Της Νίκης Ζορμπά – www.capital.gr

Ο κορονοϊός και τα ελληνοτουρκικά που αποτελούν αμφότερα σοβαρή απειλή για την χώρα, οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκούσια αλλαγή αντιπολιτευτικής γραμμής.

Στην Κουμουνδούρου έχουν παύσει πλέον να χτυπούν τύμπανα πολέμου εναντίον της κυβέρνησης και κινούνται σε τόνους εξόχως χαμηλούς απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Στήριξη

Εκτιμούν πως η χώρα αντιμετωπίζει διττό κίνδυνο και βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι: Οι επιπτώσεις του κορονοιού από τη μία πλευρά και η επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής απειλής από την άλλη, υπαγορεύουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινηθεί – τουλάχιστον- θεσμικά.

Όπερ σημαίνει ότι οι τόνοι χαμηλώνουν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τα ντεσιμπέλ να “υψώνονται” απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και τις ευθύνες των “συμμάχων”.

Κομματικά στελέχη εξηγούσαν επ αυτού, ότι αυτή την ώρα προέχει η στήριξη της χώρας με “εποικοδομητικές” προτάσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να περάσει ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς η ώρα του “απολογισμού” για τα κυβερνητικά πεπραγμένα, θα έρθει αργότερα.

Στην απόφαση αυτή του Αλέξη Τσίπρα, προφανέστατα έπαιξαν τον ρόλο τους και οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν συντριπτική στήριξη των πολιτών στους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη.

Πέραν τούτων όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει από καιρό αποφασίσει να στρίψει το τιμόνι του κόμματος προς το “κέντρο” , ώστε συν τω χρόνω, να πάρει τη θέση σοσιαλδημοκρατικού κόμματος γενικώς και του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ, ειδικώς.

Εσωκομματικές αντιδράσεις δεν υπάρχουν πλέον στο τραπέζι και σε τούτο βοηθά τον κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι έχουν αναβληθεί όλες οι κομματικές διαδικασίες, με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιείται πλέον, αντί του Μαϊου, πιθανότατα το Φθινόπωρο.

Έως τότε, οι εσωκομματικές παραφωνίες δεδομένης και της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα, φαίνονται ακόμα και στους πιο “θορυβώδεις” του ΣΥΡΙΖΑ ( όπως τους “53” ), εκτός κλίματος, τόπου, χρόνου και αναγκών της πολιτικής ατζέντας.

Οικονομία

Στην Κουμουνδούρου έχει σημάνει εξάλλου “συναγερμός” για τις επιπτώσεις του κορονοιού στην ελληνική οικονομία.

Θεωρούν πως αυτές θα είναι δραματικές, όχι μόνον βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, βάζοντας στο μικροσκόπιο το “ντόμινο” στην αγορά, ανησυχώντας σφόδρα και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρατηρούν με ανησυχία  τον προβληματισμό αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση τυχόν ανόδου των ληξιπρόθεσμων χρεών και του ενδεχόμενου να διευρυνθούν τα “κόκκινα” δάνεια.

Και ως προς αυτό το πεδίο , οι τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρηθούν χαμηλοί έως ότου τουλάχιστον σταθεροποιηθεί η εικόνα για το πώς θα διαμορφωθούν οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

Από κει και πέρα, έκδηλος είναι ο προβληματισμός για φαινόμενα αισχροκέρδειας με αφορμή την αυξημένη ζήτηση σε είδη ένεκα της ανάγκης που έχει γεννήσει ο κορονοιός.

Στο πεδίο αυτό, ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού για “φρενάρισμα” του φαινομένου, ενώ ζητούν και παρέμβαση για το κόστος του τεστ για τον κορονοίο από ιδιωτικά κέντρα ( καθώς οι τιμές έχουν διαμορφωθεί περίπου στα 260- 300 ευρώ).

Προηγούμενο άρθρο12η Μεραρχία Πεζικού «Έβρος»: Ποιος αναλαμβάνει Διοικητής
Επόμενο άρθροΤα ξύλινα τείχη Σαλαμίνος και ο Φράχτης Έβρου