Στο αποκλειστικό βίντεο που παρουσιάζει το Newpost ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έχει αναδυθεί ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού και προχωρά σε προβολή σημαίας και ισχύος.

H εντυπωσιακή ανάδυση και παρουσία του «σιωπηλού κυνηγού» ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ μόλις μια «ανάσα» από τις Τουρκικές ακτές ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού της Μεγίστης στο Καστελόριζο ήταν χωρίς αμφιβολία η πιο συμβολική κίνηση του φετινού ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ. Και μόνο οι αντιδράσεις των γειτόνων στη θέα του υποβρυχίου-εφιάλτης στην περιοχή επίκεντρο των Τουρκικών διεκδικήσεων καταδεικνύουν ότι ο φόβος που προκάλεσαν οι «θηρευτές» του Στόλου κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2020 δεν έχει ξεχαστεί. Την ώρα μάλιστα που παραμένει αμφίβολο πότε θα έχει το Τουρκικό ναυτικό επιχειρησιακά διαθέσιμο το πρώτο δικό του «214».

Αν και συνηθισμένοι οι ακρίτες του Καστελόριζου στην παρουσία Μονάδων του Στόλου στο νησί τους, η εμφάνιση του πιο ισχυρού οπλικού συστήματος που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό με βάση την επικινδυνότητα που εκπέμπει ήταν για αυτούς μια ακόμα ‘’ένεση’’ ηθικού. Όμως αυτός δεν ήταν ο μοναδικός στόχος του ΓΕΕΘΑ και του Πολεμικού Ναυτικού που αποφάσισε να στείλουν αλλά και να εμφανίσουν τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα προκαλεί με νέες δήθεν έρευνες από το YUNUS-S και το BILIM-2.

Στο αποκλειστικό βίντεο που παρουσιάζει το Newpost ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ έχει αναδυθεί ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού και προχωρά σε προβολή σημαίας και ισχύος. Και μπορεί το Επιτελείο να επέλεξε για συμβολικούς λόγους να εμφανίσει το ‘’φονικό’’ υποβρύχιο εκεί που ‘’πονάει’’ τους γείτονες όμως κατά τη διάρκεια του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ 2021 το σύνολο των υποβρυχίων του Στόλου αναπτύχθηκε σε κάθε γωνιά του Αιγαίου και όχι μόνο ακολουθώντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Αρχηγείου Στόλου. Σχεδιασμός που εφαρμόστηκε και προσαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του καλοκαιριού το 2020 και ‘’έπνιξε’’ τον Τουρκικό στόλο. Όταν ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης έστησε αριστοτεχνικά στη ‘’σκακιέρα’’ του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου τις Μονάδες του Στόλου με αιχμή του δόρατος τα τέσσερα υποβρύχια ‘’214’’.

Ενδεικτικό της πίεσης που νιώθουν οι γείτονες από τους ‘’σιωπηλούς κυνηγούς’’ του Στόλου είναι ότι τα Τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας κατέγραψαν από την ημέρα που άρχισε ο ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ εκατοντάδες ώρες πτήσης αλλά και εκατοντάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου σε μια λυσσαλέα προσπάθεια να τα εντοπίσουν. Από την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 12 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και ATR-72 όπως και αρκετά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 προχώρησαν σε περισσότερες από 150 παραβιάσεις ακόμα και ‘’βαθιά’’ μέσα στο Αιγαίο προκειμένου να εντοπίσουν τα Ελληνικά υποβρύχια και κυρίως τις θέσεις που αναπτύσσονται σε περίπτωση κρίσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ούτε ένα παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια. Όπως άλλωστε έχει γίνει και στην κρίση του 2020. Εντόπισαν μόνο τον ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ όταν αναδύθηκε και επέδειξε την Ελληνική σημαία μόλις ένα μίλι από την Τουρκική ακτή απέναντι από το Καστελόριζο.

Οι πρώτες καινούργιες φρεγάτες Belhara αναμένεται να παραδοθούν από τους Γάλλους στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025. Θα διαθέτουν τα κορυφαία ανθυποβρυχιακά ‘’όπλα’’ του ΝΑΤΟ. Το συρόμενο Sonar Captas 4 και το Sonar γάστρας Kingklip. Και οι ‘’μάχες’’ με τα υποβρύχια κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ αναμένεται να είναι επικές στις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το ζητούμενο πλέον είναι να ολοκληρωθεί-επιτέλους- και η απόκτηση και των καινούργιων τορπιλών που εκτινάσσουν τις δυνατότητες των ‘’214’’. Πρόγραμμα το οποίο παραμένει ‘’κολλημένο’’ αφού βρισκόταν στο ίδιο νομοσχέδιο μαζί με την αναβάθμιση των F-16 block 50 και άλλα κρίσιμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις υποπρογράμματα.

ΠΗΓΗ www.newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΤρελάθηκαν οι Τούρκοι με την δήλωση Μαρινάκη: “Η νίκη είναι αφιερωμένη σε όλους τους Έλληνες, μέσα στην Πόλη μας”
Επόμενο άρθροΣυμβασιούχοι σε Δήμους: Δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων