Ο Σύλλογος Καππαδοκών νομού Έβρου και πλήθος κόσμου εόρτασαν και φέτος την μνήμη των Αγίων Θεοδώρων

Το ασκηταριό των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή του Πόταμου Αλεξανδρούπολης φιλοξενεί αγιογραφίες εξαιρετικής σπουδαίοτητας που χρονολογούνται από τον 11ο αιωνα.

Το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, (όπως είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο), βρίσκεται σε μια μοναδική τοποθεσία, λίγα χιλιόμετρα ΒΔ του Άβαντα, που αξίζει να ανακαλύψετε κ να επισκεφτείτε.

Ο  εντυπωσιακός βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι όλος διακοσμημένος με τοιχογραφίες που καλύπτουν τα πλάγια τοιχώματα του βράχου, το τέμπλο και το ιερό βήμα και διακρίνονται σε δύο φάσεις. Κυρίαρχο θέμα τους είναι η ζωή της Θεοτόκου, γεγονός που δείχνει ότι αρχικά ο ναός πρέπει να ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Οι παλαιότερες αγιογραφίες χρονολογούνται στον 11ο αιώνα και σώζονται πιο αποσπασματικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μια μεγάλη σύνθεση της Κοίμησης της Θεοτόκου και η μορφή του Αρχάγγελου, στη νότια πλευρά. Οι νεότερες χρονολογούνται στο τέλος του 12ου ή στις αρχές του 13ου αιώνα, αποδίδονται σε ώριμο καλλιτέχνη και χαρακτηρίζονται για την υψηλή αισθητική ποιότητά τους, που τις συνδέει με την τέχνη της Κωνσταντινούπολης. Αντιπροσωπευτικές είναι οι μνημειακές παραστάσεις της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας και της Δέησης, που κυριολεκτικά δεσπόζουν στον περιορισμένο χώρο.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Εβραίων απογόνων Αλεξανδρουπολιτών στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΟχτώ (8) νέα πανελλήνια ρεκόρ, είκοσι εννέα (29) χρυσά, οχτώ (8) αργυρά και δύο (2) χάλκινα μετάλλια , είναι ο εντυπωσιακός απολογισμός των αθλητριών και των αθλητών του Α.Σ. ΑμεΑ «ΚΟΤΙΝΟΣ», στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης ΑμεΑ 2018