Την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στις 20 Μαΐου προτείνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε διότι ταυτίζεται με την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, αλλά και γιατί 20 Μαΐου άρχισε η 1η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, η οποία -όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση- «λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση και τη μεταγενέστερη πολιτιστική επιρροή της ανά τον κόσμο».

Κατά την ημέρα αυτή προβλέπεται να διοργανώνονται εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες θα περιλαμβάνουν κυρίως παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες, που αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις, με αντικείμενο ανάδειξης και μελέτης τη σχέση και την αλληλεπίδραση της ελληνικής γλώσσας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Καλές Τέχνες.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στόχος είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη της διαχρονικής παρουσίας και εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, ως καθοριστικού στοιχείου της εθνικής ταυτότητας και του ελληνικού πολιτισμού στην πανανθρώπινη διάστασή του και η προαγωγή της διαρκούς και διαπλαστικής συμβολής της, ως εργαλείου ανάπτυξης και διαμόρφωσης αρχών και εννοιών στο πεδίο της φιλοσοφίας, των επιστημών, των πολιτικών ιδεών και του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας, προηγείται η Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου) και ακολουθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης (21 Μαΐου), με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τρίπτυχο, που συνδέει τη γλώσσα και τον πολιτισμό με το ιστορικό γίγνεσθαι, καθώς και τη διαχρονική και διατοπική παρουσία του Ελληνισμού».

Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου από την ελληνική Βουλή και με την αναγνώριση της ημέρας αυτής από τον ΟΗΕ και την UNESCO «επιχειρείται να αναγνωρισθεί δικαιωματικά η θεμελιακή θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.

news.in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΑξέχαστο τετ α τετ μαθητών Θράκης με τον Πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΘεοφάνης Ισαακίδης: “Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σαββάτο σας περιμένουμε στην Ιάνα Αλεξανδρούπολης”