Νέα δίοδο, από τον Έβρο, φαίνεται πως βρίσκουν αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες για να εισέλθουν στην χώρα, ενώ την ίδια στιγμή αυξημένες είναι οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου –μόνο σε ένα 24ωρο πέρασαν 9ο άτομα.

Όπως αναφέρουν στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χθες από τα σύνορα του Έβρου, μπήκαν στην χώρα μας 214 μετανάστες.

Ταυτόχρονα, τα νησιά συνεχίζουν να “πνίγονται” από μετανάστες. Στις δομές φιλοξενίας  βρίσκονται περισσότεροι από 14.634 μετανάστες, όταν το όριο φιλοξενίας δεν ξεπερνά τους 7.500 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει την μεταφορά περίπου 8.000 προσφύγων στην ενδοχώρα, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, καθώς εκφράζονται αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας το «Έθνος» έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας μέχρι 1.000 ατόμων (χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί) στους δήμους:

• Θηβαίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.

• Αγρινίου στο παλαιό νοσοκομείο.

• Στην Πέτρα Ολύμπου στο παλαιό ψυχιατρείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δωμάτια της μονάδας, αλλά θα τοποθετηθούν και οικίσκοι. Εναλλακτικά υπάρχει η πρόταση να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας στο χωριό Χορήγι που βρίσκεται κοντά στην Πέτρα Ολύμπου.

• Στον Δήμο Λεβαδέων, όπου αναζητούνται σπίτια για ενοικίαση και δωμάτια ξενοδοχείων.

• Στο Δίον Πιερίας, όπου οι υπάρχουσες θέσεις αναμένεται να επεκταθούν.

• Τέλος στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν σε διάφορες πόλεις της Μεγαλονήσου περίπου 2.000-3.000 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων από το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Συνοπτική κατάσταση - προσφυγικές ροές - 5 Σεπτεμβρίου 2016 - πίνακας

Η χωρητικότητα των δομών

Κάθε δομή φιλοξενίας θα έχει χωρητικότητα από 500 έως 1.000 άτομα, ενώ στόχος των Αρχών είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα θέσει τους όρους και τις προδιαγραφές» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εξηγούν ότι πρόκειται «για χώρους που θα δημιουργηθούν με την προοπτική παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι όχι προσωρινά. Ηδη σε κάποια κέντρα οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί».
Σε αυτούς θα μεταφερθούν πρόσφυγες, των οποίων το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν στα νησιά έχει εγκριθεί, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσφύγων θα μπορέσουν είτε να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας είτε να υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.

Πέντε τούρκοι πολίτες κατέφυγαν στην Ελλάδα

Πέντε τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν στην Ελλάδα μετά από παράνομη είσοδο στη χώρα από τον Έβρο, έχοντας μάλιστα μαζί τους μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αναφέρουν δημοσιεύματα του σημερινού τουρκικού τύπου.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι οι πέντε Τούρκοι συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται για ένα ζευγάρι, ένα παιδί και δύο ενήλικες άντρες. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι οι πέντε Τούρκοι πρόκειται να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η εφημερίδα υποθέτει ότι πρόκειται για άτομα που σχετίζονται με το τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

www.antenna.gr

Προηγούμενο άρθροΕβρος: Ελληνική Αγρια Ανατολή
Επόμενο άρθροΧαμηλώνει ο πήχυς στο γυμνάσιο – Απολυτήριο με 5 (με άριστα το 20)