Πέρα από τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τα πλημμυρικά φαινόμενα του ποταμού Έβρου, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε άλλη μια πρωτοβουλία του Δημάρχου της Αλεξανδρούπολης, χωρίς κανένα μέχρι στιγμής μετρήσιμο αποτέλεσμα.
Τον Απρίλιο του 2015 κατόπιν μεγάλης δημοσιότητας, υπήρξε κοινή συνεδρίαση όλων των δημάρχων του Έβρου με τους δημάρχους των παρέβριων περιοχών της Τουρκίας, μαζί με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Αδριανούπολης και Αλεξανδρούπολης. Εκεί έγινε αναφορά για μέτρα οικοδόμησης που δημιούργησαν οι Δήμαρχοι Τουρκίας και Ελλάδας τα οποία θα αποτελούσαν και την βάση πάνω στην θα πατούσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και Τουρκίας προκειμένου να λυθούν προβλήματα δεκάδων ετών, προσκαλώντας και υποδεικνύοντας ταυτόχρονα προς την Βουλγαρική πλευρά τις ευθύνες της για τις καταστροφικές πλημμύρες σε Τουρκία και Ελλάδα επί πολλά χρόνια.
Μάλιστα υπογράφτηκε και ένα Πρωτόκολλο συνεργασίας στο οποίο δεσμεύτηκαν όλες οι πλευρές για θεσμική συνάντηση 2 φορές κάθε χρόνο, διαδοχικά κάθε φορά (εναλλάξ) στην Τουρκία και στην Ελλάδα,
καθώς για ειδική γραμματεία σε κάθε Δήμο προκειμένου να συνδιοργανώνονται οι συναντήσεις, αλλά και για την διευκόλυνση επαφής οπόταν κρινόταν απαραίτητο από οποιονδήποτε δήμο.
Πέρα από το θέμα των πλημμυρών, στο πρωτόκολλο γίνεται αναφορά
για κοινή επιτροπή κτηνιάτρων σχετικά με το θέμα των ζωονόσων αλλά και για την σύνδεση των λιμανιών της Θράκης, Αίνου – Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης με ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση και σε άλλα λιμάνια.
Τότε ως δημοτική παράταξη η “ΑΝΑ.Σ.Α” αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι, είχαν επισημάνει τόσο την απουσία της Περιφέρειας όσο και την απουσία των δημάρχων της Βουλγαρίας από τις όποιες συναντήσεις, μια και το πρόβλημα έχει την ρίζα του στην γειτονική χώρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με το άνοιγμα το φράγματος του Ιβαΐλογκραντ και την αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Ενδεικτικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πέτροβιτς, σύμφωνα με τις οποίες το ζήτημα των πλημμυρών πρέπει να διευθετηθεί με την συνεργασία και των τριών χωρών.
Την στιγμή που επικρατεί πλέον και πάλι συναγερμός στον Έβρο, μένει να απαντηθεί από τον Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, αν έχουν τηρηθεί μέχρι στιγμής οι όροι και οι δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου συνεργασίας και πότε προβλέπεται η επόμενη θεσμική συνάντηση, η οποία σύμφωνα με τα αναγραφόμενα θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από πλευράς της Τουρκίας.



Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”LAMP1

Προηγούμενο άρθροΆρχισε να χιονίζει στη Σαμοθράκη
Επόμενο άρθροΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΠΥΘΙΟ