Μετά από πρόσκληση του τμήματος μπάσκετ του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ο προπονητής Ιωσήφ Νικολαΐδης ήρθε στον τόπο καταγωγής του στην πρωτεύουσα του Έβρου και προπόνησε για μία εβδομάδα το ανδρικό και το παιδικό τμήμα της ομάδας. Σήμερα (8/7) συναντήσαμε τον κ. Νικολαΐδη στο κλειστό «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» και μας μίλησε για όλα.

Καταρχάς πάμε να να μάθουμε λίγα πράγματα για τον ίδιο…

Ο Ιωσήφ Νικολαΐδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη και είναι αδερφός του βολεϊμπολίστα Ραφαήλ Κουμεντάκη. Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στην ακαδημία Αστέρια του Θεόδωρου Ροδόπουλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη συνέχεια της καριέρας του βρέθηκε με υποτροφία στην Αμερική για να πάιξει στο κολεγιακό πρωτάθλημα και παράλληλα τελείωσε τις σπουδές του στην αθλητική ψυχολογία. Γυρνώντας στην πατρίδα αγωνίστηκε για ένα χρόνο στον Άρη και εν συνεχεία σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής. Με την προπονητική ασχολείται τα τελευταία 12 χρόνια, ενώ ξεκίνησε δίπλα στον κ. Ροδόπουλο τον πρώτο κόουτς δηλαδή που είχε στην καριέρα του ως παίκτης. Την τελευταία τριετία ήταν προπονητής στην ακαδημία μπάσκετ του Δημήτρη Διαμαντίδη, του Λάζαρου Παπαδόπουλου και του Κώστα Χαραλαμπίδη, τη GBA.

Ξεκινώντας τη συζήτηση μαζί του τον ρωτήσαμε τον λόγο της παρουσίας του στην Αλεξανδρούπολη και μας απάντησε:

«Αποδέχθηκα την πρόταση του έφορου μπάσκετ του Εθνικού Γιώργου Πασσιά, κατάλαβα ότι κάνουν μία αξιόλογη προσπάθεια και ότι θέλουν να κάνουν πράγματα για το μπάσκετ της Αλεξανδρούπολης. Βρεθήκαμε μέσω ενός κοινού γνωστού και με χαρά ήρθα εδώ για να βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια. Μπορεί να μην γνωρίζω πολλά πράγματα για το μπάσκετ της περιοχής, αλλά αυτό που είδα εδώ μου άρεσε πολύ. Είδα αξιόλογους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να κάνουν κάτι σοβαρό και όλα ξεκινούν από εκεί, από τη διάθεση των ανθρώπων που ασχολούνται, να βοηθήσουν τους αθλητές και στη συνέχεια το μπάσκετ της πόλης. Όλα τα άλλα θα έρθουν στην πορεία».

Στην συνέχεια του ζητήσαμε να μας σχολιάσει και την δημιουργία νέου κλειστού γυμναστηρίου στην πόλη:

«Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλα τα σωματεία, για το ίδιο το μπάσκετ και για τον αθλητισμό γενικότερα να γίνει ένα νέο κλειστό γυμναστήριο. Όλες οι κοινωνίες και ειδικά οι μικρές όπως η Αλεξανδούπολη χρειάζονται χώρους για να πηγαίνουν τα παιδιά και να αθλούνται».

Για την Εθνική Ελλάδας που φιλοδοξεί να προκριθεί στο Ολυμπιακούς του Ρίο μας είπε:

«Η προσπάθεια που γίνεται από τους διεθνείς μας είναι πάρα πολύ καλή, αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι μία νέα προσπάθεια καθώς υπάρχουν πολλά καινούρια πρόσωπα. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται υπομονή, πρέπει να δώσουμε χρόνο και χώρο στα παιδιά αυτά να δείξουν την αξία τους η οποία είναι μεγάλη. Η προσθήκη του Γιάννη Αντετοκούμπο είναι πολύ σημαντική και θα φανεί και τα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται πάντως υπομονή και από τους προπονητές και από τα παιδιά που αγωνίζονται».

Για τις απουσίες κάποιων παικτών από την Εθνική όπως του Σπανούλη και το αν αυτοί οι παίκτες λείπουν από την ομάδα είπε:

«Εγώ πιστεύω στο ουδείς αναντικατάστατος. Πιστεύω στο ταλέντο των νεαρών και παικτών, άλλωστε αυτή είναι και η προσπάθεια που κάνω καθώς ασχολούμαι με νεαρά παιδιά εδώ και αρκετά χρόνια και νομίζω πως οι μικροί που έρχονται πρέπει να βγουν μπροστά και να αναπληρώσουν αυτό το κενό που αφήνουν σίγουρα οι μεγάλοι παίκτες που αποχώρησαν από την Εθνική».

Για ομάδες όπως ο Άρης και η ΑΕΚ οι οποίες έχουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και για το αν μπορούν αυτές οι ομάδες να διακριθούν στην Ευρώπη όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός τόνισε:

«Μπορεί να γίνει και ήδη υπάρχουν δείγματα. Ο Άρης με το νέο επενδυτή που έχει, η ΑΕΚ που κινείται πλέον σε καλά πρότυπα, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες που έρχονται από την Α2, ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα, με τις ομάδες που συμμετείχαν σε αυτό πέρυσι να δείνουν αρκετά χρήματα και που κινούνται στα επαγγελματικά πρότυπα».

Για τους Έλληνες προπονητές οι οποίοι έχουν βγει τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό και διαπρέπουν όπως ο Φώτης Κατσικάρης, ο Δημήτρης Ιτούδης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Πιστεύω πως είμαι πολύ λίγος για να μιλήσω για αυτούς, τα αποτελέσματα τους και η πορεία τους δείχνουν το ποιοι είναι. Το σίγουρο είναι πως αυτό δεν θα σταματήσει γιατί έρχονται και άλλοι αξιόλογοι προπονητές τα επόμενα χρόνια οι οποίοι δουλεύουν με συνέπεια και μεγάλη διάθεση να δείξουν το έργο τους και να πετύχουν».

Για την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει στο κλειστό του ΟΑΚΑ το όνομα του Νίκου Γκάλη και για τον μεγάλο ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό το θέμα μας είπε:

«Η άποψη μου είναι ότι καλώς πάρθηκε αυτή η απόφαση. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε ο Νίκος Γκάλης δεν το έχει καταφέρει κανένας Έλληνας τα τελευταία 30 χρόνια. Κατάφερε να ενώσει όλους τους Έλληνες και γι’ αυτό νομίζω πως το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε το όνομα του στο ΟΑΚΑ, άσχετα που είχε δοθεί ήδη στο Αλεξάνδρειο. Αυτό ήταν το γήπεδο στο οποίο μεγαλούργησε, αλλά δίνοντας το όνομα του στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου  δείχνει ότι ένωσε όλους τους φιλάθλους».

Για τον σπουδαίο Δημήτρη Διαμαντίδη που αποσύρθηκε φέτος από την ενεργό δράση είπε τα εξής:

«Επειδή τον Δημήτρη τον έζησα από μικρός σε κάποιες προπονήσεις που κάναμε μαζί, μπορώ να σας πω πως ήταν πάντα ένα ταπεινό παιδί, το οποίο προσπαθούσε με τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο να πάει ψηλά και αυτό που κατάφερε το κατάφερε μόνο με δουλειά. Το μεγαλύτερο που έκανε για το μπάσκετ είναι ότι άλλαξε τον τρόπο του παιχνιδιού. Οι θεατές πλέον καταλαβαίνουν όταν βλέπουνε μπάσκετ τι πρέπει να προσέχουν. Δεν παρακολουθούν πια μόνο αυτόν που βάζει καλάθια, κοιτάνε και άλλα πράγματα όπως το κλέψιμο, η πάσα και άλλα. Ο Διαμαντίδης όλα αυτά τα έκανε σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτό και βοήθησε τον Παναθηναϊκό και την Εθνική να μεγαλουργήσουν. Θα είναι μεγάλη η απουσία του, αλλά θα πρέπει το «τριφύλλι» να απογαλακτιστεί από αυτόν και να δώσει βήμα στα νέα παιδιά».

Τέλος, μας είπε πως εύχεται να δούμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο Final 4 της επόμενης Ευρωλίγκας γιατί είναι δύο ομάδες που πάντα πρωταγωνιστούν και πως στόχος τους πέρα από το ελληνικό πρωτάθλημα πάντα θα είναι και η κατάκτηση της Euroleague.

*** Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ιωσήφ Νικολαΐδη για την συνέντευξη που μου παραχώρησε και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας του. 

Επιμέλεια: Κοσμάς Πανταζής

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Συνάντηση στο Φλοίσβο” – Δείτε το πρόγραμμα από το πολιστιστικό φεστιβάλ νεολαίας και μπύρας στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠανθρακική Σύναξη ιερέων των τεσσάρων Μητροπόλεων της Θράκης υπό τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο