Ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΔΟΕ, επιβεβαίωσε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναμένεται να αναβληθούν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ντικ Πάουντ, εάν από τα πιο έμπειρα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, υποστήριξε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο που ήταν προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2020, οδεύουν ολοταχώς προς αναβολή. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες για αυτή την απόφαση αλλά και πότε θα διεξαχθούν οι Αγώνες.

«Στη βάση των πληροφοριών που μπορεί να έχει η ΔΟΕ, αποφασίστηκε η αναβολή»,  είπε ο Πάουντ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στην «USA Today Sports», για να προσθέσει: «Οι παράμετροι ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί, αλλά σίγουρα οι Αγώνες δεν θα ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου από αυτό που ξέρω».

Στη συνέχεια, ο Καναδός «Αθάνατος»  σχολίασε ακόμα ότι «θα υπάρξουν διάφορα στάδια από εδώ και πέρα. Θα το αναβάλουμε αρχικά και στη συνέχεια θα αναζητήσουμε τον τρόπο για να μετατεθούν οι αγώνες». Η ΔΟΕ από την πλευρά της, πάντως, τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα.

Οι Αμερικανοί επιχείρησαν να πάρουν μια απάντηση για όσα υποστήριξε ο Ντικ Πάουντ, με τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, να απαντά «είναι δικαίωμα κάθε μέλους της ΔΟΕΑ να ερμηνεύει όπως θέλει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής που ανακοινώθηκε».

Θυμίζουμε πως την Κυριακή  ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είχε αναφέρει ότι τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει απόφαση για την τύχη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, όμως, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο ακύρωσης των Αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τοποθέτηση του Πάουντ έρχεται λίγες ώρες μετά την επίσημη θέση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών του Καναδά, αλλά και άλλων χωρών, πως δεν πρόκειται να στείλουν αθλητές στο Τόκιο υπό τον φόβο του κορονοϊού. Πέρα από τον Καναδά, Γερμανία,  Βραζιλία και Νορβηγία είναι από τις χώρες που έχουν πιέσει για την αναβολή, ενώ το ίδιο φέρεται να έχει κάνει και η Ελβετία.

Αν πάντως ο κορονοϊός… νικήσει, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αν δηλαδή η ΔΟΕ μέσα στον μήνα ανακοινώσει πως σκέφτεται τη μετάθεσή τους για το καλοκαίρι του 2021 όπως φημολογείται ήδη, θα υπάρξει για πρώτη φορά… αναβολή των Αγώνων. Οι μοναδικές φορές που είχαν ακυρωθεί Ολυμπιακοί Αγώνες στο παρελθόν, ήταν σε καιρό πολέμου.

Το 1916 δεν έγιναν λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944 αλλά και με τους Χειμερινούς, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, πως στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα «μποϊκοτάζ» από χώρες προς τους Αγώνες. Αυτό είχε συμβεί το 1976, το 1980 και το 1984, στη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου» επί της ουσίας, ωστόσο  οι Αγώνες είχαν διεξαχθεί κανονικά…

www.onsports.gr

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστώ του ΠΓΝΑ , για τις δωρεές ιδιωτών
Επόμενο άρθροΗλίας Μόσιαλος: «Πάμε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες» – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ