Στην αξιοποίηση των λιμανιών, των ιαματικών πηγών και των μαρινών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του προχωρά με ταχείς ρυθμούς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με βάση το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης.

Το Ταμείο έχει δρομολογήσει την ωρίμανση αρκετών assets και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την αξιοποίηση κάποιων εξ αυτών. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μακροχρόνια παραχώρηση της μαρίνας Πύλου, η οποία έχει χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών.

Τα λιμάνια

Ψηλά στις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται η εκμετάλλευση των 10 Οργανισμών Λιμένος (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου). Στην κατεύθυνση αυτή, το Ταμείο προετοιμάζει αυτό το διάστημα την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ενώ παράλληλα εξετάζεται και ο τρόπος αξιοποίησης (πώληση ή υπο-παραχώρηση λιμενικής δραστηριότητας) του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Αποφασίστηκε, δε, και η αξιοποίηση ορισμένων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών, τουλάχιστον του 67%, του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στη β’ φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί 4 επενδυτικά σχήματα: Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Στο β’ τρίμηνο του 2022 έχει τοποθετηθεί και η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ενός asset που έχει συγκεντρώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με 7 επενδυτικά σχήματα να έχουν περάσει στη β’ φάση της διαδικασίας. Τα επενδυτικά σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση είναι η ATTICA A.E. Συμμετοχών, η Portek International Private LTD, η Quintana Infrastructure & Development, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε., η κοινοπραξία Archirodon Group N.V.- ANEK & όμιλος Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών ν (67% κατ’ ελάχιστον) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στο δ’ τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι στο στάδιο δεσμευτικών προσφορών. Συγκεκριμένα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η Olete Limited, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed S.p.A. – Μινωικές Γραμμές Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία, η κοινοπραξία Portek International Private Limited – GPH Cruise Port Finance LTD, η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε. – Attica Grοup, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – Aviareps ΕΛΛΑΣ Α.Ε., η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ Α.Ε. – Goldenstep Shipping Limited, η ΟΛΘ -1,14% Α.Ε. και η κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ Α.Ε. – JCC S.A.L.

Οι μαρίνες

Μέχρι το τέλος Ιουνίου -και συγκεκριμένα μέχρι τη 16η του μήνα, η οποία έχει οριστεί ως νέα ημερομηνία υποβολής-, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποπαραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών της μαρίνας megayacht της Κέρκυρας. Η μαρίνα της Κέρκυρας, έκτασης 39,4 στρεμμάτων, λόγω της στρατηγικής της θέσης και της δυνατότητας ελλιμενισμού περίπου 98 megayachts εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2022 θα εκκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών της μαρίνας Λευκίμμης στην Κέρκυρα και τη δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη νότια πλευρά του νησιού. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά την υποπαραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών της μαρίνας.

Τον δρόμο της ωρίμανσης έχει πάρει και η μαρίνα Αργοστολίου, αφού μέσα στον Μάιο τοποθετείται η αξιολόγηση του χρονοδιαγράμματος και η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ της έναρξης της διαδικασίας για τη μακροχρόνια παραχώρησή της. Η συγκεκριμένη μαρίνα έχει έκταση 50 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών.

Αντίστοιχα, για τη μαρίνα Ζακύνθου, έκτασης 31 στρεμμάτων περίπου, με δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 275 σκαφών, αυτή την περίοδο διεξάγεται τεχνικός και νομικός έλεγχος, με τη σχετική αξιολόγηση του χρονοδιαγράμματος για την εκκίνηση του διαγωνισμού να δρομολογείται μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2022.

Σχετικά με τη μαρίνα Μυκόνου, το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει όλος ο λιμένας Μυκόνου με τρεις διακριτές δραστηριότητες (επιβατική ναυτιλία, κρουαζιέρα και μαρίνα), προετοιμάζει το νέο master πlan για το σύνολο του λιμανιού και αξιολογεί τον βέλτιστο τρόπο παραχώρησης.Στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την μαρίνα της Ιτέας, μόνο ένας υποψήφιος, η Diving Status – Fokis Development, εκδήλωσε ενδιαφέρον αξιοποίησης, με το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται να αποφασίσει προσεχώς σχετικά με την έναρξη της β’ φάσης του διαγωνισμού.

Για την ωρίμανση της μαρίνας Μανδρακίου στη Ρόδο αναμένεται η έκδοση του ΦΕΚ για τον καθορισμό αιγιαλού – παραλίας, ενώ παράλληλα συντάσσεται Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) για διαβούλευση.

Ιαματικές πηγές

Ωριμη προς αξιοποίηση είναι η φημισμένη ιαματική πηγή των Θερμοπυλών, καθώς μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Η μέθοδος αξιοποίησης του ακινήτου βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» με κέντρο Wellness & SPA και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» που τροφοδοτούνται από ιαματικές πηγές. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο ακόμη ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ακόμη υδροθεραπευτήριο.

Το δ’ τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του ακινήτου camping των Καμμένων Βούρλων (Κονιαβίτης). Ο διαγωνισμός αφορά ένα παραθαλάσσιο ακίνητο με συνολική έκταση 800 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 580 στρέμματα περίπου, που περιλαμβάνει εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping του ΕΟΤ.

Στους τρεις τελευταίους μήνες του 2022 έχει τοποθετηθεί και η έναρξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει εγκριθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) και στο γ΄ τρίμηνο τοποθετείται η διαβούλευση της ΣΜΠΕ.

Τέλος, μέχρι το α’ τρίμηνο του 2023 θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση της ακτής και του camping στο Ποσείδι Κασσάνδρας, βάσει του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης του Ταμείου. Ο διαγωνισμός αφορά ένα ακίνητο, συνολικής έκτασης 293,870 στρεμμάτων και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρεμμάτων, που διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600 μ. Εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις camping.

Εύα Δ. Οικονομάκη – www.euro2day.gr

Προηγούμενο άρθροΔιδυμότειχο: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τα ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2022’’
Επόμενο άρθροΚώστας Χατζηκωνσταντίνου: “1,5 εκατ. ευρώ για το λιμανάκι της Μάκρης για την ανακατασκευή του μώλου και του κυματοθραύστη”