ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Παπαδάκη Παράσχου, Βουλευτή Ν. Έβρου

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη για κατάλληλη μοριοδότηση των πυρόπληκτών παραγωγών – πωλητών, που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές του Νομού Έβρου και επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2023»

Κύριε Υπουργέ,

Ο Νομός Έβρου, περί τα τέλη Αύγουστου του 2023, κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω πυρκαγιάς, που έκαψε περίπου 1.000.000 στρέμματα, ενώ, περιουσίες και υποδομές αγροτών, κτηνοτρόφων και λοιπών επαγγελματιών καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι ζημίες ακόμα και σήμερα δεν αποκαταστάθηκαν, ενώ, πολλοί ντόπιοι επαγγελματίες έπαυσαν την εργασία τους, εξ’ αυτού του λόγου. Περαιτέρω, στο Ν.4849/2021, που αφορά, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία λαϊκών αγορών, στο άρθρο 14, προβλέπεται η έκδοση προκήρυξης από την εκάστοτε Περιφέρεια (που μπορεί να αφορά σε μια ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της ιδίας Περιφέρειας) για χορήγηση αδειών και παραχώρηση θέσεων σε λαϊκές αγορές. Συνεπώς, δικαίωμα κατοχύρωσης μιας θέσης στη λαϊκή αγορά οποιασδήποτε περιοχής της ιδίας Περιφέρειας, όποτε συστήνεται, έχει ο κάθε παραγωγός με έδρα εντός αυτής, ανεξαρτήτως Περιφερειακής Ενότητας όπου διαμένει και δραστηριοποιείται. Στο άρθρο 16, του ως νόμου, προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια (μόρια) χορήγησης άδειας και παραχώρησης θέσης στις λαϊκές αγορές. Αποτέλεσμα αυτής της νέας διαμορφωθείσας κατάστασης είναι να κινδυνεύουν οι πυρόπληκτοι Εβρίτες παραγωγοί πέραν των καταστροφών που υπέστησαν να μην δικαιούνται θέση στη λαϊκή αγορά του τόπου τους. Γι’ αυτό τον λόγο, επιβάλλεται να υπάρξει νομοθετική μέριμνα, έτσι ώστε να μοριοδοτηθούν οι πυρόπληκτοι παραγωγοί που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στο Ν. Έβρου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεσθε να πάρετε την κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία κατάλληλης τροποποίησης, όσον αφορά στα προβλεπόμενα επί του άρθρου 16, του Ν.4849/2021, έτσι ώστε, ειδικά και κατ’ εξαίρεση, να προβλεφθεί η απαραίτητη μοριοδότηση των πυρόπληκτων παραγωγών του Ν. Έβρου, οι οποίοι, υπό τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες και λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στη λαϊκή αγορά της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου;

Ο ερωτών βουλευτής

Παπαδάκης Παράσχος

Προηγούμενο άρθροΚώστας Ευθυμιάδης: «Χωρίς νερό και κλιματισμό τα παιδιά με αναπηρία έδωσαν εξετάσεις από το πρωί μέχρι το απόγευμα»
Επόμενο άρθροTo ΚΚΕ Έβρου καταγγέλλει τις κλήσεις σε απολογία των προέδρων και μελών ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων