Κλείνουν με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έφτασε στις 12 Δεκεμβρίου σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες του Έβρου, Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούσαν από το 2018 σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου.

Μια απόφαση που ήδη έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών, η αντίδραση των τεσσάρων Δημάρχων του Έβρου, οι οποίοι σε κοινή τους επιστολή κάνουν λόγο για «μια εξαιρετικά σοβαρή απόφαση με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην τοπική κοινωνία και οικονομία όσο και στη διατήρηση του υψηλού αισθήματος ασφαλείας».

 Πως χαρακτηρίζεται ωστόσο «στρατιωτικά» μια τέτοια ενέργεια;

Την άποψή του επί αυτού, εκφράζει μιλώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ο επίτιμος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Φράγκος Φραγκούλης.

«ΠΟΛΥ ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΞΗ»

Αναλυτικότερα ο κ. Φραγκούλης, επισήμανε στο www.thraki.com.gr ότι «είναι πολύ σοφή και ορθή ενέργεια. Δεν μπορεί οι επιχειρησιακές μονάδες, οι επιχειρησιακές Ταξιαρχίες να ασχολούνται με κατάταξη. Το να ζητήσετε να γίνει ένα μεγάλο κέντρο εκπαιδεύσεως, κάπου μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης (π.χ. στα Αριανά) που να παίρνει 3000 επίστρατους κάθε φορά, αυτό είναι καλό και για την οικονομία του τόπου. Το να ταλαιπωρείται όλο το «σύστημα» με τις κατατάξεις κλπ και να είναι εκτός επιχειρησιακού έργου, δεν το κρίνω σωστό».

«ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»

«Εγώ ήμουν αντίθετος από την πρώτη στιγμή που το έκαναν. Αυτές οι μονάδες έχουν αποστολή να ασχοληθούν με τον πόλεμο, όχι με το πώς θα φορέσει ο στρατιώτης το παντελόνι, αν το άρβυλο θα είναι μικρό ή στενό κλπ. Άρα, είναι ορθότατη ενέργεια.Ζητήστε λοιπόν ένα μεγάλο κέντρο εκπαιδεύσεως, κάπου μεταξύ Κομοτηνής και Αλεξανδρουπόλεως για να ζήσουν και πολλές οικογένειες, να έρθουν και πολλοί Θρακιώτες αλλά και πολλοί ΕΠΟΠ, να πάρουν σπίτια κλπ. Και επειδή γνωρίζω τον κ. Φλώρο, επειδή τον είχα και Λοχαγό, γνωρίζω ότι είναι επιχειρησιακός αξιωματικός και ξέρει τι του γίνεται» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το να φέρουν περισσότερους στρατιώτες, να αυξήσουν την θητεία στους 15 μήνες (οι  9 για την πατρίδα και οι 6 με πληρωμή με τον κατώτατο μισθό) και να παίρνουν και χρηστικά επαγγέλματα εκείνο το διάστημα και να «γεμίσετε» από κόσμο, ναι! Αυτό θα εξυπηρετούσε. Υπάρχουν ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία μπορούν να δοθούν με τα παραπάνω. Δηλαδή με ένα κέντρο εκπαιδεύσεως και με την αύξηση της θητείας όχι όμως εις βάρος των παιδιών και να μαθαίνουν και επαγγέλματα. Αυτό μετρά. Στρατιωτικά πάντως είναι ορθότατο. Το πρόβλημά μας είναι το δημογραφικό. Στην Κομοτηνή, που είχα κάνει μια ομιλία με θέμα «Δημογραφικό – Εθνική Άμυνα – Ασφάλεια» είχα δώσει τι θα αποδώσουν οι κλάσεις στα προσεχή χρόνια. Δηλαδή πόσα παιδιά θα καταταγούν. Από 70.000 που παρουσιάζονταν, πέφτουμε στις 38.000 μέσα σε δύο δεκαετίες. Για αυτό και πρέπει να αυξηθεί η θητεία και με τέτοιο τρόπο ώστε να παίρνουν bonus τα παιδιά, δηλαδή και μισθό για 6 μήνες για να βοηθηθούν οι οικογένειες με την ανεργία και να μάθουν και επαγγέλματα και αυτά να μετρούν ως συνταξιοδοτικά. Και αν θέλει κάποιος να παραμείνει και για πάνω από 6 μήνες, να το κάνει».

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟΝ ΥΕΘΑ

Να σημειώσουμε ότι η επιστολή των τεσσάρων Δημάρχων του Έβρου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έφτασε στις 12.12.2022 στις Στρατιωτικές Μονάδες του Έβρου, τα Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων που λειτουργούσαν από το 2018 σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου, με την οποία ενημερωθήκαμε ότι αυτά κλείνουν, συνεδριάσαμε οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Διδυμοτείχου και σας καταθέτουμε τα εξής:

– Πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή απόφαση με δυσμενείς συνέπειες τόσο στην τοπική κοινωνία και οικονομία όσο και στη διατήρηση του υψηλού αισθήματος ασφαλείας, που έρχεται σε αντιπαράθεση με το μέχρι σήμερα αυξημένο και έκδηλο ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ακριτική περιοχή του Έβρου.

– Η παρουσία των νέων στρατιωτών και η συνακόλουθη διαμονή τους στην περιοχή μας, αποτελούσε ανάσα ζωής και τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας σε αυτήν την εθνικά ευαίσθητη περιοχή της χώρας.

– Όλοι αυτοί οι νεοσύλλεκτοι με τις εξόδους τόνωναν την τοπική οικονομία όπως επίσης και κατά τις ορκωμοσίες τους εκατοντάδες γονείς έρχονταν στον Έβρο προκειμένου να σταθούν δίπλα στα παιδιά τους σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή της ζωής τους, ενισχύοντας με την παρουσία τους την περιοχή μας.

– Όταν επεκτείνονται δομές όπως το Κ.Υ.Τ και ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α στη κοινότητα Φυλακίου του Δήμου Ορεστιάδας, στελεχώνονται με πολυάριθμο προσωπικό και ενισχύονται με εξοπλισμό, είναι αδιανόητο το κλείσιμο των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων.

– Όταν ενισχύονται παρόμοια κέντρα σε περιοχές κοντά στην Αθήνα ή σε πόλεις της Πελοποννήσου και κλείνουν αυτά του Έβρου, ποιο μήνυμα περνάτε στους πολίτες του Έβρου;;

– Ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα τα γεγονότα του 2020 στις Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας το υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας που σας διακρίνει και την άριστη γνώση των συνθηκών της περιοχής μας, σας καλούμε άμεσα:

– Να ανακαλέσετε την απόφαση κλεισίματος των Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων σε Αλεξανδρούπολη, Καβησσό, Σουφλί και Λαγό Διδυμοτείχου.

Έχουμε διαχρονικά απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και μην επιτρέψετε αυτό το λάθος σχεδιασμό.

Ο Έβρος μας δεν αντέχει τέτοια υποβάθμιση.

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Παναγιωτίδης: “Από το Ιούλιο του 2020 απλήρωτες οι περιπολίες στον Έβρο”
Επόμενο άρθρο Σταύρος Κελέτσης: “Η εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσία είναι το κλείσιμο των κέντρων νεοσυλλέκτων στην περιοχή μας”