Στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του σ/ν του ΥΠΕΞ, αναφορικά με την επέκταση του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην περιοχή του Ιουνίου, ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α. Δημοσχάκης, υπογράμμισε ότι η ενεργητική εξωτερική & διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς!!

Ειδικότερα ανέφερε τα εξής :
  • Η κυβέρνηση εγκαταλείπει την αδρανή εξωτερική πολιτική και εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική!
  • Αξιοποιεί το Διεθνές Δίκαιο & το εφαρμόζει πιστά, προκειμένου τα κατοχυρώσει τα εθνικά της δικαιώματα!
  • Η απόφαση επέκτασης των χωρικών υδάτων, αποτελεί ένα αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, το οποίο επιφυλάσσεται να ασκήσει όπου και όταν αυτό υποδείξει το εθνικό συμφέρον!
  • Η πρώτη μεταπολεμική νίκη έναντι της Τουρκίας στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, ανέδειξε την χρησιμότητα της εφαρμογής του Ενιαίου Δόγματος Ασφάλειας & Άμυνας και του αντίστοιχου της Αποτροπής δια της Ισχύος!
  • Τέλος, εξήρε την αναγκαιότητα της διαρκούς βελτίωσης & του εκσυγχρονισμού των επτά (7) Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου καθώς και των υποδομών τους, προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές, ευέλικτες & αποτρεπτικές στην παραβίαση των συνόρων του εθνικά ευαίσθητου Νομού!

Ακολουθεί αναλυτικά η Ομιλία :

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθνικό σχεδιασμό που υλοποιεί βήμα, βήμα η Κυβέρνησή μας ενδυναμώνοντας την εθνική αποτρεπτική και αμυντική ισχύ της χώρας. Η ελληνική εξωτερική πολιτική εγκαταλείπει την περίοδο της αδράνειας χαράσσοντας σταδιακά μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Στεκόμαστε με ψυχραιμία και τόλμη απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο εγγύς περιβάλλον και κυρίως απέναντι στον αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα της Τουρκίας. Παραμένουμε υποδειγματικά προσανατολισμένοι στις αρχές του διεθνούς δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και ενισχύουμε τις περιφερειακές συμμαχίες, ενώ παράλληλα διευθετούμε τα εκκρεμή ζητήματα με τα γειτονικά κράτη. Διαθέτοντας πλέον στη διπλωματική μας φαρέτρα τις δύο ιστορικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, διευθετούμε τη διαφορά μας με τη γειτονική Αλβανία και προσφεύγουμε με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ταυτόχρονα ακυρώνουμε εν τοις πράγμασι τη «πειρατική» συμφωνία Τουρκίας και μιας ομάδας Λιβύων.

Σήμερα προβαίνουμε σε ένα ακόμη ισχυρό διπλωματικό βήμα, κύριε Υπουργέ, στην επέκταση των χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου πελάγους και των Ιονίων νήσων έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Στη συγκεκριμένη περιοχή από 6 ναυτικά μίλια φτάνουμε πλέον στα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων και αντιστοίχως εναέριου χώρου.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του Μοντέγκο Μπαίυ και είκοσι πέντε χρόνια μετά την κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο συζητούμε σήμερα για ένα ουσιώδες και ιστορικό νομοσχέδιο.

Τη φετινή χρονιά που η χώρα γιορτάζει τα διακόσια χρόνια μετά τη σύστασή της, η χώρα μεγαλώνει και ισχυροποιείται. Η Ελλάδα πλέον δεν περιορίζεται απλά και μόνο στη θεωρητική επίκληση των δικαιωμάτων της. Στη νέα εποχή αξιοποιεί το διεθνές δίκαιο και το εφαρμόζει πιστά για να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διεκδικώντας και υλοποιώντας ένα αναφαίρετο δικαίωμα το οποίο εκπορεύεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, στέλνουμε ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει το μονομερές δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης όταν εκείνη το αποφασίσει υπό το γνώμονα φυσικά πάντα του εθνικού συμφέροντος, όπως απεδείχθη με την πρώτη μεταπολεμική νίκη έναντι της Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο στον εθνικά ευαίσθητο Έβρο. Η χώρα δεν υποκύπτει και δεν εκβιάζεται.

Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, η απόφαση της εν λόγω επέκτασης δεν γίνεται αποσπασματικά ούτε στο κενό, αλλά την κατάλληλη χρονική συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υφίστανται σήμερα στο εγγύς γεωστρατηγικό μας περιβάλλον και τα οποία δύνανται να επηρεάσουν τη χώρα μας. Αποτελεί συνεπώς μέρος μιας ευρύτερης και ενεργητικής διπλωματικής στρατηγικής της Κυβέρνησης η οποία έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.

Η χώρα μας έχει καταστεί ένας ισχυρός παίκτης της περιοχής και ένας παράγοντας σταθερότητας, προωθώντας την ασφάλεια και την ευημερία, ενώ συνδυαστικά επιτυγχάνει την αύξηση της μαχητικής ισχύος και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Προβαίνει στον εκσυγχρονισμό αυτών και μάλιστα απλόχερα -κάτι το οποίο καθυστέρησε το ελληνικό κράτος τα τελευταία χρόνια- εφαρμόζοντας επιτυχώς σ’ ό,τι αφορά τη φρούρηση των συνόρων μας το ενιαίο δόγμα ασφάλειας και άμυνας στην περιοχή των χερσαίων υδάτων μας, αλλά και στη θαλάσσια. Αυτό συνδυαστικά με το αντίστοιχο, κύριε Υπουργέ, του δόγματος της αποτροπής διά της ισχύος, θωρακίζει αμυντικά τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα σε όλο το μήκος, εφαρμόζοντας φυσικά σ’ ό,τι αφορά τα μέτρα φυσικής, τεχνικής, ηλεκτρονικής και ηλεκτρικής προστασίας, σ’ ό,τι αφορά τον φωτισμό, καθώς και στην από αέρος κατόπτευση αυτών.

Μάλιστα, στον Έβρο οι δομές των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης γίνονται -και το επιδιώκουμε- πλέον ασφαλείς, πλέον αποτελεσματικές και ευέλικτες. Και θέλουμε συνεχώς να εκσυγχρονίζονται και οι δε υποδομές τους συνεχώς να βελτιώνονται. Είναι ένα αίτημα και μια καθολικότης της τοπικής κοινωνίας αλλά και ημών των θεσμικών παραγόντων. Η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται, αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά, τον ρόλο του πρεσβευτή του διεθνούς δικαίου και του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτήν την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, πιο δυνατή και πιο μεγάλη. Αυτό είναι επιτυχία του επιμελούς Υπουργού Εξωτερικών. Αυτό είναι ένα επίτευγμα της σημερινής Κυβέρνησης με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη. Πραγματικά, κύριε Υπουργέ, γράφετε όλοι σας και όλοι μας ιστορία.

Υπερψηφίζω τον παρόντα νόμο και είμαστε τυχεροί που σε αυτό το ιστορικό γεγονός που μεγαλώνει η Ελλάδα λάμπει η ελληνική επικράτεια με τους φαροδείκτες της και -ξεκινώντας από τον βορρά- υπενθυμίζω πως είναι: Το Ορμένιο Τριγώνου Έβρου, η Σαμοθράκη με τη Ζουράφα Έβρου, το Καστελόριζο με τη Στρογγύλη Δωδεκανήσου, η Γαύδος με τη Γαυδοπούλα της Κρήτης, οι Οθωνοί με την Ερεικούσσα της Κέρκυρας. Η ημέρα αυτή είναι ιστορική.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθροΑρνητικά εξακολουθούν να είναι τα δείγματα που λαμβάνονται στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΣτρατιώτης στον Eβρο ο γιος της Βούλας Πατουλίδου