Ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου εργολάβου του έργου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου.

Το έργο, προϋπολογισμού 6.262.868,17 ευρώ, προβλέπει την κατασκευή θερμικού σταθμού και δικτύων τηλεθέρμανσης αγροτικών θερμοκηπίων, εγκαταστάσεων και κτιρίων

Η μέγιστη μεταφερόμενη θερμική ισχύς θα είναι περίπου 10 MW. Από τα παραγόμενα MW θερμικής ενέργειας, τα 9 MW θα χρησιμοποιούνται για αγροτική χρήση και 1 MW για τηλεθέρμανση δημοτικών κτηρίων.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του δήμου για την επιλογή αναδόχου εργολάβου του έργου, «θα υλοποιηθεί ένα έργο τηλεθέρμανσης δημοτικών κτηρίων των οικισμών Άνθειας και Αρίστηνου καθώς και θερμοκηπίων, αντλώντας τη θερμική ενέργεια για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης, με παθητικό τρόπο, από γεωθερμικά ρευστά του υπεδάφιου γεωθερμικού πεδίου».

Με βάση, επίσης, την διακήρυξη, η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής «η άντληση αυτής της ενέργειας συντελείται με παθητικό τρόπο μέσω 5 εναλλακτών θερμότητας μέσα σε κτίριο ενός θερμικού σταθμού, συνολικού εμβαδού 222,50 μ2 και μιας ανοικτής δεξαμενής 58,72 μ2, τα οποία χωροθετήθηκαν, μέσα στα όρια του οικισμού Άνθειας σε οικόπεδο του Δήμου.

Στο ως άνω κτίριο καταλήγει το πρωτεύον δίκτυο που μεταφέρει το γεωθερμικό ρευστό των παραγωγικών γεωτρήσεων (max σε ώρες αιχμής 150 μ3/h ).

Το γεωθερμικό ρευστό οδηγείται μέσω 5 αντλιών στους ανάλογους εναλλάκτες, όπου προσδίδει τη θερμότητα του και μετά στην δεξαμενή συγκέντρωσης από όπου προωθείτε μέσω 2 αντλιών στις γεωτρήσεις επανεισαγωγής.

Η μεταφερόμενη θερμική ενέργεια μέσω του δευτερεύοντος δικτύου και την χρήση 4 αντλιών διανέμεται στα θερμοκήπια και στα κτίρια των καταναλωτών».

Το έργο θεωρείται, ίσως, από τα σημαντικότερα που προωθεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Απ΄ ό,τι φαίνεται, όμως, η κατεύθυνση του δήμου συγχρονίζεται και με την γενικότερη κατεύθυνση που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, σε σχέση με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, στο πλαίσιο του περιορισμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έθεσε, την περασμένη Τρίτη, σε διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Στο σχέδιο, επισημαίνεται η σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη δικτύων τηλεθέρμανσης, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το υπουργείο υπογραμμίζει την έλλειψη υποδομών, σημειώνοντας πάντως ότι «συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ έχουν τροποποιηθεί κατάλληλα, ώστε να καλύψουν τις θερμικές ανάγκες αστικών περιοχών με υφιστάμενα δίκτυα τηλεθέρμανσης (Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη)».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ενέργειας, μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχουμε μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Έτσι με μέση αύξηση της τάξης του 1% η διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα φτάσει το 36% έως το 2030, από 24,2% που ήταν το 2016.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο «κυρίως στη σημαντικά αυξημένη διείσδυση αντλιών θερμότητας για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ψύξης στον τριτογενή και οικιακό τομέα, στη διατήρηση της χρήσης βιομάζας σε υψηλά επίπεδα, στην αυξημένη χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων στον οικιακό τομέα, καθώς και στη χρήση ΑΠΕ (βιομάζα,γεωθερμίας) σε δίκτυα τηλεθέρμανσης».

Προηγούμενο άρθροΕκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης στην Αλεξανδρούπολη , για την οδική ασφάλεια, τον σεβασμό και τη δικαιοσύνη στα Θύματα Τροχαίων
Επόμενο άρθροΣάββατο 17/11 ο αγώνας Εθνικός Αλεξανδρούπολης – Κηφισιά