Live

10.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ο Έβρος, ο φράκτης και η θωράκιση των συνόρων

Ο Έβρος, ο φράκτης και η θωράκιση των συνόρων

Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι σε εγρήγορση.

Είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας. Με τη θωράκιση των συνόρων μας. Δύο υπουργοί θα βρεθούν σήμερα στον Έβρο, ο Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί επισκέπτονται τον Έβρο, αλλά είναι η πρώτη φορά που και οι δύο μαζί θα επιθεωρήσουν τον φράκτη και όχι μόνον. Θα εποπτεύσουν την ενίσχυση της αστυνόμευσης και θωράκισης σε Έβρο και Ανατολικό Αιγαίο. Και όλα αυτά για το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες εβδομάδες μεταναστευτική ροή στα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Από τώρα άρχισε η προετοιμασία, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι σε εγρήγορση.

Η χώρα μας βρίσκεται λοιπόν σε ετοιμότητα, όπως ειπώθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (με συμμετοχή και του διοικητή της ΕΥΠ) που εξέτασε τις πιθανές εξελίξεις που θα έχει η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα ειπώθηκε ότι η ετοιμότητα στον Έβρο είναι ήδη μεγάλη από τον Μάρτιο του 2020 και δεν έχει χαλαρώσει ούτε μια μέρα. Αυτή τη στιγμή είναι στο 98% και μπορεί αυτόματα να πάει στο 100%. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στα θαλάσσια σύνορα, αν και προς το παρόν δεν ζητήθηκε από την FRONTEX να αυξήσει τη δύναμή της στο Αιγαίο.

Τον φράκτη του Έβρου είχε επισκεφθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως και ο Πρωθυπουργός. Να σημειώσω ότι η κατασκευή του (που έχει μήκος 27 χιλιόμετρα) έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης συνόρων. Ο λόγος για ένα σύστημα με την εγκατάσταση 11 νέων καμερών και ραντάρ με δυνατότητα να «βλέπουν» έως και 15 χιλιόμετρα μέσα στο τουρκικό έδαφος και να μεταφέρουν εικόνα (real picture on real time) στα κέντρα επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε όλο το μήκος των συνόρων. Επιπλέον στον Έβρο επιχειρούν και τα drones της Αστυνομίας.

Μαθαίνω λοιπόν ότι για την θωράκιση των συνόρων μας (θαλασσίων και χερσαίων) προωθούνται προσλήψεις συνοροφυλάκων, λιμενικών και ΕΠΟΠ, δρομολογείται η απόκτηση νέων σύγχρονων σκαφών του Λιμενικού καθώς και πλήρης ενεργοποίηση τω ισραηλινών drones (Heron) που έχουν αποκτηθεί με leasing και έχουν την έδρα τους στην Σκύρο.

Για να ξέρετέ: Η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Αφγανιστάν και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος.

ΠΗΓΗ www.tovima.gr

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κοντοζαμάνης: Ο νόμος για τους ανεμβολιάστους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί
Επόμενο άρθροΚρήτη: «Φούλαρε» και η ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου