι στην περιοχή δεν θα γίνουν άλλες δομές μεταναστών.

«Αυτό αντιτίθεται πρώτα στη λογική. Σε μια παραμεθόριο περιοχή αυτά είναι επικίνδυνα. Αυτό που προτάχθηκε είναι ότι εθνικοί λόγοι δεν συμβάλλουν σε μια τέτοια δομή», είπε στην Karfitsa ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον Έβρο Κώστας Βενετίδης. Οι φορείς της περιοχής στην τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα έδειξαν πως είναι εξαγριωμένοι με την απόφαση που πληροφορήθηκαν. «Περιμένουμε από τον κ. Μηταράκη να έρθει εδώ, να μας εξηγήσει από κοντά τι ακριβώς θέλει να κάνει», σημείωσε με νόημα ο κ. Βενετίδης. «Ίσως θέλει να αποφορτίσει τη δική του νησιωτική περιοχή μεταφέροντας το ενδιαφέρον στον Έβρο. Μία τέτοια δομή θα γίνει «κράχτης» για όσους θέλουν να έρθουν και η πρόσβαση από τα ποτάμια σύνορα είναι πιο εύκολη», συμπλήρωσε. Στον βόρειο Έβρο η οργή έχει ξεχειλίσει. «Δεν έγινε ούτε κουβέντα. Μας είχαν διαβεβαιώσει το αντίθετο και μάθαμε από τη διαύγεια το σχέδιο. Δεν πρέπει να γίνει ούτε μία δομή όχι μόνον στον Έβρο, αλλά σε όλη τη Θράκη», κατέληξε ο κ. Βενετίδης.

«Η απόφασή μας έχει τρία σκέλη. Καμία νέα δομή προσφύγων και μεταναστών, βελτίωση της υπάρχουσας δομής και να έρθει εδώ ο υπουργός. Περιμένουμε να καθοριστεί η μέρα της επίσκεψης»,  διεμήνυσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης που προήδρευσε στη σύσκεψη των φορέων που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. «Υπάρχουν 1002 κίνδυνοι από την αύξηση της δυναμικότητας αυτής της δομής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό που είχε ειπωθεί ότι δεν πρέπει να γίνει καμία δομή στα σύνορα», υποστήριξε ο κ. Μαυρίδης. «Άλλωστε οι ροές την περίοδο αυτή είναι μειωμένες, επομένως η δυναμικότητα της σημερινής δομής αρκεί», συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος έχει αγριέψει», λέει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Πυθίου Χάρης Θεοχαρίδης. «Το μεταναστευτικό στον Έβρο δεν είναι ζήτημα των τελευταίων χρόνων. Το μεταναστευτικό εδώ και 20 χρόνια ταλανίζει τον Έβρο, όταν δεν υπήρχε πουθενά αλλού», ανέφερε. Οι ακρίτες των συνόρων βλέπουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και θυμούνται τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. «Αν γίνει αυτό θα είναι καταστροφή για τη Θράκη και ειδικά για τον Έβρο. Τα γεγονότα της κρίσης του περσινού Μαρτίου συνδέονται άμεσα από φορείς και κατοίκους για τον σχεδιασμό επέκτασης του ΚΥΤ. Από την απέναντι πλευρά είχαμε απόπειρα εισβολής. Δηλαδή τώρα θα δημιουργήσουμε μία δική τους έδρα στο δικό μας έδαφος. Σε απόσταση μόλις δέκα χιλιόμετρα από την οριογραμμή. Πρέπει να κοιτάξουμε και το εσωτερικό και όχι μόνο το εξωτερικό. Όταν ο Έβρος είναι ασφαλής και η Ελλάδα μένει ασφαλής»σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Αλεξανδρούπολης σήκωσαν το λάβαρο των αντιδράσεων. Απειλούν να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση επιμείνει στον σχεδιασμό της για επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου σε τέτοιο μέγεθος.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ  Κώστας Καντούρης  – ΑΝΤΛΗΣΗ ΠΗΓΗΣ karfitsa.gr

Προηγούμενο άρθροΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Απο το Σεπτεμβρίο έλεγε τι θα κάνει ο Μηταράκης στον Έβρο!
Επόμενο άρθροΠρόεδροι ΔΕΕΠ ΑΜΘ: “Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη”