Τα εργαλεία, μέσα από τα οποία θα ενδυναμωθεί η δυναμική των πόλεων και των περιφερειών, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και θεσμικές πρωτοβουλίες, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Μία πιο δυνατή αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πράξη με ξεκάθαρες και περισσότερες αρμοδιότητες, αλλά και με περισσότερους πόρους προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να μπορούν να φέρουν εις πέρας το έργο τους, υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, μιλώντας στο Olympia Forum II, που διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο. Οπως σημείωσε, «η μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση δεν νοείται χωρίς και τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων».

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την έκδοση της πρόσκλησης για το πρόγραμμα «Αργος» για τα αδέσποτα, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας και προβλέπει κονδύλια προς τους δήμους ύψους 40 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία καταφυγίων και για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.

Πέραν αυτών των κονδυλίων, υπογράμμισε ότι προβλέπεται ετήσια πρόσθετη χρηματοδότηση στους δήμους ύψους 15 εκατ. ευρώ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (περισυλλογή, σήμανση, στείρωση κ.λπ.), έναντι 600.000 ευρώ που -όπως είπε- έχουν σήμερα στη διάθεσή τους.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, κατά 1 δισ. ευρώ και πρόσθεσε:

«Είτε μιλάμε για έργα αστικής ανάπλασης, είτε μιλάμε -για παράδειγμα- για αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης, είτε μιλάμε για μία παρέμβαση για περισσότερα χιλιόμετρα αγροτικής οδοποιίας, είναι κάτι που το βλέπει κάθε δημότης και στην πιο ακριτική περιοχή της πατρίδας μας».

Για το θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, ΟΤΑ και αποκεντρωμένης διοίκησης, επισήμανε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει προχωρήσει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Για το ενδεχόμενο μεταβίβασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, σημείωσε ότι πρόκειται για μία συζήτηση, η οποία θα εκκινήσει με την ΚΕΔΕ, το 2022, που αποτελεί και έτος αναμόρφωσης των ΚΑΠ. Πρόσθεσε ακόμη πως στόχος είναι να μην αδικηθούν οι πιο φτωχοί δήμοι και προς τον σκοπό αυτό προανήγγειλε τη δημιουργία ενός «μηχανισμού εξισορρόπησης», που θα εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο Διδυμότειχο η αν. Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα
Επόμενο άρθροΠαύλος Α. Μιχαηλίδης : Ισχυρές πλέον οι προϋποθέσεις για ένα νέο σύγχρονο Πανθρακικό Στάδιο στην Αλεξανδρούπολη