Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Ο όρος θαλασσαιμία αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος.

Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ο πάσχων από θαλασσαιμία χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος (κάθε 20 μέρες περίπου) για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του.

Στην Ελλάδα, 3.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε το κοινό σας για τις προγραμματισμένες αιμοληψίες της κινητής μονάδας αιμοληψιών της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης «η Αγάπη πάει παντού» της επόμενης εβδομάδας.

  Πέμπτη 9 Μαΐου στις εργατικές κατοικίας απέναντι από το Κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης  στην πλατεία μπροστά από το καφέ ψητοπωλείο «Ηρακλής»  5και 30 με 8 και 30 το απόγευμα  σε συνεργασία με τον Πολιτιστικού συλλόγου παραδοσιακών χορών οι «Ακρίτες».

Παρασκευή 10  Μαΐου στο Νεοχώρι Ορεστιάδας στον χώρο της  παλιάς κοινότητας 8:30 με 13:30 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αιμοδοτών Νεοχωρίου.

Σάββατο 11 Μαΐου 2023 στην Αλεξανδρούπολη στο Νομαρχείο στον παραλιακό δρόμο απέναντι από τον Φάρο. 8:30 με 13:30.

Για το προσωπικό της υπηρεσίας αιμοδοσίας

Γεώργιος Μαρτίνης

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Αποστολόπουλος: “Το κόμμα κυνηγών και αλιέων έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ανθρώπους από την περιφέρεια και τους χώρους παραγωγής”
Επόμενο άρθροΣε λειτουργία τέθηκε η διαδικτυακή πλατφόρμα πληρωμής οφειλών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών