Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζει η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η περιοχή έχει αρχίσει να αποκτά νέο αναβαθμισμένο ρόλο καθώς από ακριτική περιφέρεια αναβαθμίζεται σε στρατηγικής σημασίας πύλη εισόδου της ΕΕ με αυξημένη οικονομική και  γεωπολιτική σημασία.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και του real estate, σε συνδυασμό με μεγάλα αναπτυξιακά έργα και αποκρατικοποιήσεις όπως η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η Εγνατία Οδός με τους ολοένα και περισσότερους κάθετους άξονες προς της γειτονικές χώρες και οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις δημιουργούν ένα μωσαϊκό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.

Ενέργεια,  ΑΠΕ και Πρωτογενής τομέας

Η φύση προέβλεψε πλουσιοπάροχα για τη Θράκη σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους. Η ιδιαίτερα υψηλής παραγωγικότητας αγροτική γη, τα τεράστια γεωθερμικά πεδία, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό που πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών απόλυτα συμβατών με το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.

Ο ενεργειακός ρόλος της Θράκης είναι μοναδικής σημασίας για τη χώρα καθώς οι υφιστάμενοι και οι υπό διαμόρφωση αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου μετατρέπουν τη Θράκη σε ενεργειακό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα ενεργειακά project, όπως η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης,  αλλά και αποκρατικοποιήσεις όπως η αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Το ενεργειακό παζλ συμπληρώνεται από δεκάδες επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Σε πορεία ανάπτυξης έχει μπει και η περαιτέρω αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της περιοχής. Ήδη σε πολλές περιοχές της κεντρικής ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επιχειρήσεις όπως ξηραντήρια, ιχθυοτροφεία και θερμοκήπια εφαρμόζουν μεθόδους εκμετάλλευσης γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Συνδυασμένες μεταφορές

Πέρα από τον ενεργειακό κλάδο, η περιοχή της Θράκης διαθέτει ισχυρές προοπτικές στην εμπορευματική δραστηριότητα και τα logistics. Η εγγύτητα με τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων, η Εγνατία Οδός (που βρίσκεται σε φάση παραχώρησης), τα δύο αναβαθμισμένα αεροδρόμια σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη καθώς και τα αντίστοιχα λιμάνια τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ μετατρέπουν την περιοχή σε βασική δίοδο εμπορευμάτων από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα.

Στο κάδρο μπαίνουν και οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις που θα δημιουργήσουν την λεγόμενη “σιδηροδρομική Εγνατία”. Στα πλάνα για άμεση δημοπράτηση βρίσκονται η σύνδεση Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες, προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ και το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο με προϋπολογισμό 815 εκατ. ευρώ.

Στις σημαντικές επενδύσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή έχει αναφερθεί και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας ότι με πόρους του ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα Καβάλα – Δράμα, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση για την ένωση του παραλιακού μετώπου Ροδόπης Έβρου.

Τουρισμός

Η Θράκη, αναδεικνύεται με ταχείς ρυθμούς και ως τουριστικός προορισμός, όπως άλλωστε δείχνουν οι έντονα ανοδικές τάσεις στις διεθνείς αφίξεις στην περιφέρεια. Οι οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές συνδέσεις με μία δεξαμενή ανερχόμενων οικονομικά γειτονικών πληθυσμών σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά αλλά και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία καθιστούν τον τομέα του τουρισμού αναδυόμενο κλάδο της τοπικής οικονομίας, με τη δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ποικίλων τουριστικών υποδομών, πέρα από τις προφανείς εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες (π.χ. μαρίνες συνεδριακά κέντρα, υδροθεραπευτήρια κ.ο.κ.).

Οι πετυχημένες επενδύσεις

Η Θράκη είναι έδρα μερικών από των πιο ισχυρών ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Βιομηχανίες χημικών, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά και εταιρείες-κολοσσοί στην εξόρυξη μαρμάρου, αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τον φυσικό πλούτο της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο.

Flamingo: Βασικός εμπορικός πόλος της Θράκης

Από το κάδρο δεν λείπουν και οι σημαντικές επενδύσεις στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Flamingo Retail Park, το οποίο εδώ και μια δεκαετία έχει αναδειχτεί ως βασικός εμπορικός πόλος της Θράκης, προσελκύοντας τόσο Έλληνες όσο και ξένους καταναλωτές. Το εμπορικό πάρκο βρίσκεται σε ένα άμεσα προσβάσιμο σημείο (δίπλα από την έξοδο της Εγνατίας Οδού για την Ξάνθη) και σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα και την Κομοτηνή.

Στο εμπορικό πάρκο λειτουργούν 12 επιχειρήσεις λιανικής, οι εννέα εκ των οποίων είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στους κλάδους της αθλητικής ένδυσης, των αγορών τροφίμων και του DIY. Χαρακτηριστικό της ελκυστικότητας και της δεσπόζουσας θέσης του Flamingo στην ευρύτερη αγορά της Θράκης είναι ότι από τον Μάρτιο του 2021 το εμπορικό πάρκο έχει πλέον πληρότητα 99%, καθώς η Adidas Hellas μίσθωσε κατάστημα επιφάνειας 550τμ για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού καταστήματος.

Το Flamingo Retail Park απευθύνεται σε μια δεξαμενή 850.000 καταναλωτών από την ευρύτερη Θράκη, αλλά και από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς λόγω της μοναδικότητας των βασικών του εκμισθωτών (anchor tenants) αποτελεί τον πλέον ελκυστικό προορισμό αγορών. Οι τρέχουσες συνθήκες το καθιστούν ιδιαιτέρως επίκαιρο, καθώς, εκτεινόμενο σε ένα χώρο 85.000τ.μ. διαθέτει υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους και μεγάλα, ευρύχωρα καταστήματα που λειτουργούν με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής.

Συμπερασματικά, είναι βέβαιο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών εξελίξεων που αναμένεται να την μετασχηματίσουν σε σημαντικό βιομηχανικό πόλο και τουριστικό προορισμό τα επόμενα χρόνια. Η αξιοποίηση των πλούσιων εγγενών χαρακτηριστικών της, της γεωγραφικής θέσης της και των διαθέσιμων ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών κεφάλαιων προδιαγράφουν την άφιξη μιας ενδεχομένως χρυσής δεκαετίας.

ΠΗΓΗ www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΗλεκτρικό ρεύμα: Τι θα ισχύσει για όσους δεν είναι στη ΔΕΗ – Στελέχη εναλλακτικών παρόχων εξηγούν
Επόμενο άρθροΕρωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξανδρούπολης για το άνοιγμα των σχολείων