ΠΗΓΗ Διονύσης Βοργιάς – www.xronos.gr

Σε κοινούς τόπους, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους, ανέπτυξαν επαφές στην Κομοτηνή και την Θράκη, ευρύτερα, ο Ρώσος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Αλεξάντρ Στσερμπακόβ και ο Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Πφλέγκερ. Οι επαφές τους ήταν κυρίως εθιμοτυπικές, αλλά δεν περιορίστηκαν στις ‘κλασικές’ τοποθεσίες. Οι επαφές τους καταγράφηκαν το διήμερο 14-15/2.

Ο Ρώσος πρόξενος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο, τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, μεταξύ άλλων. Στην τελευταία αυτή συνάντηση, ο πρόξενος εξέφρασε προς τον σεβασμιότατο την ευγνωμοσύνη του για την υποδοχή και τα καλά του λόγια, επεσήμανε τις αγαθές σχέσεις μεταξύ των δύο χριστιανικών λαών κι ευχήθηκε δύναμη στον μητροπολίτη για το έργο του. Ιδιαίτερης αξίας ήταν η επίσκεψή του στο μουσείο καλαθοπλεκτικής των Ρομά στο Θρυλόριο.

Εκεί, ξεναγούμενος από τον ιδρυτή του μουσείου Αντώνη Λιάπη, φάνηκε εντυπωσιασμένος από την συλλογή, τις ιστορίες και την τεκμηρίωση που συνοδεύει κάθε έκθεση. Φυσικά, ιδιαίτερη εντύπωση του προξένησαν τα εκθέματα που κατασκευάστηκαν στη Ρωσία και αποτελούν ανυπέρβλητα έργα τέχνης, πολύ πιο πέρα από τους ορίζοντες της ίδιας της καλαθοπλεκτικής: Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινουπόλεως, η εκκλησία του αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, αλλά και ο Ρώσος αγρότης.

Ο πρόξενος από τις Η.Π.Α. επίσης συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη, τον δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο, τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη, τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τον μητροπολίτη Μαρωνείας – Κομοτηνής κο Παντελεήμονα, ενώ ανέπτυξε κι επαφές με τον αστυνομικό διευθυντή ΑΜ-Θ Νίκο Μενεξίδη στον οποίο έδωσε τα εύσημα για την επιβολή του νόμου στην περιοχή της Θράκης, με τον τοποτηρητή μουφτή Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ με τον οποίο μίλησε για την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, με την Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Για την τελευταία συνάντηση ο διπλωμάτης έγραψε στο twitter: “Γεμάτος ενέργεια από την θέληση της κας Σαμπιχά, την αφοσίωσή της στην κοινωνία: Ισότητα στην εκπαίδευση και αξιοπρέπεια για τους Ρομά”.

Ιδιαίτερης αξίας η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΑμεΑ Περπατώ, όπου μίλησε με τους ανθρώπους του συλλόγου. Σε μήνυμά του, επίσης στο twitter, έγραψε τα εξής: “Το να δημιουργείς μία θετική αλλαγή στον κόσμο γύρω σου δεν είναι πάντα εύκολη δουλειά, αλλά πάντοτε αξίζει, και ο σύλλογος Περπατώ στην Κομοτηνή αποδεικνύει ότι είναι εφικτό!”. Οι άνθρωποι του Περπατώ δώρισαν μία φανέλα του Ηρόδικου στον πρόξενο.

ΠΗΓΗ Διονύσης Βοργιάς – www.xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΟι εμφύλιοι για τον περιφερειάρχη σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Επόμενο άρθροΜε τους τευτλοπαραγωγούς συναντήθηκε η Μαρία Γκουγκουσκίδου – Συγκροτήθηκε συντονιστική – Αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις