Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης:

Δημοτικές αρχές, κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων παραμένει αποδεικνύοντας ότι η πολιτική τους έχει συνέχεια και συνέπεια στην υποχρηματοδότηση, στην έλλειψη προσωπικού κλπ. Και τώρα που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο οι δικαιολογίες και το κουκούλωμα των προβλημάτων πάει σύννεφο.

Οι βροχές όμως των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια παλιά αλλά και νέα προβλήματα σε σχολικά κτήρια. Πιο χαρακτηριστικά στο 1ο ΕΠΑΛ που παρά τις πρόσφατες επισκευές τα νερά εξακολουθούν να τρέχουν μέσα από λάμπα φωτισμού, στέγη πλημμυρίζει κλπ. Χρονίζοντα, γνωστά σε όλους προβλήματα που έχουν καταντήσει το σχολείο γιοφύρι της Άρτας. Πόσα χρόνια πια θα στεγάζονται εκατοντάδες μαθητές σε τέτοια σαράβαλα κτήρια!! Πόσο ακόμα τα μερεμέτια της πολιτικής όσων διοικούν θα αποτελούν άλλοθι της εγκατάλειψης της δημόσιας εκπαίδευσης!!

Στο Δήμο λειτουργούν μετά από 20 χρόνια νέα σχολικά κτήρια των οποίων η παράδοση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη προφανώς γιατί υπάρχουν κακοτεχνίες που φάνηκαν ξανά με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Διάδρομοι, αίθουσες του 4ου Γυμνασίου παίρνουν νερά, το γυμναστήριο πλημμυρίζει από τη στέγη και τα κουφώματα. Δύο περσίδες από το σύστημα σκίασης έχουν πέσει εδώ και καιρό!!

Πόσο ακόμη θα ανεχόμαστε τις γνωστές δικαιολογίες …δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για κατασκευή σχολείων ή για επισκευές!! Αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχει στις επιλέξιμες δαπάνες τα σχολεία!! Μόνο πράσινη ενέργεια, αναπλάσεις και άφθονο χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους!!

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε καταθέσει από το Δεκέμβριο ’22 ερώτηση (την επισυνάπτουμε) προς τη δημοτική αρχή για τεχνικούς ελέγχους στα σχολεία, χρηματοδοτήσεις, κατασκευή σχολείων στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ κλπ. Και αυτή η ερώτηση -όπως και άλλες – αγνοείται!!

Αλεξανδρούπολη 30/1/23

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :κ. Δήμαρχο

κ. πρόεδρο ΔΣ, Δημοτικούς Συμβούλους.

Ερώτηση εκτός ημερήσιας διάταξης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης για την πολιτική υποχρηματοδότησης και την απουσία κανόνων προστασίας και ασφάλειας για τη λειτουργία των σχολείων. Όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και τοπικές αρχές να αποποιηθούν αυτών των ευθυνών τους, ο λαός δεν πρόκειται να ξεγελαστεί.

Αυτή η πολιτική έχει οδηγήσει τα σχολικά κτίρια να καταρρέουν λόγω της ανύπαρκτης συντήρησης, με διευρυμένα προβλήματα σε σχολικές αίθουσες, υπόγεια που πλημμυρίζουν, αυλές ακατάλληλες, απαρχαιωμένο διδακτικό εξοπλισμό, προβληματικά συστήματα θέρμανσης.

Συγκεκριμένα στο Δήμο υπάρχουν σχολικά κτίρια, όπως το 1ο ΕΠΑΛ, που είναι πολύ παλιά και με συχνά προβλήματα, όπως και τα νέα κτίρια των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους και υπάρχουν παράπονα για κακοτεχνίες.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Δήμαρχος τι προτίθεται να κάνει για:

  • Να γίνουν(ή να ολοκληρωθούν αν έχουν ξεκινήσει) όλοι οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι στα σχολικά κτίρια (στατικότητα, αντισεισμική θωράκιση, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, συστήματα θέρμανσης, κλπ);

  • Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση όλους τους απαραίτητους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκαίων παρεμβάσεων σε όλα τα σχολικά κτίρια;

  • Να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου εργατικού και επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τον περιοδικό και τακτικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων;

  • Να προχωρήσει στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ η ανέγερση όλων των αναγκαίων νέων σχολικών κτιρίων;

Αλεξανδρούπολη 11/12/22

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Δευτεραίος Σάββας

Δραμανίδου Νίκη

Βλισίδης Γεράσιμος

Βαρσαμάκης Χρήστος

Προηγούμενο άρθροΤρεις Ιεράρχες: Γιατί τους γιορτάζουμε και πώς καθιερώθηκε η εορτή στις 30 Ιανουαρίου
Επόμενο άρθροΤούρκος πολιτικός αναλυτής: Ίσως η Άγκυρα προσπαθήσει να παρέμβει στις ελληνικές εκλογές… μέσω Θράκης