Τραγελαφικές καταστάσεις έζησαν οι γεωργο-κτηνοτρόφοι για μια ακόμα φορά. Τα ψηφιοποιημένα συστήματα πέταξαν χιλιάδες παραγωγούς εκτός.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες στον ΑγροΤύπο από κτηνοτρόφους της χώρας μας, οι οποίοι δεν έλαβαν τα χρήματα της έκτακτης ενίσχυσης για τις ζωοτροφές στο τζίρο του 2021. Το αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή, σύμφωνα με τα οποία απορροφήθηκαν τελικά μόλις 37,6 εκατ. ευρώ, αντί για τα περίπου 50 εκατ. ευρώ, που είχε προαναγγείλει και ο ΥπΑΑΤ Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος το πρόβλημα αφορά τόσο νεοεισερχόμενους, όσο και παλιούς παραγωγούς. Οι πιο πολλοί κομμένοι δε, είναι κτηνοτρόφοι που είναι ταυτόχρονα και γεωργοί και το… σύστημα αναγνώρισε ότι δεν διέθεταν κύριο ΚΑΔ κάποιον κτηνοτροφικό. Οπότε θεώρησε ότι έπρεπε να τους κόψει.

Ο κ. Κώστας Κόκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας, είναι ένας από τους παραγωγούς που δεν πήραν την ενίσχυση, καθώς διέθετε άλλο ΚΑΔ. Ο ίδιος μας λέει για εκατοντάδες παραγωγούς στην περιοχή του, που δεν πληρώθηλαν εξαιτίας αυτού του λόγου. Αλλά και στο Μεσολόγγι, μια περιοχή καθαρά κτηνοτροφική, όπως μας είπαν είναι πολλές εκατοντάδες οι κτηνοτρόφοι που δεν είδαν ούτε 1 ευρώ στον λογαριασμό τους κι αυτό επειδή τυχαίνει να είναι ιδιοπαραγωγοί ζωοτροφών.

Για πληρωμή – παρωδία κάνει λόγο η ΠΑΚ Θεσσαλίας

Σφοδρή επίθεση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ εξαπέλυσε η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών Θεσσαλίας, με αφορμή την προβληματική πληρωμή. Η ΠΑΚ καταγγέλλει ότι η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, των ζωοτροφών και της συνδεδεμένης ενίσχυσης εξελίχτηκε «παρωδία», κάνει λόγο για «ψίχουλα» και επισημαίνει ότι: «υπήρξε μεγάλος αριθμός δικαιούχων που δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ, ενώ όσοι είδαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, διαπίστωσαν ότι λεγόμενο το 2% επί του τζίρου δεν ισχύει στην πράξη». «Το εξωφρενικό, πέραν των άλλων, είναι και το γεγονός, ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ ή κάποιου άλλου διαδικτυακού συστήματος, να δουν τη συγκεκριμένη πληρωμή και κυρίως να μάθουν τους  λόγους απόρριψής τους ή της μειωμένης ενίσχυσης», συνεχίζει η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών και προσθέτει: «Δυστυχώς, όπως πολύ εγκαίρως είχαμε επισημάνει ότι, καταρχάς, το συγκεκριμένο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ, είναι πολύ λίγο για την επαρκή ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας καθώς και η ύπαρξη των συγκεκριμένων κριτηρίων που εμπεριείχε η ΚΥΑ, λειτούργησαν ως «κόφτες», με αποτέλεσμα να μην βρίσκεται στους δικαιούχους ενίσχυσης πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων. Κάτι το οποίο το γνώριζε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αλλά δυστυχώς, ούτε αύξησε το κονδύλι- ως όφειλε- ούτε αφαίρεσε τα κριτήρια-«κόφτες» για τους κτηνοτρόφους». «Κύριοι, είστε επικίνδυνοι για τους κτηνοτρόφους αλλά και για όλους τους αγρότες γενικότερα, το μόνο που προκαλείτε είναι θυμό, αγανάκτηση και πίκρα στους ανθρώπους του μόχθου», στρέφοντας τα βέλη της στις ηγεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ, κατέληξε.

Μπίκας Αλέξανδρος – www.agrotypos.gr
Προηγούμενο άρθροΒασίλης Τσολακίδης: “Απο τη κοινωνία θα εκλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί”
Επόμενο άρθροΔήμος Κομοτηνής: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Ελευθερίων 2022