Μετά τις τελευταίες επισημάνσεις μας (με προγενέστερο δελτίο τύπου) για λανθασμένες ενέργειες του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, όσο αφορά το θέμα του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας και παρά την σημερινή παραδοχή του κ.Λαμπάκη περί αποτυχίας των προσπαθειών του, διαπιστώνουμε μετά λύπης μας τα εξής:
Η σημερινή εκ νέου πρωτοβουλία του δημάρχου για συνάντηση θεσμικών προσώπων για το θέμα του κτιριακού συμπλέγματος,
στερείται και πάλι σοβαρότητας με το δεδομένο πως δεν λαμβάνει για ακόμη μια φορά υπόψη τα εξής:
Την δικαστική διαμάχη που εκτυλίσσετε καιρό τώρα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, μια και με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, όλος ο χώρος ανήκει στην κυριότητα του υπουργείου Οικονομικών. Κατά αυτής της απόφασης η τότε διοίκηση του ΠΓΝΑ είχε -ως όφειλε- προχωρήσει σε προσφυγή, διεκδικώντας εκ νέου το κτίριο για στέγαση υπηρεσιών υγείας, την οποία και απέρριψε με νέα απόφασή του στις 12/11/2014, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Κατόπιν τούτου η διοίκηση του Νοσοκομείου έχοντας το δικαίωμα προσέφυγε αυτή την φορά στα διοικητικά δικαστήρια. Η τελική αυτή απόφαση μια και η υπόθεση βρίσκεται από όσα γνωρίζουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έχει μέχρι και σήμερα εκδοθεί.
Συνεπώς με τα σημερινά δεδομένα είναι εντελώς άκομψο να αγνοείται  η άποψη της διοίκησης αλλά και των Πανεπιστημιακών παραγόντων του Νοσοκομείου.Εξάλλου και ο προηγούμενος διοικητής του νοσοκομείου ο κ. Λαζόπουλος προ μηνών είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Η ΓΝΩΜΗ”: «Στόχος μας είναι, όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου και να φροντίσουμε όλοι για να είναι πλήρεις και ώριμες, ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και να υλοποιηθούν προς όφελος όλων των κατοίκων του Έβρου και της Θράκης».
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που τελικώς η κυριότητα δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λαμπάκης αγνοεί το σημαντικότερο κίνδυνο, που δεν είναι άλλος από το να μεταβιβασθεί η δικαιοδοσία του συγκροτήματος στο ΤΑΙΠΕΔ.
Σε αυτό το ζήτημα είναι που θα χρειαστούν οι όποιες στοχευμένες κινήσεις και πολιτικές δεσμεύσεις, πως το εν λόγω ακίνητο δεν θα περιληφθεί στο σχεδιασμό των προς αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου.
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, δείχνει πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και όχι η ουσία των πραγμάτων, ανήμπορος να αντιληφθεί τις βασικές αιτίες των συνεχόμενων αποτυχημένων προσπαθειών του.
Η πρόταση της “ΑΝΑ.Σ.Α.” για το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ συγκεκριμένη : Από την στιγμή που θα υπάρξει (αναμένεται από στιγμή σε στιγμή) η τελεσίδικη δικαστική απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην περίπτωση που δεν δικαιωθούν οι αξιώσεις της διοίκησης του ΠΓΝΑ, θα πρέπει άμεσα να αποκλείσουμε με συντονισμένες μάλιστα προσπάθειες τον κίνδυνο του ΤΑΙΠΕΔ. Στην συνέχεια θα πρέπει να έχουμε μια ώριμη πρόταση με μια τεκμηριωμένη Τεχνοοικονομική μελέτη στην οποία να περιλαμβάνονται μετρήσιμα στοιχεία, ένα συγκεκριμένο όραμα (vision), η αποστολή (mission) και το χρηματοδοτικό μέσο (οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα για παράδειγμα αποτελούν μέθοδο και όχι  πηγή χρηματοδότησης).
Επίσης είναι πολύ βασικό να υπάρχει ένα σαφές πολεοδομικό πλάνο (Urban Planning) που θα επανατοποθετεί το κτιριακό συγκρότημα με τις νέες του (πια) χρήσεις και την επίπτωση όλων αυτών στον αστικό ιστό της πόλη και να εξετάζει την δυνατότητα συνύπαρξης των προτεινόμενων παράλληλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Έβρου είναι 24ώρου λειτουργίας, σε αντίθεση με το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου και των Υπηρεσιών του Δήμου.
Τέλος θα πρέπει να υπάρχει η στόχευση και η αναφορά σε κτιριακές παρεμβάσεις π.χ. φιλικές προς το περιβάλλον, με σκοπό την επιλεξιμότητα από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη και το ίδιο το ΣΕΣ της περιόδου 2014 -2020 δεν σημαίνει πλέον Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς αλλά Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης. Εταιρικό Σύμφωνο ή Εταιρική Σχέση πριν από όλα σημαίνει ριζική αλλαγή στην φιλοσοφία των δημοσίων επενδύσεων & κυρίως διάλογο με τοπικούς φορείς και σύγκλιση απόψεων.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΧριστόδουλος Τοψίδης: “Όλα έτοιμα για την alexpo 2016”
Επόμενο άρθροΣύσκεψη θεσμικών φορέων για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης