Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την γραμμή της συναίνεσης σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα στελέχη του εκφράζουν τον προβληματισμό τους για κατά πόσον ήταν σωστό η κυβέρνηση να επιτρέψει την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Θράκη πριν από τις επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα.

Και αυτό γιατί, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική μουσουλμανική μειονότητα της Ξάνθης και της Κομοτηνής θα επιχειρήσει να τορπιλίσει την ατμόσφαιρα βάζοντας θέμα «τουρκικής μειονότητας».

Όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου μέχρι σήμερα οι επισκέψεις των Τούρκων επισήμων στη Θράκη γίνονταν  πάντα μετά τις επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα λίγο πριν την αποχώρηση του εκάστοτε Τούρκου επίσημου για τη χώρα του.

«Το γεγονός ότι τώρα θα ξεκινήσει από εκεί ανεβάζοντας τους τόνους για το θέμα της μειονότητας σημαίνει ότι και η Ελληνική πλευρά στις επίσημες συναντήσεις θα πρέπει να απαντήσει εξίσου σε υψηλούς τόνους» λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Οι οποίοι προσθέτουν ότι εκ των πραγμάτων δεν αναμένεται να υπάρξει καμία εξέλιξη πάνω στα θέματα που μας αφορούν.

«Μας ανησυχεί το “ιδιωτικό”»

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «η επίσκεψη Τσαβούσογλου που ξεκινά από τη Θράκη είναι μια επίσημη επίσκεψη στη χώρα όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, με τον Υπουργό Εξωτερικών. Δεν πρόκειται λοιπόν για ιδιωτική επίσκεψη. Το «ιδιωτικό» είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί διότι είναι γνωστή η προκλητική στάση της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ένταση των προκλήσεων.

Μένει να δούμε τα ανακλαστικά της κυβέρνησης η οποία δεν έχει χαράξει σαφή στρατηγική απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν γιγαντωθεί. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία θέτει ζητήματα της Θράκης με ιδιαίτερα έντονο και προκλητικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση θα διαπιστώσουμε το πόσο καλά ήταν προετοιμασμένη η χώρα γι’ αυτή τη συνάντηση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εμείς είμαστε σταθερά υπέρ του διαλόγου και σταθερά υπέρ της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση είναι πως παρακολουθεί παθητικά τις κινήσεις της Τουρκίας έχοντας τη λαθεμένη αντίληψη και εκτίμηση ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη. Εκτιμώ ότι δεν είναι καθόλου απομονωμένη με την έννοια ότι και η Ευρώπη δεν κράτησε τη στάση που θα έπρεπε απέναντι σε μια διαφορά που δεν αφορά μια ευρωπαϊκή χώρα  αλλά μια χώρα της Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθρο“Όχι στην εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη”- Άρθρο του Ευ. Στυλιανίδη στην ΕΣΤΙΑ
Επόμενο άρθροΈνωση Γονέων Μαθητών Αλεξανδρούπολης: Είμαστε προβληματισμένοι για το «πειραματικό» – Θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία