Ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουλίου το έργο “Sailing across the Black Sea – SaBS”, του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας (JOP Black Sea Basin), στο οποίο η Ο.Λ.Α. Α.Ε. συμμετείχε ως Επικεφαλής Εταίρος (Lead Partner).

Το έργο SaBS αποτέλεσε αντικείμενο μακρόπνοου σχεδιασμού του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με κύριο σκοπό την ενίσχυση της ικανότητας φιλοξενίας τουριστικών σκαφών καθώς και την ενδυνάμωση των δεσμών συνεργασίας με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στοχεύοντας στην ενίσχυση τουριστικών ροών προς την περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ξεκίνησε ως ιδέα στις αρχές του 2018 και εγκρίθηκε τελικά τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, με μία από τις καλύτερες βαθμολογίες στο σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Εταίροι του έργου, πέραν του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ήταν ο Ναυταθλητικός Αλιευτικός Όμιλος «Γλάρος», με έδρα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και το Διεθνές Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και Πολιτικών Αναλύσεων, με έδρα στο Βατούμι της Γεωργίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα 1.237.786,24€. H ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έφτασε τα 1.138.763,34€. Στην Ο.Λ.Α. Α.Ε., ως επικεφαλής εταίρο, αντιστοιχούν  457.714,00€ με  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 418.336,88€ (92%)

Κατά την περίοδο υλοποίησης του έργου, η Ο.Λ.Α. Α.Ε. ολοκλήρωσε με επιτυχία το σύνολο των συμβατικών της υποχρεώσεων. Στα σημαντικότερα παραδοτέα του έργου SaBS στην περιοχή μας, περιλαμβάνονται: 

– Η εγκατάσταση νέων πλωτών προβλητών ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής στον λιμενίσκο μικρών σκαφών λιμένα, συνολικού μήκους 60μ και δυναμικότητας φιλοξενίας 40-50 σκαφών. Οι προβλήτες είναι βαρέως τύπου, από οπλισμένο σκυρόδεμα, είναι ειδικά μελετημένες και κατασκευασμένες με πλευρικά πτερύγια απομείωσης της κυματικής διαταραχής εντός του λιμενίσκου και διαθέτουν ειδικές μεταλλικές γέφυρες πρόσβασης και σύγχρονους αυτόματους διανομείς ρεύματος και νερού.

– Η προμήθεια ενός ρυμουλκούμενου ειδικού υδραυλικού οχήματος τρέιλερ, βαρέως τύπου, για την ανέλκυση – καθέλκυση και μεταφορά σκαφών στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

– Η εγκατάσταση εξοπλισμού πρόγνωσης, καταγραφής και μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικών δεδομένων και οπτικού υλικού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

– Η παραγωγή ενός σύγχρονου Ταξιδιωτικού Οδηγού και ενός ψηφιακού χάρτη για την ανάδειξη 2 τουριστικών διαδρομών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: της διαδρομής Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη και της διαδρομής Αλεξανδρούπολη – Θρακικές Ακτές – Θάσος. Ο οδηγός περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που θέλουν να ακολουθήσουν αυτές τις διαδρομές και διατίθεται ελεύθερα, ηλεκτρονικά, από την ιστοσελίδα και την πλατφόρμα του έργου σε 2 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά).

– Η παραγωγή χρηστικών εγχειριδίων για λιμάνια της Περιφέρειας ΑΜΘ (Αλεξανδρούπολη, Καμαριώτισσα, Θέρμα, Μάκρη, Μαρώνεια, Φανάρι, Πόρτο Λάγος, Άβδηρα και Λιμένας Θάσου). Τα εγχειρίδια είναι διανθισμένα με ναυτικούς χάρτες και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες και διατίθενται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα και την πλατφόρμα του έργου σε 4 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά και Γεωργιανά).

Το σύνολο των ψηφιακών χαρτών που έχουν παραχθεί, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέσω κινητών τηλεφώνων, μέσω της εφαρμογής Avenza, η οποία διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο.

– Η διαμόρφωση και λειτουργία εντός των εγκαταστάσεων της Ο.Λ.Α. Α.Ε., ενός τουριστικού γραφείου που προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες και στους ιδιοκτήτες σκαφών, που θα ήθελαν να ελλιμενιστούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για την μεγαλύτερη διάδοση των πληροφοριών και αποτελεσμάτων του έργου, οι εταίροι του έργου έχουν επίσης προβεί σε:

– Δημιουργία κοινής ιστοσελίδας (www.sabsproject.com) και διαδραστικής διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσω των οποίων διατίθενται αναλυτικές πληροφορίες του έργου, παρουσίαση των αποτελεσμάτων του μέσω φωτογραφικού υλικού και videos, καθώς και διαρκή στοιχεία μετρήσεων για την ποιότητα των νερών τόσο του Βορείου Αιγαίου (σε συνεργασία με το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ του ΕΛΚΕΘΕ), όσο και της Μαύρης Θάλασσας (από αποτελέσματα μετρητικού εξοπλισμού που έχουν προμηθευτεί οι άλλοι εταίροι του έργου).

– Δημιουργία προφίλ κοινωνικής δικτύωσης από όλους τους εταίρους στην πλατφόρμα facebook (βλ. προφίλ Ο.Λ.Α. Α.Ε. https://www.facebook.com/SaBS.GR)

– Προμήθεια infokiosks. Η Ο.Λ.Α. Α.Ε. έχει ήδη τοποθετήσει και θέσει σε λειτουργία ένα σύγχρονο και ειδικά σχεδιασμένο infokiosk, στην είσοδο του επιβατικού λιμένα Αλεξανδρούπολης.

– Διοργάνωση εκδηλώσεων (national events), με συμμετοχή των κατά τόπους τοπικών Φορέων και Αρχών. Η Ο.Λ.Α. Α.Ε. διοργάνωσε τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις το διήμερο 24-25 Ιουλίου 2019, συνδυάζοντάς τες με την 11η διεθνή regatta που διοργάνωσε στην πόλη μας ο Ν.Ο.Α. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εκτός από την κεντρική – ανοιχτή παρουσίαση του έργου, οι συμμετέχοντες εταίροι του έργου ξεναγήθηκαν στη περιοχή Μάκρης και των ακτών Έβρου & Ροδόπης καθώς και στο νησί της Σαμοθράκης.

Σχετικά videos:

Γενικές πληροφορίες & βασικά αποτελέσματα έργου SabSB: https://www.youtube.com/embed/1EZfIsWG3yQ

Νέοι πλωτοί προβλήτες σκαφών αναψυχής:
https://www.youtube.com/embed/qANm43B_EWs

Τουριστική διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη:
https://www.youtube.com/embed/-D20sKBs5HE

Τουριστική διαδρομή Αλεξανδρούπολη – Θρακικές Ακτές – Θάσος: https://www.youtube.com/embed/Rz7uP3JxlgQ

Προηγούμενο άρθροΣτις 31 Οκτωβρίου , το 31ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατ/κου Κέντρου Ν. Έβρου
Επόμενο άρθροΝέο Δ.Σ. στο Σύλλογο “Φίλοι Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης «Ηρόδικος ο Σηλύμβριος»”