Συνεδρίασε την Τρίτη 26 Ιουλιου το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας Σαπών σε τακτική συνεδρίασή του.

Το συλλογικό όργανο μετά από σχετική ενημέρωση ενέκρινε ΟΜΟΦΩΝΑ το παρακάτω ψήφισμα το οποίο προέκυψε μετά και από συνεννόηση και με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό του Δήμου Μαρώνειας Σαπών και θα αποσταλεί άμεσα αρμοδίως.

Ανάλογο ψήφισμα ενέκρινε πρόσφατα και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενώ το θέμα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ

Το κείμενο του ψηφίσματος, ακολουθεί:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ∆ηµοτικό Συµβούλιο του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, σε Τακτική συνεδρίαση του που έγινε τη 26 η Ιουλίου 2016 αποφάσισε την έκδοση ψηφίσµατος για το χαρακτηρισµό ή µη όλης της θαλάσσιας περιοχής του ∆ήµου μας ως ” NATURA 2000″ .

«Αντιτιθέµεθα στο υπό ψήφιση σχέδιο νόµου σύµφωνα µε το οποίο δεσµεύεται απαράδεκτα ολόκληρη σχεδόν η θαλάσσια περιοχή της περιφέρειάς µας Αν. Μακ. και Θράκης και µεγάλο µέρος του ορεινού όγκου εντασσόµενο στη “ΝΑΤURA 2000”.

Η εν λόγω δέσµευση αγγίζει τα όρια της συνταγµατικής νοµιµότητας µε δεδοµένο ότι τροχοπεδεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική και καταργεί κάθε σχεδιασµό ο οποίος έχει δροµολογηθεί σύµφωνα µε τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της περιφέρειάς µας. Είναι δε πλέον του βεβαίου ότι ο χαρακτηρισµός “ NATURA 2000 “ θα σηµάνει (ακόµη και στην περίπτωση που δροµολογήθηκε οτιδήποτε) καθυστέρηση, σε αδειοδοτήσεις µελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προπάντων δυνατότητα προσβολής τους από οποιαδήποτε τρίτο γεγονός που θα οδηγεί σε αδυναµία και αποτροπή ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια .

Κι όλα αυτά, όχι για ρυπογόνες επεµβάσεις, αλλά για κάθε παρέµβαση η οποία θα έλκει µια σειρά από ενέργειες για το πιο απλό και λογικό . Πέραν των άλλων το ισοζύγιο κόστους και οφέλους στα πλαίσια της προστασίας του οικοσυστήµατος και ο έλεγχός του από τις επικείµενες ΚΥΑ , σε περίπτωση δέσµευσης του όλου χώρου ως “ΝΑΤURA 2000” δημιουργεί αμφισβήτηση χωρίς την ύπαρξη ενός Πλαισίου Κανόνων που ναι µεν δεν προκαθορίζονται , αλλά εντοπίζονται σε κάποιο βαθµό για να µην υπάρχει οµηρία στην υποχώρηση όλων των αναπτυξιακών με βασική αυτή της αλιείας που για τους παράκτιους οικισμούς του Δήμου μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας

Έτσι η ανωτέρω δέσµευση ολόκληρου του θαλάσσιου χώρου του δήµου µας καταστρέφει όλες τις µορφές υγιούς ανάπτυξής τουκαι γι αυτό καλούμε άμεσα την πολιτεία να μην προχωρήσει στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

Προηγούμενο άρθροΓκαρά Αναστασία: Με συνεργασία και ομαδική δουλειά θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα
Επόμενο άρθροΣυγκατάθεση N. Κοτζιά για επίτιμο προξενείο της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη