Από παντού θέλουν να κόψουν…

Τα πάνω κάτω φέρνει η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και προβλέπεται πως θα παγώσει πολύ κόσμος τον φωτεινό χειμώνα!!

Καταργείτε η δυνατότητα να εισπράξουν προκαταβολή του επιδόματος και να ψαλιδιστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα προβλέπει τελικώς η απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης η οποία οριστικοποιείται είτε σήμερα, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στη λογική ¨κάτσε μη μας κλέψουν», το υπουργείο οικονομικών σκοπεύει να καταργήσει την προκαταβολή του επιδόματοςΑυτό σημαίνει ότι όποιοι καταναλωτές απομείνουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος πρώτα θα αγοράζουν το πετρέλαιο και μετά θα εισπράττουν το επίδομα.

Η απόφαση φαίνεται ότι αποτελεί μονόδρομο και για έναν ακόμη λόγο: το δημόσιο δεν έχει πληρώσει ακόμη το επίδομα θέρμανσης της προηγούμενης χρονιάς. Πώς θα μπορούσε να μοιράζει προκαταβολές όταν δεν έχει εξοφλήσει ακόμη τις περυσινές του υποχρεώσεις;

Ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, έχει μπροστά του διάφορα εναλλακτικά σενάρια που ετοίμασαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Η κυρίαρχη πρόταση είναι το εισοδηματικό κριτήριο για τον εργένη να πέσει κάτω και από τα 12.000 ευρώ δηλαδή να ψαλιδιστεί πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμη και έτσι, ο αριθμός των δικαιούχων επιδόματος θα είναι μεγάλος δεδομένου ότι υπάρχουν 3,7 εκατομμύρια οικογένειες που δηλώνουν έως 12.000 ευρώ ετησίως.

Γι’ αυτό το υπουργείο μελετάει επιπλέον:

  •  Το ψαλίδισμα του περιουσιακού κριτηρίου
  •  Τη μείωση του ποσού του επιδόματος με το επιχείρημα ότι με δεδομένη και την πτώση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης δεν χρειάζεται η επιδότηση ανά λίτρο να φτάνει στα 35 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι η τιμή λιανικής θα διαμορφώνεται ακόμη και στα 45 λεπτά για τους δικαιούχους.
  • http://www.makeleio.gr
Προηγούμενο άρθροΣΟΚΑΡΟΥΝ οι προβλέψεις για τον φετινό Χειμώνα στην Ελλάδα!
Επόμενο άρθροΆρση του περιορισμού στις προσλήψεις στη ΔΕΗ ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ