Τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης στις 20 Νοεμβρίου 2019 σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη για τις εξορύξεις χρυσού και τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που αυτές επιφέρουν.

Ο κ. Ζαμπούκης στην ομιλία του εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεση της κοινωνίας της Θράκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή του Περάματος τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχει μια τέτοια επένδυση στην περιοχή μας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:  «Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, όλοι οι θεσμικοί φορείς και όλοι οι κάτοικοι δίνουμε ένα αγώνα με πάθος, διατρανώνοντας σθεναρά την αντίθεσή μας στις προσπάθειες που γίνονται για να αναπτυχθούν μεταλλευτικές δραστηριότητες με εξορύξεις χρυσού. Αυτόν τον αγώνα τον συνεχίζουμε ανιδιοτελώς,  ακόμη πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα και χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού. Γιατί απλά είναι ένας κοινωνικός αγώνας δίκαιος και ιερός», καταλήγοντας, «Ένας μόνο τρόπος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι η τύχη βρίσκεται στα χέρια μας. Να αποκτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση καθοριστικό, αποφασιστικό και εκτελεστικό ρόλο και όχι απλά εισηγητικό όπως ισχύει σήμερα. Τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να κρίνουν και να αποφασίζουν για θέματα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά επικίνδυνες επενδύσεις στις περιοχές τους. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Με την Ζωή και το Περιβάλλον πειράματα και παιχνίδια δεν γίνονται!»

Ομιλία Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι

Είναι μεγάλη η τιμή να βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς στο σημείο που χτυπά η καρδιά της Ευρώπης.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους κυρίους βουλευτές που με την πρόσκλησή τους,  μας δίνουν σήμερα μια μοναδική ευκαιρία να μεταφέρουμε τον παλμό, την Βούληση και την φωνή της Θράκης και των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούμε με την θεσμική μας ιδιότητα.

Ήρθαμε εδώ, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων για να μοιραστούμε μαζί σας, την αγωνία μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας να αντισταθούμε απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να επιτεθεί στο περιβάλλον που ζούμε όλοι εμείς με τις οικογένειές μας.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, όλοι οι θεσμικοί φορείς και όλοι οι κάτοικοι δίνουμε ένα αγώνα με πάθος, διατρανώνοντας σθεναρά την αντίθεσή μας στις προσπάθειες που γίνονται για να αναπτυχθούν μεταλλευτικές δραστηριότητες με εξορύξεις χρυσού. Αυτόν τον αγώνα τον συνεχίζουμε ανιδιοτελώς, ακόμη πιο δυναμικά, πιο οργανωμένα και χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού. Γιατί απλά είναι ένας κοινωνικός αγώνας δίκαιος και ιερός.

Γιατί αφορά την προστασία της Φύσης, τη φροντίδα του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, τον πρωτογενή τομέα, το νερό, την αειφόρο ανάπτυξη. Αφορά το μέλλον μας. Αφορά την Ζωή μας.

Έχουν δαπανηθεί αμέτρητα εκατομμύρια στο παρελθόν και δαπανούνται ακόμη,  με βασικό στόχο να καμφθεί η αντίσταση της κοινωνίας των πολιτών. Χρησιμοποιήθηκαν πολλές και πολύπλοκες μέθοδοι για να λυγίσουν τη σταθερή και ακλόνητη θέση των θεσμικών φορέων αλλά και των συνανθρώπων μας. Έγιναν πάμπολλες απόπειρες να εξαγοραστούν συνειδήσεις. 

Χρησιμοποιήθηκαν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας για εμπόριο ελπίδας, θυμίζοντας κάποιες παλιές εποχές που οι – κακής ποιότητας – πολιτικοί έταζαν  θέσεις εργασίας – το γνωστό εφιαλτικό ρουσφέτι – προς άγραν ψήφων. 

Γύρω από τη λέξη “χρυσός” χτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Δυστυχώς στην Ελλάδα κατά καιρούς, αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί δεκαετίες τη Θράκη και τη Χαλκιδική, έγινε πολλές φορές αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και πολιτικών αντιπαραθέσεων σε επίπεδο και Κυβερνήσεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Στη Χαλκιδική διχάστηκαν κοινωνίες! Συγγενείς έγιναν εχθροί! Γίναμε μάρτυρες ισχυρών και επικίνδυνων συγκρούσεων, εν είδη εμφυλίου πολέμου! Θλιβερά γεγονότα που δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

Μας κατηγόρησαν με διάφορους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως:  

  • “Θέλουμε να τους κάνουμε πλούσιους και αυτοί αρνούνται”
  • “είναι κόντρα στην ανάπτυξη”
  • “είναι απολίτιστοι”
  • “είναι εχθροί της νεολαίας που αγωνιά για το μέλλον της”

και άλλα παρόμοια απαράδεκτα πράγματα.

Σήμερα ο κίνδυνος είναι και πάλι ορατός και μας χτυπά την πόρτα. Η  Κυβέρνηση “φλερτάρει” ανοιχτά πλέον με την εκδοχή των αδειοδοτήσεων στις εταιρείες χρυσού. Οι πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν χωρίς τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, δεν μας πείθουν, διότι η Νομοθεσία και ο μεταλλευτικός κώδικας κρύβουν πονηρές παγίδες.

Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, καταδεικνύει περίτρανα ότι είμαστε ενωμένοι και αποτελούμε μια γροθιά. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ και κανείς και τίποτα  δεν μας χωρίζει σε αυτό. Αντίθετα, το ΟΧΙ μας ενώνει διότι όλοι μας ζούμε ΕΚΕΙ. Έχουμε κοινές ρίζες. Και αυτές οι ρίζες θέλουμε να ποτίζονται με καθαρό νερό και όχι με δηλητήριο. 

Θα χρησιμοποιήσουμε άλλους μοχλούς για βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν θα προκόψουμε με τις καταστροφικές εξορύξεις που θα ερημώσουν την Γη μας.  

Και για να αναφερθώ λίγο στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία που θεωρώ ότι όλοι θαυμάζετε, σας λέω  ότι κανείς από εμάς δεν θα ήθελε να συνηθίσει τον οργανισμό του στα δηλητήρια, όπως έκανε ο Μιθριδάτης ο 6ος,  ο μεγάλος Βασιλιάς του Πόντου κατά την Ελληνιστική εποχή. Δεν υπάρχει λόγος για κάτι τέτοιο.

Ζούμε σε μια ευλογημένη περιοχή που διαθέτει τα πάντα. Υπέροχα βουνά, πεντακάθαρη θάλασσα, υδροβιότοπους, γόνιμη Γη και πλούσιο υπέδαφος.

Αυτόν τον πλούτο που έχουμε στο υπέδαφος μας,  μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε άλλες εποχές στο μέλλον, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία εφαρμόσουν νέες μεθόδους επεξεργασίας, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιούν κυάνιο ή και άλλα δηλητήρια. Δε δεχόμαστε να αποφασίζουν άλλοι για εμάς για τόσο λεπτά και ευαίσθητα θέματα.

Ιστορικά έχουμε τεκμηριώσει ότι δίνουμε τη ζωή μας για την πατρίδα μας, την ανεξαρτησία και την ελευθερία μας. Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τον τόπο μας στον βωμό επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ένας μόνο τρόπος μπορεί να μας διασφαλίσει ότι η τύχη βρίσκεται στα χέρια μας. Να αποκτήσει η τοπική αυτοδιοίκηση καθοριστικό, αποφασιστικό και εκτελεστικό ρόλο και όχι απλά εισηγητικό όπως ισχύει σήμερα. Τα δημοτικά συμβούλια πρέπει να κρίνουν και να αποφασίζουν για θέματα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικά επικίνδυνες επενδύσεις στις περιοχές τους. Αυτό θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος. Με την Ζωή και το Περιβάλλον πειράματα και παιχνίδια δεν γίνονται!

Σήμερα ακούτε την φωνή μας, τη θέλησή μας, την απόφασή μας.

Σας καλούμε να αναπαράξετε και να μεταδώσετε με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο  το μήνυμα που σας μεταφέρουμε από τους Θρακιώτες, ώστε να ενισχύσετε τον νέο κύκλων κοινωνικών αγώνων που εκτιμούμε  ότι κάποιοι προετοιμάζονται να ανοίξουν.

Σας ευχαριστώ θερμά. 

Προηγούμενο άρθροΗ Σαμοθράκη βροντοφωνάζει: Δεν θα δεχτούμε κανενός τύπου κέντρο εισβολέων στο νησί – Αν ου μη γένοιτο χρειαστεί, να το δείξουμε και με πράξη
Επόμενο άρθροΟλοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των αυτοδιοικητικών της Θράκης με εκπροσώπους κομμάτων για τα χρυσωρυχεία