Πυκνώνουν και πάλι τα δημοσιεύματα σε μεγάλα ξένα Μέσα, όπως οι New York Times, για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις νατοϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η πρόσφατη αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης μαρτυρά πως ακόμα «δεν έχει ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας των ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων». Και με τον όρο «ξεκαθαρίσει» οι παρακολουθούντες τη διαγωνιστική διαδικασία εννοούν την «απευκταία εμπλοκή σχήματος που μπορεί να δημιουργήσει διπλωματικές εντάσεις». Τούτων λεχθέντων, δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείει και ενδεχόμενη νέα αναβολή. Εξάλλου, η συμφωνία ενιαίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δουλεύει μια χαρά και όπως έχουν σήμερα τα πράγματα…

Χωρίς επαρκή αριθμό στελεχών είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Οπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή σε έκθεσή της, στα τέλη του 2014, οπότε το εύρος του αντικειμένου της ήταν πολύ πιο περιορισμένο συγκριτικά με σήμερα, το προσωπικό της αριθμούσε 170 άτομα. Σήμερα η ΕΕΕΠ έχει υπό την εποπτεία της δεκαπέντε διαδικτυακές εταιρείες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλες επενδύσεις στον χώρο των καζίνο. Η Αρχή, που διαθέτει σήμερα 40 στελέχη, επιδιώκει να προσελκύσει υπαλλήλους από το Δημόσιο, ενώ προχωρεί και στην προσωρινή ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε επαγγελματίες ή ιδιώτες μέσω διαγωνισμού. Κι αυτό μέχρι να καλύψει πλήρως τις συνολικά 80 οργανικές θέσεις, οι οποίες επιδιώκεται να αυξηθούν σε 110 μέχρι το 2024.

Αυξήθηκαν οι προσωρινές άδειες οδήγησης

Περισσότερες από 400.000 προσωρινές άδειες οδήγησης εκδόθηκαν μέσω του κόμβου Gov.gr την τελευταία διετία, όπως έκανε γνωστό, χθες, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οσοι έκαναν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αυξήθηκαν με καλπάζοντες ρυθμούς, δεδομένου ότι στα τέλη του 2021 είχαν εκδοθεί περίπου 260.000 προσωρινές άδειες οδήγησης. Μέσω της εφαρμογής του Gov.gr δόθηκε λύση στην πολύμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας εκτύπωσης των αδειών οδήγησης που αποστερούσε από τους νέους οδηγούς τη δυνατότητα οδήγησης.

Το «αγκάθι» της μακροχρόνιας ανεργίας

Αύξηση των ανέργων τον Ιούλιο κατέγραψε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ), παρά τη σημαντική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Η σύγκριση γίνεται σε σχέση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ αν γίνει με τον Ιούλιο του 2021, τότε προκύπτει μείωση εγγεγραμμένων ανέργων κατά σχεδόν 5,5%. Ετσι, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι της ΔΥΠΑ ανήλθαν σε 948.930, περισσότεροι κατά 27.283 άτομα (+2,96%) συγκριτικά με τον Ιούνιο και μειωμένοι κατά 53.331 άτομα (-5,32%) σε σχέση με πριν από δώδεκα μήνες. Κατά τα λοιπά, τον Ιούλιο αυξήθηκαν οι επιδοτούμενοι άνεργοι κατά 38.401 (+36,58%), αφού έληξαν οι συμβάσεις εκπαιδευτικών. Οι συνολικά 143.367 άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τη ΔΥΠΑ φέτος τον Ιούλιο αντιστοιχούν βέβαια μόλις στο 15,1% του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων, ενώ «πονοκέφαλο» εξακολουθούν να προκαλούν οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς 518.759 άτομα (ποσοστό 54,66%) βρίσκονται χωρίς δουλειά για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών. Τέλος, για ακόμη ένα μήνα οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι τα μεγάλα θύματα της ανεργίας, αφού το 67,21% των ανέργων, ήτοι 637.836 άτομα, είναι γυναίκες.

www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΚΥΣΕΑ: Αποφάσισε επέκταση του φράχτη στον Έβρο και αναβάθμιση των συστημάτων επιτήρησης
Επόμενο άρθροΜε κατάνυξη ο Μεθέορτος Εσπερινός της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου , στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος