Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κάνει λόγο για 15 δασικές πυρκαγιές τις τελευταίες 48 ώρες, αριθμός πρωτόγνωρος για τα δεδομένα της περιοχής αυτή την εποχή. Εντολή του Νίκου Χαρδαλιά για έρευνες από πυροσβεστική και αστυνομία

ο ενδεχόμενο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών στην περιοχή του Έβρου εξετάζουν οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ενεργοποιήθηκε μεικτό κλιμάκιο, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αν. Μακεδονίας & Θράκης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Αρχηγού της Πυροσβεστικής για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, ο οποίος επεσήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν 15 δασικές πυρκαγιές στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου και συγκεκριμένα στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Μάλιστα, όπως εξηγεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών ο αριθμός αυτός των πυρκαγιών είναι πρωτόγνωρος σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα της εποχής.

Μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Η τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε είναι αυτή στην περιοχή μεταξύ Πυλαίας και Μελιάς στην Αλεξανδρούπολη στις 7 το απόγευμα της Τρίτης η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να την θέσουν υπό έλεγχο.

Αντιπεριφερειάρχης: Πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρηστικών προθέσεων

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Έβρου και Αντιπεριφερειάρχη του Νομού, Δημήτρη Πέτροβιτς, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμπρηστικών προθέσεων πίσω από τις ταυτόχρονες φωτιές των τελευταίων ημερών.

«Μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι σε δέκα ημέρες είχαμε εννέα μέτωπα φωτιάς εδώ στην περιοχή του Έβρου. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες που έχουμε την εμφάνιση πυρκαγιών εδώ στην περιοχή μας. Εντούτοις, φέτος, το πράγμα έχει ξεφύγει» δήλωσε ο κ. Πέτροβιτς.

«Είχαμε μια πολύ μεγάλη φωτιά, την Κυριακή, στην περιοχή της Αισύμης, και χρειάστηκε να έρθει μεγάλη δύναμη των εναέριων μέσων, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αεροπλάνα, εκ των οποίων δύο καναντέρ και δύο πετζετέλ και τέσσερα ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο ήταν Έρικσον, δηλαδή μεγάλα ελικόπτερα. Αν δεν είχαμε αυτή την εναέρια βοήθεια για την κατάσβεση θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για την περιοχή της Αισύμης, και δεν ξέρουμε πού θα επεκτείνόταν αυτή η φωτιά» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Τέλος, αναφορικά με τα ταυτόχρονα μέτωπα, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το τι ακριβώς συμβαίνει.

«Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος το πιθανό ενδεχόμενο εμπρησμών. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση» κατέληξε.

ΠΗΓΗ www.tanea.gr
Προηγούμενο άρθροΗ Τουρκία στα ακραία όριά της
Επόμενο άρθροΑίτημα της Περιφερειακής Σύνθεσης για σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ