Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας θα δημιουργηθούν δύο νέα μνημεία, ένα αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κι ένα για την ίδρυση της πόλης της Ορεστιάδας.

Η Ορεστιάδα ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες που προέρχονταν από το Καραγάτς και την Αδριανούπολη.

«Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει πέρα από τον κύριο λόγο –που είναι η ιστορική μνήμη και η αναγνώριση κάποιων ανθρώπων που ίδρυσαν την πόλη–, να μπορέσουμε να δώσουμε και σημεία που θα χαρακτηρίζουν την πόλη» είπε κατά τη συνεδρίαση ο δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αρχικά πρότεινε να δημιουργηθεί μια επιτροπή για τα μνημεία, η οποία και συγκροτήθηκε από ισάριθμα μέλη των δημοτικών παρατάξεων.

Σε δεύτερο χρόνο θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις και αργότερα θα αποφασιστούν ο χώρος, το είδος και το κόστος του μνημείου, όπως συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Δεν είναι τυχαίο γι’ αυτή την πόλη αυτό το μνημείο», είπε ο Κώστας Καλτσίδης –πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής»– αναφερόμενος στο μνημείο των Ποντίων και στην κοινή μοίρα που ακολούθησαν Θρακιώτες και Πόντιοι: του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

www.alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροΔεκδίκηση ίδρυσης Λιμενικής Ακαδημίας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα
Επόμενο άρθροΟ Ηλίας Τζιώρας στη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα στη Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας