Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ο άρχων είναι γυμνός, απεκδυθείς της ευθύνης… (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)

Ο άρχων είναι γυμνός, απεκδυθείς της ευθύνης… (γράφει η Μαρία Ι. Γιαλαμά)

Ο άρχων είναι γυμνός, απεκδυθείς της ευθύνης…

Η εορτή των εορτών του θέρους, η της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με τις εκκλησίες να λάμπουν από καθαριότητα, τους πιστούς να τις γεμίζουν παρακολουθώντας τις ιερές ακολουθίες ,έφθασε. Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι και στον ακριτικό Έβρο ,με τα δύο μεγάλα μοναστήρια του αφιερωμένα στην Μεγάλη μάννα, οι εκδηλώσεις  είναι πολλές. Τα πανηγύρια σ’όλα τα χωριά  ενώνουν τους αποδήμους, επιδημούντες ένεκα των διακοπών και για λίγο δίνουν εικόνες πληρότητος του παρελθόντος.

Η νεωτέρα πόλη της Ελλάδος η Ορεστιάδα, λαμπρυνομένη  εορτάζει τα εκατό της χρόνια. Υπερήφανη για όσα κατάφερε να επιτύχει με τους κόπους των κατοίκων της, αυτόν τον αιώνα της υπάρξεώς της, εισέρχεται στον δεύτερο αιώνα της ζωής της. Αρωγός των προσπαθειών των κατοίκων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ.Δαμασκηνός,  προσφέρει πλήν της ευλογίας του και την πολύτιμο συνδρομή του ,για την δημιουργία υποδομών και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλεως. Η επίσημη πολιτεία απούσα αυτές τις ημέρες των εορτών από την ακριτική πόλη, επιβεβαιώνει την διαχρονική της αδιαφορία για τους ακρίτες. Στην εορτάζουσα πόλη ,οι άνθρωποι αγωνίζονται να συνθέσουν ,μέσω των διηγήσεων και των αναμνήσεων, την εικόνα της ζωής των προγόνων στις σκλαβωμένες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και να ζήσουν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» Είναι αξιέπαινοι για όσα σημαντικά κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτά τα εκατό χρόνια παρουσίας τους στον ευλογημένο τόπο της Δυτικής Θράκης.

Μέσα στην θερινή ραστώνη ,με τις ορδές των λαθρομεταναστών να παραβιάζουν τα Ελληνικά σύνορα, η ατολμία της Κυβερνήσεως να θέσει τέλος στην είσοδο στην χώρα ,των άνευ εγγράφων εισερχομένων, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους κατοίκους. Η έλλειψη βουλήσεως για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού θέματος, είναι εμφανής. Ειλικρινώς, απορίας άξιον είναι το περιβόητο επιτελικό κράτος, τι ακριβώς κάνει. Οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτου και Μεταναστευτικής Πολιτικής, προφανώς οικουρούν, ενώ άνθρωποι εξ αιτίας  της ολιγωρίας τους σκοτώνονται,  περιουσίες καταστρέφονται ,δάση καίγονται και εθνικοί δρόμοι αχρηστεύονται από τους λαθροδιακινητές που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Η κεντρική διοίκηση, αδυνατεί να δώσει λύση ,σ’αυτό το απλό θέμα… Η εντολή ,συμφώνως με τις επώνυμες καταγγελίες αστυνομικών, είναι «αφήστε τους», κοινώς μην συλλαμβάνετε τους εγκληματίες. Η Θράκη ζεί στον ρυθμό  του τρόμου, έρμαιο της ανομίας.

Η έλλειψη δυνατοτήτων, βουλήσεως ,ενσυναισθήσεως και αποφασιστικότητος, των αξιωματούχων υπηρετών της πολιτικής ορθότητος, εμφανής πλέον ,κάνει την πατρίδα να δείχνει ακυβέρνητο καράβι. Δεν είναι μόνον ο Έβρος που υφίσταται τα της ανικανότητος κάποιων εκ των «αρίστων».

Η δολοφονία ενός φιλάθλου της ΑΕΚ, έξω από το γήπεδο ποδοσφαίρου Αγία  Σοφία στην Φιλαδέλφεια, την παραμονή αγώνος της ομάδος, προβληματίζει. Οι Κροάτες που την χρεώνονται, ο τρόπος που διέσχισαν τα μισά Βαλκάνια ,αλλά και η είσοδός τους στην χώρα υπαρχουσών ειδοποιήσεων για την μετακίνησή τους, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Το ότι έφθασαν στην Αθήνα αλλά και στον τελικό προορισμό τους, στο γήπεδο, δείχνει την ανικανότητα των επιτελικών της ΕΛΑΣ αλλά και των πολιτικών προϊσταμένων του ΥΠΠΟ, να πράξουν το αυτονόητο. Να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες. Η έλλειψη δε αναλήψεως ευθύνης, για το θλιβερό γεγονός, δείχνει  και το «άνανδρον» της διοικήσεως της αστυνομίας αλλά και το «ανεύθυνον» της πολιτικής ηγεσίας. Η αίσθηση ότι επτωχεύσαμεν ως κράτος ,λόγω της υπάρξεως ηγητόρων αδυνατούντων να εκπληρώσουν το ελάχιστο των υποχρεώσεών τους, εντείνει την υπάρχουσα ανασφάλεια των πολιτών. Το αύριο φαντάζει δύστοκο, ενώ η τροφοδοτουμένη αισιοδοξία μέσω της ελπίδος ,είναι απούσα. Απούσα βεβαίως και η εθνική συνοχή, εν όσω ο Έλληνας εκλεγείς δήμαρχος της Χειμάρας μένει φυλακισμένος αναιτίως και ο υπουργός εξωτερικών σιωπά ενόχως. Δύσκολη η ζωή του Έλληνος που καθίσταται δυσκολοτέρα, λόγω των πολιτικών υπηρετών που διαθέτει η χώρα και αυτήν την περίοδο. Κατ’ ευφημισμόν πολιτικών, που στην πραγματικότητα είναι διαχρονικώς άεργοι, σιτιζόμενοι από τους φόρους  των πολιτών και ενδυθέντες από τα καλοπληρωμένα ΜΜΕ, του μανδύα των πολιτικών υψηλών δυνατοτήτων και εξαιρετικών ικανοτήτων.

Υπήρξε αρκετή η εμφάνιση 4-5 σημαντικών γεγονότων των τελευταίων μηνών, για να αναδειχθεί το χαμηλό έως ανύπαρκτο των ικανοτήτων τους και φυσικά η έλλειψη του στοιχείου της υπευθυνότητος από τις προσωπικότητές τους. Εφάνη λοιπόν η «γύμνια» ενός εκάστου, λόγω ανυπαρξίας των προσόντων που απαιτούνται για να διοικούν και να άρχουν της χώρας. Η λέξη αριστεία που εχρησιμοποίησε στο παρελθόν ο πρωθυπουργός για να δικαιολογήσει τις επιλογές στο πρόσωπό τους, δυστυχώς δείχνει ως αχρηστία για τους περισσοτέρους εξ αυτών, κάτω από το φώς των αιτουμένων λύσεων. Διότι «αι άρισται δοκούσαι, είναι φύσεις μάλιστα παιδείας δέονται» λέει ο Ξενοφών, δηλαδή εκείνοι που φαίνονται εκ φύσεως ως άριστοι, χρειάζονται περισσότερο από τους άλλους παιδεία.  Δέσμιος κι ο ίδιος των νεοταξικών προταγμάτων, αδυνατεί να κατανοήσει ότι μόνον με πράξεις λύνονται τα υπάρχοντα και λιμνάζοντα προβλήματα. Και ο καιρός των πράξεων και των λύσεων, έφθασε προ καρού.

Η αναίτιος φυλάκιση του ομογενούς Φρέντη Μπελέρη, οι φωτιές που κατεύκασαν πάνω από 470.000 στρέμματα δασικής αλλά και κατοικημένης γής, η αυξανομένων ρυθμών λαθρομετανάστευση και ο εποικισμός της χώρας, το θανάσιμο έργο των λαθροδιακινητών υπό την σκέπην των ΜΚΟ και η στυγερή δολοφονία από ορδές Κροατών του Έλληνος φιλάθλου, συνέδραμον στην ανάδειξη της ανικανότητος των κυβερνώντων. Η διακατέχουσα αυτούς αλαζονεία της εξουσίας  απεκαλύφθη, συνοδευομένη από την απραξία τους. Είναι γνωστό δε, ότι «Ύβριν γαρ ου στέργουσιν ουδέ δαίμονες» Την αλαζονεία δεν την ανέχονται ούτε οι Θεοί. Καλόν είναι λοιπόν ,οι πολιτικοί άρχοντες να ενθυμηθούν το λεχθέν υπό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, αλλά αποστολή. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση  και να ανταποκριθούν στα αιτήματα των καιρών δίδοντες λύσεις. Ειδάλλως ο δρόμος προς την προσφιλή τους αεργία, είναι μονόδρομος.

Exit mobile version